Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΑΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Από τη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30-9-2015, η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης και του αναπηρικού κινήματος, στο Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΟΜΚΕ, ΔΟΕ, ΣΑΤΕΑ, ΕΝΕΛΕΑ, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Δ/ντες ΣΜΕΑΕ, γονείς και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Υπήρξε αίτημα συνάντησης με τον υπουργό κ. Ν. Φίλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και δέχτηκε όλους τους παρευρισκόμενους σε μια ανοικτή συζήτηση για το μεγάλο ζήτημα της υπολειτουργίας των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, λόγω των ελαχίστων πιστώσεων από τα ΕΣΠΑ σε 4 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε εκτενώς στον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, κυρία Σ. Αναγνωστοπούλου, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, στην Ειδική Εκπαίδευση. Όλοι οι φορείς απαίτησαν να γίνουν άμεσα διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, για να ανοίξουν και να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα σχολεία και τα ΚΕΔΔΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Στ. Καρπενησιώτης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την Ομοσπονδία για συντονισμό των φορέων με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Εκπαίδευση. Επίσης, τόνισε ότι στην Ειδική Αγωγή δεν έχουμε «την πολυτέλεια» να περιμένουμε. Για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση στελέχωση των ειδικών σχολείων και ΚΕΔΔΥ. Επίσης, έκανε αναφορά στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, ζητώντας να περιληφθούν και τα θέματα της ΕΑΕ σε αυτό. Τέλος, έκανε λόγο για την προοπτική της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και του Ενιαίου Σχολείου, που πρέπει σταδιακά να γίνει πράξη και στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τα ακόλουθα:

·        Συγκρότηση μόνιμης επιτροπής στο Υπουργείο με συμμετοχή των φορέων για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα
·        Προσλήψεις 4000 αναπληρωτών μέσω ΠΔΕ για τη στελέχωση όλων των σχολείων (Γενικής και Ειδικής Αγωγής)
·        Πρόσληψη 850 αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ και πλήρης λειτουργία των σχολείων μέχρι 15 Οκτωβρίου
·        Πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το σύνολο των 4000 πιστώσεων του ΠΔΕ. Η κατανομή θα γίνει τις επόμενες μέρες.
·        Επαναφορά του νόμου που προβλέπει προτεραιότητα στους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή
·        Σχεδιασμός για σταδιακή μετάβαση στο μοντέλο «του ενός σχολείου για όλους τους μαθητές», ώστε να απαλειφθεί προοδευτικά ο διαχωρισμός Γενικής-Ειδικής Εκπαίδευσης
·        Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το μικρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στην Παιδεία και την Υγεία
·        Προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο αδύναμους της κοινωνίας
·        Άμεση στελέχωση της θέσης του Δ/ντη Ειδικής Αγωγής

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ αναμένει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για άμεσους διορισμούς και θα επανέλθει για ό,τι νεότερο προκύψει