Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΙΘ Κ. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

            Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ συμμετείχε σήμερα μαζί με τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα έξω από το ΥΠΑΙΘ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ:
«Έξω από την πύλη του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι συγκεντρώθηκαν σήμερα εκατοντάδες κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και μελών της ΕΣΑμεΑ, μαθητές με αναπηρία, γονείς, εκπαιδευτικοί με αναπηρία, για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της Συνομοσπονδίας και εκπροσώπους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, του ΣΑΤΕΑ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών με αναπηρία συναντήθηκε τελικά με τον υφυπουργό Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε αδυναμία και δεσμεύτηκε για συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα».
            Όσον αφορά το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, η ποιό σημαντική πληροφορία που αντλείται από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι σχεδιάζεται η πρόσληψη 300 αναπληρωτών για την στήριξη μαθητών που το έχουν ανάγκη στη Γενική Εκπαίδευση. Επίσης πιθανολογείται η πρόσληψη μόνο 350 μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα πίστωση μέσω του κρατικού προυπολογισμού και για την στελέχωση των ΕΔΕΑΥ.
            Υπενθυμίζουμε ότι  Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ενημέρωσε με το έγγραφο της 19/6/2014 για τις ανάγκες για προσλήψεις  ΕΕΠ και ΕΒΠ αναφέροντας ότι:
«Όσον αφορά τις ανάγκες για προσλήψεις, ώστε τα ειδικά σχολεία, τα ΚΕΔΔΥ και οι ΕΔΕΑΥ να λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά,  είμαστε σε θέση παρά την έλλειψη επίσημης πληροφόρησης, να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν  461   ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αφού δεν έγινε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ αλλά αντίθετα προστέθηκαν και οι  αυξημένες παραιτήσεις συναδέλφων που προκαλούνται από την εργασιακή και συνταξιοδοτική ανασφάλεια. Προσθέστε και τα διαπιστούμενα κάθε χρόνο  1657 τουλάχιστον ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ σε ΕΕΠ – ΕΒΠ , που φέτος εν μέρει μόνο καλύφθηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ (5μηνα).           Επίσης πρέπει στα κενά να προστεθούν και οι ανάγκες στελέχωσης των ΕΔΕΑΥ, που φέτος καλύφθηκαν από προγράμματα ΕΣΠΑ το τελευταίο μόνο τρίμηνο, και ανέρχονται σε τουλάχιστον 500. Συνολικά πρόκειται για 2618 τουλάχιστον οργανικά και λειτουργικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, που θεωρούμε απαραίτητο να καλυφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο  την  διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των μαθητών».

            Φαίνεται ότι και φέτος θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με την υποστελέχωση των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενώ είναι γεγονός ότι το κουδούνι δεν θα χτυπήσει στην ώρα του για τα παιδιά – μαθητές μας…