Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. στην Ειδική Αγωγή: "Ανακοίνωση – Κάλεσμα"


Σύρος, 15/06/12   
 Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή

Ανακοίνωση – Κάλεσμα

     Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. στην Ειδική Αγωγή δημιουργήθηκε και αυτοοργανώθηκε από κοινωνικούς λειτουργούς που εργάστηκαν ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή επί σειρά ετών. Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι η αλλαγή της προκήρυξης για πλήρωση θέσεων στην Ειδική Αγωγή μέσα από την ουσιαστική ισοτίμηση των κοινωνικών λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι., δηλαδή την κατάταξη σε ένα ενιαίο πίνακα, και την απαλοιφή του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ ως τυπικού προσόντος.
      Επειδή η υποβάθμιση των πτυχίων μας και η απαλοιφή της εργασιακής μας εμπειρίας, είτε οφείλεται σε θεωρίες περί ανωτερότητας ή κατωτερότητας επιπέδου σπουδών είτε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, συνιστά κοινωνική αδικία, αποστέρηση του δικαιώματος για εργασία και κοινωνικό αποκλεισμό, έχουμε ως κοινωνικοί λειτουργοί την ηθική και επιστημονική ευθύνη να αντιπαλέψουμε αυτές τις διακρίσεις, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, και να επιδιώξουμε την κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη.
     Παρότι οι νόμοι 2916/2001, 3549/2007, 3653/2008 του Υπουργείου Παιδείας θεσπίζουν και επικυρώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ισοτιμία των πτυχίων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. και παρά τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού μας φορέα προς το Υπουργείο (9613/12-06-11 και 9714/22/09/11) και τις ενστάσεις που καταθέσαμε σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, καμία αλλαγή δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα. Τη χρονιά που διανύουμε πολλοί έμπειροι συνάδελφοι έμειναν άνεργοι και αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς Α.Ε.Ι. που, σε πολλές περιπτώσεις, εργάζονταν για πρώτη φορά.
      Ανακοινώνουμε ότι, με στόχο να τερματίσουμε αυτή την άδικη διάκριση, έχουμε προχωρήσει, όπως είχαμε προαναγγείλει, στη νομική διεκδίκηση του αιτήματος μας.
      Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς Α.Τ.Ε.Ι. να συστρατευθούν στον αγώνα μας. Θεωρούμε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το χώρο της Ειδικής Αγωγής αλλά ελλοχεύει κινδύνους γενικευμένης κατηγοριοποίησης και κατακερματισμού για τον κλάδο της κοινωνικής εργασίας.
      Καλούμε τους φοιτητές των Α.Τ.Ε.Ι. να αγωνιστούν μαζί μας, καθώς η άνιση αυτή διάκριση αποστερεί κυρίως από εκείνους το δικαίωμα στην εργασία. Η Πρωτοβουλία είναι εξαρχής αντίθετη σε προτάσεις για αναλογικές προσλήψεις μέσα από δύο πίνακες, ακριβώς επειδή θα κατέτασσε τους προσφάτως αποφοιτήσαντες των Α.Τ.Ε.Ι. σε κοινωνικούς λειτουργούς β’ κατηγορίας ενώ θα πριμοδοτούσε τους αποφοίτους των Α.Ε.Ι.
      Διευκρινίζουμε, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους των Α.Ε.Ι., ότι σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε απόψεις περί διαφοροποίησης μεταξύ μας, όπου κι αν βασίζονται αυτές. Δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι που περνούν σε σχολές της επιλογής τους για τις ανισότητες που δημιουργεί το Υπουργείο στον επαγγελματικό τομέα. Αποτελεί όμως κοινωνική αδικία η άτοπη κατηγοριοποίηση μεταξύ κοινωνικών λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. και αντιβαίνει τις αρχές της επιστήμης μας.
       Δηλώνουμε, τέλος, την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους ψυχολόγους αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή, καθώς διαπιστώνουμε ότι αν εφαρμοστούν οι διακρίσεις που προωθούνται, θα βιώσουν αυτό που βιώνουμε στο χώρο της κοινωνικής εργασίας, όπου άπειροι συνάδελφοι αντικαθιστούν κοινωνικούς λειτουργούς με πολύχρονη εμπειρία. Συντασσόμαστε μαζί τους στον κοινό αγώνα με σκοπό να μην μετατραπεί η Ειδική Αγωγή σε πεδίο τεχνοκρατικών εφαρμογών προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων.     

 
Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή*
 

*Στοιχεία επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία:  protovouliakl.atei@yahoo.gr ,
                                                                           6945 999 188          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου