Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

29-9-2016: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ» με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά μια καθολικά προσβάσιμη για όλους τους ανθρώπους κινηματογραφική προβολή.
Η βραβευμένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Οι Αισθηματίες» θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή [AD: AudioDescription] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH - Subtitles for the Deaforhard of Hearing], την Κυριακή 02/10/2016 και ώρα 18:00 στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΛΑΪΣ (Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα).
“Οι «αισθηματίες» είναι πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στο σύγχρονο καιρό μας” μας λέει ο αείμνηστος σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης. Η ταινία, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, είναι ένα νοσταλγικό νέο-νουάρ φιλμ, με ιδιαίτερη μουσική που αποτίει φόρο τιμής σ' ένα αυθεντικό cult σινεμά.
“Ο ερωτάς είναι σαν την ιλαρά. Σου αφήνει σημάδια αλλά περνάει”
Στους Αισθηματίες ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο “Δάσκαλος” (Τάκης Μόσχος) ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλη του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Μόνο που, στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του τις έχουν αναλάβει δύο νεαροί: o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι, ως Αισθηματίες, πρέπει να βγουν από την μέση… Οι «Αισθηματίες» θέτουν οι ίδιοι τα όρια τους, γνωρίζοντας εξαρχής τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς το μότο που κυριαρχεί και κινεί τα νήματα είναι απλό, αλλά και αμείλικτο: γιατί όπως γράφει ο σκηνοθέτης “Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι η αγάπη. Έπειτα ήρθε το αίμα και η δίψα για το αίμα.”
Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κινηματογράφο στο London International FilmSchool. Το 1993, η πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Τα σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου», ένα ασπρόμαυρο φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Blaine L. Reininger από το μουσικό συγκρότημα Tuxedomoon, κέρδισε το πρώτο βραβείο στo Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Μετά από ένα ρεύμα ταινιών όπως το «Ράδιο Μόσχα» (1995), το «Παλτό» (1996) και το «Μαύρο Γάλα» (1999), ο Τριανταφυλλίδης σκηνοθέτησε το θρυλικό ντοκιμαντέρ «I Put A Spell On Me» (2001) για τον  ScreaminJayHawkins με τη βοήθεια του JimJarmusch. Έχει δουλέψει μεταξύ άλλων ως ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, λογιστής, DJ, musicpromoter και ιδιοκτήτης συναυλιακού χώρου. Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, επέστρεψε στον κινηματογράφο με την ταινία  «Οι Αισθηματίες», η οποία έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του.
Tο "Μαύρο Γάλα" του (1999) ήταν απο τις πρώτες κινημ/φικές ταινίες που η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artistswithdisabilities έφερε στη μεγάλη οθόνη σε προσβάσιμη μορφή, με υπότιτλους για Κωφούς/ές (SDH). Ο Νικόλας είχε παραχωρήσει με χαρά στην Κίνηση μας την ταινία του, για να τη συμπεριλάβουμε στις βραδιές συνεκπαίδευσης ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ / SATURDAY NIGHTS FULL OF MEANING που πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος - Greek DeafTheater και συμμετείχε και ο ίδιος σε μια εκ βαθέων συζήτηση μετά την προβολή της: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.191159837583145.44641.184138121618650
AD: Θανάσης Παπαντωνόπουλος. SDH: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη.

Σας περιμένουμε όλες και όλους, με ελεύθερη είσοδο, για μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική εμπειρία.

- - - - - - -
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ιερά Οδός 48 &Μεγ. Αλεξάνδρου 134–136. Τηλ.: 210 3612046
Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] / Εμποδιζόμενα Άτομα.
Η παρουσίαση της ταινίας θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση.
Χώρος υγιεινής για όλους/όλες.
Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ].
Το πρόγραμμα θα διατίθεται σε μορφή Braille και μεγαλογράμματης γραμματοσειράς και σε κώδικα QR.
Οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους.