Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Στα πλαίσια της συμπόρευσης μας με το αναπηρικό κίνημα και τους φορείς της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 29-9-2015, στο Υπουργείο Παιδείας, συναντήσεις της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής  με τον Υπουργό, κ.  Ν. Φίλη.
Στη συνάντηση της Ομοσπονδίας και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής συμμετείχαν από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ ο πρόεδρος Στ. Καρπενησιώτης, η γ. γραμματέας Ε. Τραγάκη, η ταμίας Χ. Αλμπάνη και ο υπεύθυνος τύπου & δημοσίων σχέσεων Κ. Παπαευαγγέλου. Από το ΣΕΕΠΕΑ Αττικής παρευρέθηκε η πρόεδρος Μπ. Λεωτσάκου.  Στη σύσκεψη ήταν παρούσα και η Γενική Δ/ντρια Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του Υπουργείου κυρία Α. Μπάρλα.
Σκοπός της συνάντησης υπήρξε, από τη μεριά μας, να εκθέσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ειδική εκπαίδευση με τα κλειστά ειδικά σχολεία και τα υποστελεχωμένα ΚΕΔΔΥ της χώρας. Παράλληλα, όμως, και να ενημερωθούμε από τα πλέον αρμόδια χείλη, σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις ελάχιστες πιστώσεις από τα προγράμματα  ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας, Ν. Αιγαίου και εν μέρει της Στερεάς Ελλάδας.
Από την ενημέρωση που είχαμε προκύπτει ότι έχουν εγκριθεί 4000 πιστώσει για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σύνολο της Εκπαίδευσης, που θα καλυφθούν από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Από αυτές 854 πιστώσεις αφορούν τους αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ. Πιο  συγκεκριμένα θα προσληφθούν 614 αναπληρωτές ΕΕΠ και 240 ΕΒΠ. Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν τις ανάγκες των περιφερειών που δεν καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Υπουργείο, εκτιμάται ότι όλοι οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στη θέση τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2015.
Επίσης, τέθηκε εκ μέρους μας το ζήτημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ και τονίστηκε στον Υπουργό ότι η Ειδική Εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν στελεχώνεται από πλήρη διεπιστημονική ομάδα.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ υπενθύμισε την πάγια διεκδίκησή της για στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ με μόνιμο προσωπικό, για να υπάρχει σταθερότητα και ευρυθμία στην Ειδική Εκπαίδευση και να μην παρατηρείται κάθε χρόνο το ίδιο τραγικό φαινόμενο της αδυναμίας λειτουργίας των σχολείων και των υποστηρικτικών δομών.
Με την ευκαιρία αυτή, ζητήσαμε συνεχή και στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τα θέματα της ΕΑΕ και παράλληλα αναφερθήκαμε στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο και στις βασικές μας θέσεις σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και το ενιαίο σχολείο, καθώς και την αξία της πρώιμης παρέμβασης. 
Τέλος, ενημερώσαμε τον κύριο Υπουργό για την αυριανή συγκέντρωση των φορέων της Εκπαίδευσης και του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος στο Υπουργείο στις 10:00, και ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση των εκπροσώπων του συντονιστικού μαζί του. Ο κ. Φίλης αν και έχει αύριο ανειλημμένες υποχρεώσεις, μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας συναντήσει.