Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΠΕΡΙΦ.ΗΠΕΙΡΟΥ:“Διαμαρτυρία για το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. στις ΣΜΕΑΕ Α/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ιωαννίνων”



Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού
Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ηπείρου
(ΣΕΕΠΕΑΗ)

Ιωάννινα, 13 Σεπτεμβρίου 2012
Αρ. πρωτ.: 29

ΘΕΜΑ: “Διαμαρτυρία για το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. στις ΣΜΕΑΕ Α/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ιωαννίνων”


Καθώς η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και, ενώ, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας χειροτερεύουν πλήττοντας, έτι περισσότερο, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η παροχή της δέουσας - αν όχι και μεγαλύτερης από ποτέ -  μέριμνας και φροντίδας στους μαθητές με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία του Ν. Ιωαννίνων και στις οικογένειές τους φαντάζει απαραίτητη, δυστυχώς το αντίθετο κινδυνεύει να συμβεί.

Στο Ν. Ιωαννίνων, ζητήθηκε για  τη φετινή χρονιά 2012-2013 μόνο μία (01) πίστωση Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, ενώ οι ανάγκες είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερες τόσο σε Ε.Β.Π. Όσο και σε Ε.Ε.Π. Επιπλέον, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών, ήδη, δρομολογείται προσπάθεια διευθέτησης του υπάρχοντος προσωπικού που υπηρετεί στις οργανικές του θέσεις και η διάθεσή του με περιοδεύοντα (all around) τύπο σε περισσότερα του ενός σχολεία.

Επιπλέον, ο Σύλλογος δέχτηκε καταγγελίες, από μέλη του, στα οποία σήμερα προτάθηκε η διάθεσή τους σε σχολεία πέραν αυτών της οργανικής τους θέσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική και επιστημονική τεκμηρίωση και διαπίστωση των αναγκών του κάθε σχολείου.

Διερωτάται κανείς, πως είναι δυνατόν να καλυφθούν ουσιαστικά και ποιοτικά οι σύνθετες ανάγκες όλων των μαθητών των Ειδικών Σχολείων των Ιωαννίνων από το “περιοδεύον” Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό; 
Η σκέψη αυτή περισσότερο μοιάζει με κίνηση εντυπωσιασμού, υποτιμά το μαθητή και τις ανάγκες του, δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα και τη δυσκολία των γονιών να πληρώνουν τις θεραπείες ιδιωτικά, διαψεύδει το τίτλο της “δημόσιας εκπαίδευσης” στερώντας στους μαθητές τη δυνατότητα να τους παρέχονται στο σχολείο τους, δωρεάν, οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη (όπως, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη).

Τέλος, στερεί από το ίδιο το προσωπικό τη δυνατότητα να προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του με σταθερότητα, υπευθυνότητα, συνέχεια και συνέπεια, σε βάρος της ποιότητας.

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ηπείρου διαμαρτύρεται έντονα και αναρωτιέται τι είδους ή τίνος όραμα εξυπηρετεί αυτή η  ένδεια των παροχών και ιδιαίτερα στο Ν. Ιωαννίνων.

Η Πρόεδρος                                                                                         Ο Γραμματέας

Μπίκα Χαρά                                                                                     Στεργιούλης Ιωάννης