Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 29-7-2016 ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.  

Ο Νίκος Φίλης για την Ειδική Αγωγή και τις ενέργειες του ΥΠΠΕΘ




Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Νίκου Φίλη στη Βουλή σε σχετική ερώτηση, τo Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξετάζει τις δυνατότητες για τη βελτίωση των σπουδών όλων των μαθητών που φοιτούν σε μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για τα προγράμματα σπουδών και για τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο.Επίσης, τις δυνατότητες που προσφέρει ο θεσμός των σχολικών συνεταιρισμών στους μέχρι φέτος φοιτούντες προκειμένου να καθιερωθούν οι διαδικασίες μετάβασης που τους αξίζουν για μια αξιοπρεπή αυτόνομη ή ημι-αυτόνομη διαβίωση.

Ο Υπουργός τονίζει ότι στόχος του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης, τοποθετώντας τον κάθε μαθητή στο κέντρο του μαθησιακού σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική ετοιμότητα του καθενός, στο πλαίσιο των Τμημάτων Ένταξης που αποτελούν πρωτίστως τάξεις μικτών ικανοτήτων. Παράλληλα αναφέρεται και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ίδρυση μετά από πολλά χρόνια σχολικών μονάδων και Τμημάτων Ένταξης στην Ειδική Αγωγή. Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε το Μάρτιο του 2016 και μετά την εξέταση  όλων των δικαιολογητικών, των φακέλων τεκμηρίωσης των αναγκών και των προβλεπόμενων ενεργειών όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας, το ΥΠ.Π. Ε.Θ. προχώρησε στην ίδρυση 538 νέων Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
 Έτσι, από το σχολικό έτος 2016-17, πέραν των υπαρχόντων, θα λειτουργήσουν επιπλέον 61 ΤΕ σε Νηπιαγωγεία, 351 ΤΕ σε Δημοτικά Σχολεία, 126 ΤΕ σε Γυμνάσια, 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 9 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Ακόμα ιδρύονται 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.
Σημειωτέον ότι η ίδρυση ΣΜΕΑΕ γίνεται με Κοινή Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργείων Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.