Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Αθήνα 11 Οκτώβρη 2013

H σημερινή εικόνα της ειδικής αγωγής στη χώρα μας μπορεί να παρομοιαστεί με ένα καζάνι που βράζει. Αυτό γιατί η ΕΑ αντιμετωπίζεται σαν το παραπαίδι της εκπαίδευσης και οι μαθητές της βιώνουν ξανά τον αποκλεισμό και την άνιση μεταχείριση.
Φτάσαμε στα μέσα Οκτώβρη και πολλά σχολεία μόλις άρχισαν να λειτουργούν με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, ενώ τα περισσότερα ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε  ΕΕΠ και ΕΒΠ, που περιορίζουν την δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της αυτουπηρέτησης και της κινητικότητας και την εφαρμογή των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. από αρκετό καιρό επισημαίνει την ανάγκη για κάλυψη των αναγκών της ειδικής αγωγής σε προσωπικό, κατά προτεραιότητα από τον κρατικό προυπολογισμό και μάλιστα με μόνιμους διορισμούς. Η ανάγκη για σταθερότητα προσώπων και για εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων υπό την καθοδήγηση της διεπιστημονικής ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε αυτό τον τομέα της εκπαίδευσης.
Αντί αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε, περικόπτοντας τον κρατικό προυπολογισμό για την πρόσληψη αναπληρωτών στην εκπαίδευση, να αρχίσει από τον ποιο ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή. Έτσι από τις 2000 φετινές προσλήψεις αναπληρωτών ούτε μία δεν αφορούσε την ειδική αγωγή , δηλαδή κανένας εκπαιδευτικός , μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού η του ειδικού βοηθητικού προσωπικού δεν προσλήφθηκε από τον κρατικό προυπολογισμό.
Αφού φτάσαμε λοιπόν στο τέλος Σεπτέμβρη ανακαλύφθηκε από το υπουργείο η ανάγκη για   χρηματοδότηση της πρόσληψης ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ. Δεν είχε προβλεφθεί σε αυτή την περίπτωση ούτε η εναλλακτική λύση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν προορίζονται για την κάλυψη πάγιων αναγκών σε προσωπικό. Από τις χιλιάδες πιστώσεις των προγραμμάτων αυτών δεν είχε προυπολογισθεί η κάλυψη ούτε ενός από τα γνωστά 1600 κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ στα ειδικά σχολεία και τις υπηρεσίες διάγνωσης και υποστήριξης του υπουργείου.
Μπροστά στο αδιέξοδο, με παρέμβαση και τεκμηριωμένη πρόταση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., σε συνεργασία με τη Διεύθυνσης ΕΑ, η οποία κατέβαλε προσπάθειες για να πείσει για την ανάγκη της τροποποίησης των προβλέψεων του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ,  αυτό επετεύχθη την 29η Σεπτεμβρίου 2013 και έτσι δρομολογήθηκε, με σχετικά έγγραφα την 7 Οκτώβρη 2013, η διάθεση των 300 συνολικά πιστώσεων στις περιφέρειες, όπως φαίνεται και σε προηγούμενη ανάρτηση μας.
Η ελάχιστη αυτή διάθεση πιστώσεων δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ούτε βέβαια και η προβλεπόμενη - με βάση νεότερες υποσχέσεις και όχι επίσημες ανακοινώσεις – πρόσληψη 150 μελών ΕΕΠ για τις ανάγκες των ΚΕΔΔΥ και 400 για την στελέχωση των ΕΔΕΑΥ του άρθρου 39. Αυτό γιατί τα ειδικά σχολεία δεν προβλέπεται να καλύψουν τις σοβαρές ανάγκες σε προσωπικό και θα παραμείνουν με περίπου 1000 κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ. Επίσης τα ΚΕΔΔΥ θα παραμείνουν με κενά στο 50% τουλάχιστον των αναγκών, όταν μάλιστα έχουν τεθεί ασφυκτικά όρια (45 ημέρες) για την έκδοση των γνωματεύσεων.
Η διαφημιζόμενη δε πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ, ανέργων με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» τύπου stage, το μόνο που πρόκειται να επιφέρει είναι η δημιουργία μεγαλύτερης αναστάτωσης στην λειτουργία των δομών ΕΑ και την εμπέδωση του αισθήματος της αδικίας στους συναδέλφους που μέχρι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές και θα μείνουν εκείνοι άνεργοι. Άλλωστε η νομιμότητα της πρόσληψης εκπαιδευτικών από φορείς πέραν του υπουργείου παιδείας (ΟΑΕΔ, Δήμοι, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) ήδη αμφισβητείται.
Η Ομοσπονδία μας επιμένει ότι η κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκτός από συνταγματική υποχρέωση αποτελεί και σημαντική επένδυση της κοινωνίας μας που την θωρακίζει από φαινόμενα αποκλεισμού, ρατσισμού και βίας, μέσω της καλλιέργειας της αποδοχής του διαφορετικού.
Όσο μας αφορά, με προτάσεις , κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις όπως και αυτή της 5 Οκτώβρη, θα συνεχίσουμε να γνωστοποιούμαι  στην κοινωνία το πρόβλημα, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την οριστική του επίλυση, χωρίς να πτοούμαστε από τις καιροσκοπικές αντιδράσεις κυβερνητικών  πολιτικών και όποιων άλλων παραγόντων, που αποβλέπουν στην  αποδοχή και την υποταγή στην υπάρχουσα μίζερη κατάσταση .
Προσβλέπουμε γι αυτό στην υποστήριξη και συνεργασία όλων όσοι  συντάσσονται με τις θέσεις μας και θεωρούν ότι η συλλογική αντιμετώπιση είναι πιο αποτελεσματική από την ατελέσφορη προσωποκεντρική, που μπορεί να υποτάσσεται σε ατομικά και ιδιοτελή κίνητρα. Ζητάμε την άμεση συμμετοχή των συναδέλφων μας τους οποίους εκπροσωπούμε και θεωρούμε ότι μόνο ενωμένοι και με κοινές δράσεις μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο




Ο Πρόεδρος                                         Ο Γ. Γραμματέας


Στ. Καρπενησιώτης                                        Δ. Αρβανίτης