Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Αθήνα, 15-11-2017
 Αρ. Δ.Τ.: 037

“… 44 χρόνια μετά …”


Η απόσταση της σημερινής Ελλάδας από τα γεγονότα του 1973 μοιάζει ιλιγγιώδης.  Η εποχή μας είναι εξαντλητική και στο χρηματιστήριο της μνήμης η αναμνηστική αξία ανήκει στις λεγόμενες δευτερεύουσες αγορές.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ως επέτειος της νεοελληνικής κοινωνίας, σήμερα, τέσσερις και πλέον δεκαετίες κληροδοτεί ένα μερίδιο μνήμης στις επερχόμενες γενιές.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι μνημόσυνο μιας τραγικής νύχτας, αλλά, υπενθύμιση για ένα διαρκή αγώνα – για παιδεία, δημοκρατία, ελευθερία, ανάπτυξη που να ακουμπά τις ανάγκες των πολλών- ενάντια σε κάθε είδους χούντα, είτε οικονομική, είτε ιδεολογική.
Όποιος καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα ή ασκήσει οποιαδήποτε αρχή μετά την κατάλυση της δημοκρατίας, να θεωρηθεί εχθρός των Αθηναίων και να φονευθεί ατιμωρητί, η δε περιουσία του να δημευθεί και το ένα δέκατο να περιέλθει στην θεά (Αθηνά). Αυτός που θα φονεύσει τον τύραννο ή τον συνεργό, καθώς και ο ηθικός αυτουργός, να είναι απαλλαγμένοι από το μίασμα (που επιφέρει η ανθρωποκτονία). Να ορκισθούν όλοι οι Αθηναίοι, κατά φυλές και κατά δήμους, επάνω από ακέραια θυσιάσματα, ότι θα φονεύσουν τον τύραννο ή τον συνεργό
Ψήφισμα του Δημοφάντους κατά των τυράννων,
410/409 π,Χ. Ανδοκίδης, Περί Μυστηρίων (Ι)
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.