Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΕΕΠ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Π. ΚΑΤΣΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Π. ΚΑΣΣΙΑΝΟ


  Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8-2-2016, στο Υπουργείο Παιδείας, συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας, κ. Π. Κατσαρό και με το Σύμβουλο του Υπουργού επί θεμάτων Ειδικής Αγωγής, κ. Π. Κασσιανό. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και συμμετείχε ο αιρετός του ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου. Από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ παρόντες ήταν ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης, η γ.γ. Ε. Τραγάκη και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων Κ. Παπαευαγγέλου.

  Από την πλευρά της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τέθηκε το ζήτημα του αποκλεισμού μας από την Επιτροπή για τις Υπηρεσιακές Μεταβολές και εκφράσθηκε η δυσαρέσκειά μας για τη μη συμμετοχή μας στον Εθνικό Διάλογο. Επίσης, τονίστηκε η διεκδίκησή μας για ισότιμη συμμετοχή του ΕΕΠ και ΕΒΠ σε όλες τις Επιτροπές που ασχολούνται με θέματα ΕΑΕ. Ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαιτούμε «να υπάρχουμε στο σχεδιασμό και να συμβάλουμε στο σχεδιασμό» του Υπουργείου. Ενώ, επισημάνθηκε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεκπαίδευση, αν στο ανώτερο επίπεδο λήψης αποφάσεων δεν υπάρχει η αντίληψη της διεπιστημονικότητας και του σεβασμού των ειδικοτήτων.

  Επιπρόσθετα, καταστήσαμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούμε κατάργηση των Υπηρεσιακών μας Συμβουλίων, στα πλαίσια ενός ανασχεδιαμού του Υπουργείου. Από την πλευρά του ο κύριος Κασσιανός μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
  
Ο κύριος Κατσαρός μας διαβεβαίωσε ότι ο Υπουργός έχει πολύ καλή γνώση των δυσκολιών της συνεκπαίδευσης, αλλά είναι πεποίθηση όλων στο Υπουργείο ότι πρέπει η εκπαίδευση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι στο Υπουργείο εργάζονται συστηματικά για να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς. Στόχος είναι να βρίσκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους στις 12 Σεπτέμβρη 2016.

  Παράλληλα, ο κύριος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι προς το τέλος Φλεβάρη θα λειτουργήσει επιτροπή για την επεξεργασία νέου νομοθετικού πλαισίου για την Ειδική Εκπαίδευση, στην οποία θα συμμετέχουν: Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί από διάφορους τύπους δομών ΕΑΕ και εκπρόσωποι φορέων. Υπήρξε η δέσμευση ότι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα συμμετέχει στην επιτροπή αυτή. Στόχος του Υπουργείου είναι η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τέλος Απρίλη για να ακολουθήσει η νομοθέτηση.

  Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι γίνεται προσπάθεια κατά πρώτον, σωστής καταγραφής των αναγκών των δομών της ΕΑΕ και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι εγκύκλιοι για τις ιδρύσεις σχολικών μονάδων. Στα πλαίσια αυτά, θα σταλούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης φόρμες καταγραφής αναγκών.  Παράλληλα, θα γίνει αποτύπωση των Τμημάτων Ένταξης και επικαιροποίηση με πραγματικά στοιχεία.

  Τέλος, έγινε αναφορά στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ, που η σκέψη του Υπουργείου είναι να γίνεται στις Περιφέρειες και όχι από το ΚΥΣΕΕΠ, με την παρουσία από πλευράς ΕΕΠ-ΕΒΠ, μόνο ενός αιρετού ΠΥΣΕΕΠ. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη αυτή αλλαγή, χωρίς δική μας επαρκή συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου