Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΗΠΕΙΡΟΥ:" ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΔΔΥ"


ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ  

Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού

Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ηπείρου                             Αρ. Πρωτ.: -3-

Αμάλθειας 12                                                    Ιωάννινα:  14/10/2011 
Τ.Κ. 45500, Ιωάννινα                                       

                                                 ΠΡΟΣ: Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

                                                                                       Περιφέρειας Ηπείρου

Θέμα: «Κατάργηση των ΚΕΔΔΥ»      

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση προσχεδίου νόμου που καταργεί όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ., το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ  πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση  με  δέκτες των υπηρεσιών των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολεία), αλλά και όλους τους φορείς που, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, έχουν αναφορά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, την Πέμπτη 13/10/2011.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με εκπροσώπους: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Παιδιών με μειωμένη όραση, ο Σύλλογος Γονέων των Ειδικών Σχολείων Ιωαννίνων, ο Σύλλογος για την υποστήριξη παιδιών, γονέων και οικογενειών με διαταραχές, αποκλίσεις και αναπηρίες «ΑΧΤΙΔΑ», η Συντονιστική Επιτροπή Τοπικής Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ιωαννίνων και ο Περιφερειακός Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ηπείρου. Επιπλέον, στη συζήτηση παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ιωαννίνων, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων, ο επιστημονικά υπεύθυνος και μέλη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΠΓΝΙ,  εκπαιδευτικοί και γονείς.
Τη συζήτηση παρακολούθησε και τοποθετήθηκε με άποψη και προτάσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για θέματα Παιδείας, κ. Παντελής Κολόκας.

 Το ξεκάθαρο μήνυμα, στο οποίο συμφωνούν και προσυπογράφουν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, συνοψίζεται στα ακόλουθα: 

Α. Υιοθετείται κοινή στάση και αντίληψη αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης των υπηρεσιών υποστήριξης, που είναι αποδεδειγμένη και στηρίζεται στις διαπιστωμένες ανάγκες των μαθητών, των σχολείων και των οικογενειών τους.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στο μαθητικό πληθυσμό, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, είναι πολύτιμες και πρέπει να προστατευθούν από τη λαίλαπα που διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Οι ανάγκες των μαθητών γενικής και ειδικής αγωγής αυξάνονται αλματωδώς και μεταλλάσσονται διαρκώς μέσα από τα νέα οικονομικά δεδομένα, οπότε η δομή των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. πρέπει να διατηρηθεί αυτούσια, σε όποιο σχήμα επιλεγεί να ανήκουν, καθώς οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι αποτελεί τη μόνη τους ελπίδα στην εκπαίδευση και υποστήριξη των παιδιών τους.

Β. Διαπιστώνεται η βαθύτατη ανησυχία όλων για την υποβάθμιση των σχολικών δομών, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την απουσία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φτώχειας που ενσκήπτει στη χώρα μας.
 Γ. Διαφαίνεται έντονα η ανάγκη να γίνει ευρέως γνωστό ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα των παιδιών (εκπαίδευση, υγεία)  θα αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις σε καταστροφικές αποφάσεις της Πολιτείας.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου να κοινοποιήσει τις θέσεις μας σε όλους όσους εμπλέκονται στην τελική διαμόρφωση και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Για το Δ.Σ.


Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας

Μπίκα Χαρούλα                                                                  Λαγού ΔήμητραΣυνάδελφοι,
αναμένουμε τη σύγκληση της ως άνω επιτροπής, στην οποία θα λάβουμε το λόγο και θα καταθέσουμε όλα όσα μας αφορούν, προκειμένου να καταγραφούν και να προωθηθούν προς το Υπουργείο. Η συνάντηση αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου