Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΤΗΝ
 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ
            Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Υπουργό κ. Α.  Λοβέρδο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης κ. Δερμετζόπουλο.
            Στη συνάντηση εκ μέρους του ΔΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Στ. Καρπενησιώτης, ο Γ. Γραμματέας Δ. Αρβανίτης, η Ταμίας Μπ. Λεωτσάκου και η Υπ. Δημ. Σχέσεων Ε. Τραγάκη. Επίσης συμμετείχε και ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Βούγιας.
            Επίσης παρόντες ήταν ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ. Κ. Λολίτσας και οι σύμβουλοι του Υπουργού κ.κ. Τ.Χριστάκης και Γ. Αλεβίζος.
            Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι τον Αύγουστο πρόκειται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση.
            Συζητήθηκαν στη συνέχεια με τον Υφυπουργό κ. Δεσποτόπουλο, σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή στην σημερινή δύσκολη και αβέβαιη συγκυρία και συμπεριλαμβάνονταν στο Υπόμνημα που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία μας.
             Ιδιαίτερα η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στάθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των δομών ΕΑΕ, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη άμεσα να καλυφθούν τα 2618 λειτουργικά και οργανικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και τις ΕΔΕΑΥ. Τονίσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσληψη ΕΕΠ και ΕΒΠ στην ειδική αγωγή μέσω ΟΑΕΔ και ότι είναι ανάγκη για μόνιμη στελέχωση των ειδικών σχολείων και των διαγνωστικών και υποστηρικτικών δομών, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.
            Από την μεριά της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας η απάντηση ήταν ότι, παρ ότι κατανοούν την ανάγκη για σταθερή στελέχωση, η σημερινή συγκυρία τους οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ) για την πρόσκαιρη έστω κάλυψη των κενών. Παράλληλα υποσχέθηκαν ότι θα τρέξουν όσο ποιο γρήγορα μπορούν τις διαδικασίες για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων με διαγωνισμό ΑΣΕΠ για προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ με ορίζοντα την μεθεπόμενη σχολική χρονιά.  
            Από την μεριά μας ζητήσαμε να γίνει από τον Υπουργό σχετική παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρύθμισης για την επίσπευση των διαδικασιών. Περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης και θα πιέζουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση.
            Όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι,  δεν είναι δυνατό ακόμη να προσδιορίσει τον αριθμό των πιστώσεων που πρόκειται να διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, σε κάθε περίπτωση όμως «η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση».
            Σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, που έχουν καθυστερήσει υπερβολικά, δηλώθηκε ότι αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί.
            Για την αξιολόγηση η ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το υπόμνημα που κατέθεσε ζητά την απόσυρση της διαδικασίας, την κατάργηση της σύνδεσης με την βαθμολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη και την  εφαρμογή μέτρων βελτίωσης των υποδομών και επιμόρφωσης του προσωπικού. Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί». Όσο για το πρόβλημα στην αξιολόγηση του ΕΕΠ και ΕΒΠ, λόγω της έλλειψης Συμβούλων ΕΕΠ, δήλωσε ότι αρκεί και μόνο η διοικητική αξιολόγηση για την εξέλιξη του υπαλλήλου…
            Σχετικά με το σχέδιο νόμου δόθηκε υπόσχεση ότι πριν κατατεθεί θα μας κοινοποιηθεί για ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων.

            Στο τέλος της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα των σε διαθεσιμότητα και απολυμένων εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε δομές ΕΑΕ και ζητήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την αποκατάσταση τους στις θέσεις εργασίας τους. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των συναδέλφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου