Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ επί του άρθρου 39 του ν/σ "Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)..."


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ                                                                      Αθήνα: 10-12-2012
Πληροφορίες:  Ε. Μπαρμπαλιά                                                             Αρ. Πρωτ: 3963
           
Προς: Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής
Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα: «Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. επί του ν/σ «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε ,
Αξιότιμα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Η Ε.Σ.ΑμεΑ σε ότι αφορά το άρθρο 39 του σ/ν «Οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που εποπτεύονται από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» το οποίο συζητείται τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή σας, έχει ζητήσει με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3904/5-12-2012 ανοιχτή επιστολή της  προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας –κοινοποιούμενη και προς την Επιτροπή σας- την άμεση απόσυρσή του, αφού με αυτό το άρθρο επιχειρούνται βίαιες αλλαγές στην οργάνωση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.  

Αλλαγές για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία, όπως και την αξιοποίηση του δυναμικού τους αναμφίβολα πρέπει να γίνουν, όμως απαιτείται να σχεδιαστούν μέσω γόνιμου διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου,  των φορέων  των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ένα άρθρο το οποίο οδηγεί στην κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής για την οποία η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει εδώ και χρόνια την αναβάθμισή της.

Είναι άξιο απορίας πως το άρθρο 39 θα επιφέρει αυξημένη ωφέλεια και αποτελεσματικότητα για την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών των ατόμων με αναπηρία αφού:

Ø  Ο τρόπος με τον οποίο καθορίζει την οργάνωση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής επιβαρύνει τα ήδη αυξημένα καθήκοντα του ήδη υποστελεχωμένου ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ η στελέχωση αυτών των δομών βασίζεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ χωρίς να προνοεί τίποτα για τη συνέχιση της λειτουργία τους μετά τη λήξη του.  
Ø  Εισάγει νέες διαγνωστικού χαρακτήρα επιτροπές τις ΕΔΕΑΥ που στερούνται επιστημονικού κύρους για το δύσκολο τομέα της διάγνωσης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος και η συμμετοχή των διδασκόντων και απουσιάζει παντελώς και αντισυνταγματικά η συμμετοχή των γονέων των μαθητών με αναπηρία.
Ø  Το άρθρο 39 δεν λαμβάνει υπόψη τη διαχρονική έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης θέμα το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί αλλά να επιλυθεί άμεσα.  
Ø  Διατηρεί το διαχρονικά απαράδεκτο καθεστώς του αναπληρωτή εκπαιδευτικού στις σχολικές μονάδες που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, καθεστώς το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Εντέλει η  κατάθεση του άρθρου 39 στη Βουλή δίνει τη χαριστική βολή και οδηγεί προς κατάρρευση το υποβαθμισμένο διαχρονιακά σύστημα εκπαίδευσης που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία. Ένα σύστημα που αδυνατεί να εντάξει στους κόλπους του τους μαθητές με αναπηρία και δη τους μαθητές με βαριά αναπηρία. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να το πάρετε πίσω εδώ και τώρα διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα βρείτε απέναντί σας σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Βουλευτές

Με την βεβαιότητα ότι δεν θα επιτρέψετε πειραματισμούς και βίαιες αλλαγές σε ένα τομέα ευαίσθητο όπως αυτό της ειδικής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία ζητούμε να κάνετε δεκτό το αίτημά μας να παρευρεθούμε στη Συνεδρίαση της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας.

Εν αναμονή της παρουσίας των εκπροσώπων μας στην Επιτροπή σας.

Με εκτίμηση
                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                            Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
-κ. Αρβανιτόπουλο Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
 -κ. Κ. Τζαβάρα, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
-κ. Αθ. Κυριαζή, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
-Γεν. Γραμματέα Διοικητικού τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
-Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ -ΠΟΣΕΕΠΕΑ -ΠΕΣΕΑ Φορείς – Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ