Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Σ.Α.με.Α: Κύριε Υπουργέ πάρτε πίσω τώρα το άρθρο 39 και ανοίξτε διάλογο...


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ(Ε.Σ.Α.με.Α)
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ                                                            Αθήνα: 5-12-2012
Πληροφορίες:  Ε. Μπαρμπαλιά                                           Αρ. Πρωτ: 3904

           
Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ.
                                                           στον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
 Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού

«Κύριε Υπουργέ πάρτε πίσω τώρα το άρθρο 39 και ανοίξτε διάλογο  
                             με τους φορείς των ατόμων με αναπηρία των  οικογενειών τους
     και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας»
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

Κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν έγγραφό της, η Ε.Σ.ΑμεΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία των μαθητών με αναπηρία των οικογενειών τους, και του συνόλου της αναπηρικής οικογένειας για το άρθρο 39 του σχεδίου νόμου: «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», με το οποίο επιχειρούνται με βίαιο τρόπο αλλαγές στην οργάνωση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, και ζητάει να το αποσύρετε εδώ και τώρα.

Τέτοιου είδους αλλαγές για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία, όπως και η αξιοποίηση του δυναμικού τους αναμφίβολα πρέπει να γίνουν, όμως απαιτείται να σχεδιαστούν μέσω γόνιμου διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου,  των φορέων  των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το άρθρο 39 και οι επιχειρούμενες αλλαγές του κατατίθενται στο ίδιο χρόνο κατά τον οποίο διακινούνται πληροφορίες περί επαναφοράς του μέτρου της κατάργησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής. Ήδη για το μείζον αυτό θέμα εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας με χθεσινή μας επιστολή καταθέτοντας  εκ νέου πάγιο αίτημά μας που αφορά στην πλήρη αναβάθμισή αυτής της Διεύθυνσης προκειμένου να επιτελέσει στο ακέραιο το ρόλο της.

Σε ότι αφορά το άρθρο 39 που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την οργάνωση και τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αμφίβολο έως και αδύνατο να επιφέρει αυξημένη ωφέλεια και αποτελεσματικότητα για την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών των ατόμων με αναπηρία για τους κάτωθι λόγους:

Ø  Ο τρόπος με τον οποίο καθορίζει την οργάνωση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής επιβαρύνει τα ήδη αυξημένα καθήκοντα του ήδη υποστελεχωμένου ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ η στελέχωση αυτών των δομών βασίζεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ χωρίς να προνοεί τίποτα για τη συνέχιση της λειτουργία τους μετά τη λήξη του.  
Ø  Εισάγει νέες διαγνωστικού χαρακτήρα επιτροπές τις ΕΔΕΑΥ που στερούνται επιστημονικού κύρους για το δύσκολο τομέα της διάγνωσης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος και η συμμετοχή των διδασκόντων και απουσιάζει παντελώς και αντισυνταγματικά η συμμετοχή των γονέων των μαθητών με αναπηρία.
Ø  Το άρθρο 39 δεν λαμβάνει υπόψη τη διαχρονική έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης θέμα το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί αλλά να επιλυθεί άμεσα.  
Ø  Διατηρεί το διαχρονικά απαράδεκτο καθεστώς του αναπληρωτή εκπαιδευτικού στις σχολικές μονάδες που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, καθεστώς το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Η κατάθεση του άρθρου 39 στη Βουλή δίνει τη χαριστική βολή και οδηγεί προς κατάρρευση το υποβαθμισμένο διαχρονιακά σύστημα εκπαίδευσης που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία. Ένα σύστημα που αδυνατεί να εντάξει στους κόλπους του τους μαθητές με αναπηρία και δη τους μαθητές με βαριά αναπηρία. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να το πάρετε πίσω εδώ και τώρα διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα βρείτε απέναντί σας σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν θα επιτρέψουμε πειραματισμούς και βίαιες αλλαγές σε ένα τομέα ευαίσθητο όπως αυτός της εκπαίδευσης και για τον οποίο το αναπηρικό κίνημα έχει δώσει τιτάνιους αγώνες μέχρι σήμερα.  

Αναμένουμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας και ζητούμε με δική σας πρωτοβουλία να οριστεί άμεσα συνάντηση με εσάς και τους εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ για το εν’ λόγω θέμα.

Με εκτίμηση

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                 Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου