Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Αποκλεισμός υποψηφίων εκπαιδευτικών ΠΕ23 Ψυχολόγων Ειδικής Αγωγής


Αποκλεισμός υποψηφίων εκπαιδευτικών ΠΕ23 Ψυχολόγων Ειδικής Αγωγής

Με την υπ' αριθ. 458/07-11-2011 Γνωμοδότησή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι κατά τη διαδικασία πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών όσον αφορά στον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων Ειδικής Αγωγής είναι κατ' αρχάς επιτρεπτή η συμμετοχή όλων των ψυχολόγων, πλην όμως οι διαθέτοντες ειδίκευση στη σχολική ή παιδαγωγική ψυχολογία προτάσσονται όσων δεν έχουν την ειδίκευση αυτή (μεταπτυχιακό τίτλο), υπό την έννοια ότι οι μη κατέχοντες την εν λόγω ειδίκευση διορίζονται επικουρικά και μόνο μετά από εξάντληση του πίνακα των ειδικευμένων ψυχολόγων.

Επιπλέον, το ΝΣΚ γνωμοδότησε ότι θα καταρτισθούν όχι ένας (ενιαίος), αλλά δύο πίνακες αναπληρωτών, ένας κύριος («ειδικευμένων») και ένας επικουρικός («μη ειδικευμένων»). Τη γνωμοδότηση αυτή έκανε μάλιστα αποδεκτή, περιέργως πως, ο «μεταβατικός» Υπουργός Παιδείας κος Μπαμπινιώτης μόλις την 02-05-2012.

Η κρίση αυτή του ΝΣΚ είναι νομικά εσφαλμένη για πλείστους νομικούς λόγους. Κρίσιμο παραμένει ότι αν ακολουθηθεί από το Υπουργείο, σε συνδυασμό με το μετά βεβαιότητας μικρό αριθμό χορηγούμενων πιστώσεων - μειωμένες θέσεις για το επόμενο σχολικό έτος -, τούτο θα οδηγήσει κατ' αποτέλεσμα σε αποκλεισμό και μη διορισμό όλων των «μη ειδικευμένων» (SIC) ψυχολόγων, κάτι που νομικά και ουσιαστικά είναι απαράδεκτο, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αποκλείονται έμπειροι και καθ' όλα ικανοί υποψήφιοι που «έχτισαν την ειδική αγωγή» και έτυχε να μην κατέχουν το εν λόγω μεταπτυχιακό (το οποίο μάλιστα καθιερώθηκε μεταγενέστερα χρονικά), αλλά κατέχουν ενδεχομένως άλλο απόλυτα συναφές ή ακόμα και διδακτορικό και έχουν αποδείξει την αξία τους παρέχοντας για πολλά έτη τις υπηρεσίες τους στην ειδική αγωγή.

Προσδοκούμε ότι ο νέος Υφυπουργός Παιδείας κος Παπαθεοδώρου θα ανακαλέσει την πράξη που υπέγραψε αιφνιδιαστικά ο κος Μπαμπινιώτης, ειδάλλως θα πληγεί κατάφωρα εν έτη 2012 η αρχή της αξιοκρατίας με βλάβη του δημοσίου συμφέροντος προς ζημία ιδίως των ΑμΕΑ και το Υπουργείο θα έρθει σε αντίθεση με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και την θέση που έχει εκφράσει για το θέμα της πρόταξης παλαιότερα το ίδιο το ΑΣΕΠ.

 ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΟΛΛΥΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Γερμανίας
LL.M. Διοικητικού Δικαίου Universitaet Heidelberg
LL.M. Διοικητικού Δικαίου Νομικής Αθηνών

3 σχόλια:

 1. Συνάδελφοι
  Ο Κύριος διδάκτορας δε γνωρίζει πως ο κανένας υφυπουργός δεν μπορεί να καταργήσει απόφαση υπουργού; Και μάλιστα απόφαση που βασίζεται Σε γνωμοδότηση ΝΣΚ; Μήπως για «πλείστους νομικούς λόγους» πρέπει να σταματήσουμε να αποπροσανατολιζόμαστε από αυτούς που βλέπουν ως στόχο να μας διχάζουν και να κερδίζουν εις βάρος μας;
  Γαρουφαλια Λαζάκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνάδελφοι
   Δεν είναι απαραίτητα Δικτάτορας ο εκάστοτε Κύριος Υπουργός, όπως ίσως τείνουν να πιστεύουν ορισμένοι, ιδίως όταν τυγχάνει να τους εξυπηρετεί κάποια απόφασή του. Μήπως παρότι άπαντες είμαστε εξειδικευμένοι και με μεταπτυχιακούς τίτλους ίσως, αποπροσανατολιστήκαμε και διχαστήκαμε πρωτίστως όταν αίφνης επινοήθηκε πως ορισμένοι είναι εξειδικευμένοι ακόμα περισσότερο;
   Υ.Γ. Δεν γνωρίζω αν αντιστοίχως διατίθεται και μεταδιδακτορικό νομικών σπουδών για να ειρωνευτεί κανείς διδάκτορα.
   Μαρία Φάνη

   Διαγραφή
 2. Συνάδελφοι
  Δεν μπορεί ένας υφυπουργός να ακυρώσει απόφαση υπουργού, αυτό το γνωρίζουν και πρωτοετής φοιτητές νομικής. Αν κάποιοι το παραβλέπουν αυτό , τα συμπεράσματα δικά σας, είναι κρίμα να παρασύρετε κόσμος και να δαπανά χρήματα άσκοπα. Σχετικά με το ποιος δε σέβεται τη νομοθεσία (ελληνική και ευρωπαϊκή) και ποιος προωθεί διχάστηκες και αντιεπιστημονικές θέσεις που μας εκθέτουν διεθνώς( πχ η κλινική ψυχολογία είναι η βάση κάθε άλλης εξειδίκευσης) δείτε τη παρακάτω επιστολή . Να ποιοι ξεκίνησαν να διχάζουν http://www.youtube.com/watch?v=E0lsarYTPs4.
  Γαρυφαλλιά Λαζάκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή