Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΕΣΑΜΕΑ: Οι αναδυόμενες τεχνολογίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΣΑΜΕΑ


20.11.2018



Αρ. Πρωτ.: 1399

Τεχνικές εταιρείες και άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου στη Βιέννη για να συζητήσουν πώς να μη μείνουν τα άτομα με αναπηρία πίσω από τις τεχνολογικές καινοτομίες. Η εκδήλωση "Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της προσβασιμότητας - Ευκαιρίες και κίνδυνοι αναδυόμενων τεχνολογιών για τα άτομα με αναπηρία" συγκέντρωσε εκπροσώπους του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος και εκπροσώπους των Microsoft, Amazon, Google, Facebook, Essl Foundation και MyHandicap με ένα σκοπό: οι νέες τεχνολογικές τάσεις να βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συζητηθεί πώς οι νέες τεχνολογίες αγκαλιάζουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία και πώς μπορούν να σχεδιαστούν τεχνολογικές λύσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Είναι μια συναρπαστική στιγμή για την τεχνολογία. Από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση στη ρομποτική, την τρισδιάστατη εκτύπωση, τις εικονικές πραγματικότητες ή τις έξυπνες πόλεις, φαίνεται ότι οι αποκαλούμενες αναδυόμενες τεχνολογίες σύντομα θα γίνουν μια καθημερινή πραγματικότητα. Είναι κρίσιμο να προβλεφθεί χώρος για τα άτομα με αναπηρία, σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα από την εκδήλωση:

- Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί από διάφορες ομάδες που θα συμπεριλαμβάνουν άτομα με αναπηρία. Οι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίζουν την προσέλκυση προσώπων χωρίς αποκλεισμούς και να παρέχουν εύλογες προσαρμογές. Οι εταιρείες που μπορούν να προσλαμβάνουν και να διατηρούν προσωπικό με αναπηρίες έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων αναφορικά με την προσβασιμότητα και την αφομοίωση.

- Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά τρόπο που να ωφελεί άμεσα τα άτομα με αναπηρία και να είναι διαθέσιμη σε όλους στην κοινωνία. Η πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νέες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για όλους και περιλαμβάνουν προσιτές υποχρεώσεις προμηθειών.

- Η προσβασιμότητα πρέπει να ενσωματωθεί στο DNA των τεχνολογικών εταιρειών και ως βασικό μέρος όλων των τεχνολογικών εξελίξεων.

Τα συμπεράσματα θα τροφοδοτήσουν μια έκθεση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις απειλές των αναδυόμενων τεχνολογιών, που θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019 από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με αναπηρία.

Οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία επαίνεσαν επίσης την προθυμία των εταιρειών τεχνολογίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανοιχτή συζήτηση: "Οι τεχνολογίες θα πρέπει να προωθήσουν την ένταξη και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις φάσεις της ζωής τους και δεν πρέπει πλέον να προκαλούν αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αυτή η υπέροχη ευκαιρία συμμετοχής δεν πρέπει να χαθεί", δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ.


Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία