Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων-Μέλους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την λειτουργία των ΚΕΣΥ»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ                                                                                Ημερομηνία: 11/3/2020
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                                                        Αρ. Πρωτ.: 8
Πληροφορίες/Επικοινωνία:
e-mail: seeapin@gmail.com                                     κα Αγάθου Μαρία (Πρόεδρος)   
                   
Προς: 1. Υπουργείο Παιδείας    
                                                                                                                 και Θρησκευμάτων 
                                                                                                                2. ΠΔΕ Ιονίων Νήσων

                                                                                  Κοιν.: ΠΟΣΕΕΠΕΑ


Θέμα: «Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων-Μέλους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την λειτουργία των ΚΕΣΥ»

Σύμφωνα με το ΦΕΚ B 783 – 10.03.2020  υπ. Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16838 ΚΥΑ, ακολουθείται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, λόγω κορωνοϊού. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης. Με έκπληξή μας είδαμε το ΚΕΣΥ, μια καθαρά εκπαιδευτική υπηρεσία, να «βαπτίζεται» από το ίδιο το Υπουργείο στο οποίο ανήκει ως διοικητική. 
Κατόπιν τούτου αναρωτιόμαστε: 
Είναι η αξιολόγηση παιδιών, διοίκηση;
Είναι η συμβουλευτική παιδιών και οικογενειών, διοίκηση; 
Γνωρίζει πραγματικά το Υπουργείο ποια είναι η φύση της εργασίας στο ΚΕΣΥ;
Γνωρίζει το Υπουργείο ότι οι συνάδελφοι των ΚΕΣΥ, έρχονται καθημερινά σε κοντινή επαφή με μαθητές και μάλιστα σε «κουβούκλια» που ονομάζουμε δωμάτια αξιολόγησης;
Γνωρίζει το Υπουργείο ότι στους χώρους υποδοχής της υπηρεσίας, συγκεντρώνονται, συγχρωτίζονται και αναμένουν τα ραντεβού τους παιδιά και γονείς; 
Γνωρίζει το Υπουργείο ότι πολλά από τα παιδιά που αξιολογούνται στο ΚΕΣΥ είναι παιδιά με αναπηρία, τα οποία αποτελούν ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα;

Ο ΣΕΕΑΠΙΝ διαμαρτύρεται για τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό των ΚΕΣΥ ως «διοικητικές υπηρεσίες», την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο αντιμετωπίζει τόσο το ΚΕΣΥ σαν δομή όσο και τους εργαζομένους του καθώς και για την έκθεση μαθητών, γονέων, και εργαζομένων στο ΚΕΣΥ σε φυσικό κίνδυνο αντίθετα από όσα ορίζει το ως άνω ΦΕΚ.

Στηρίζουμε αμέριστα όσους διευθυντές των ΚΕΣΥ επιλέγουν να μην διεξάγουν εκπαιδευτικές αξιολογήσεις και συμβουλευτική μαθητών ως τις 24/3/2020, καθώς οι παραπάνω υπηρεσίες απαιτούν φυσική παρουσία μαθητών. Απαιτούμε συγκεκριμένες διευκρινήσεις για την λειτουργία των ΚΕΣΥ, τα οποία πρέπει να παραμείνουν κλειστά ως εκπαιδευτική δομή του Υπουργείου Παιδείας για το χρονικό διάστημα που ορίζεται για τις σχολικές μονάδες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ)