Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Όπως ήδη είχαμε ενημερώσει με Δελτίο Τύπου από τις 21-9-2014, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28-9-2015, στο ΕΕΕΕΚ Κωφών & Βαρηκόων Αθήνας, μετά από πρόσκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, διευρυμένη συγκέντρωση των φορέων της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς και του γονεϊκού κινήματος.
Σκοπός της συνάντησης αυτής υπήρξε η καταγραφή της δραματικής κατάστασης στην Ειδική Εκπαίδευση, τρεις βδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, καθώς και ο τρόπος διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Αρχικά, έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Στ. Καρπενησιώτης ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με το σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει με την αδυναμία στελέχωσης της ΕΑΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Κατόπιν έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των ΣΜΕΑΕ  Αττικής, ο πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ  Γ. Λυμβαίος, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ Γ. Γιάλουρος, κά.
          Υπήρξε γενική συμφωνία ότι η Ειδική Εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, κάτι που απορρέει και από την ελληνική νομοθεσία. Αίτημα και διεκδίκηση όλων αποτελεί η άμεση στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ με μόνιμο προσωπικό, με προσλήψεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να υπάρχει σταθερότητα και ευρυθμία στην ΕΑΕ και να μην παρατηρείται κάθε χρόνο το ίδιο τραγικό φαινόμενο της αδυναμίας λειτουργίας των σχολείων και των υποστηρικτικών δομών.
Επίσης, συστήθηκε από τη συνέλευση συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από όλους τους συμμετέχοντες φορείς για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την επίτευξη των στόχων μας.
           
Απαιτούμε όλοι μαζί δημόσια δωρεάν Ειδική Εκπαίδευση, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα ειδικά σχολεία της χώρας, ώστε κανένα παιδί με αναπηρία να μη μένει στο σπίτι του. Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Υπουργείο Παιδείας την προσεχή Τετάρτη  30-9-2015, ώρα 10:00 πμ.
Τέλος, συμφωνήθηκε η οργάνωση Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών για την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτώβρη, για την οποία θα ενημερώσουμε εκ νέου.