Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Αντιδράσεις από τους φοιτητές Παιδαγωγικής στα Γιάννενα

Παιδαγωγική Σχολή Ιωαννίνων
Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος ΦΠΨ και η μετονομασία του σε Τμήμα Φιλοσοφίας καθώς και η ίδρυση νέου Τμήματος Ψυχολογίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ, ο οποίος προειδοποιεί για προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ζητά την άμεση παρέμβαση των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου προκειμένου να αποτραπεί η κατάργηση αυτή.
Στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδαγωγικής του ΦΠΨ Ιωαννίνων καταγγέλλει μεταξύ άλλων την απουσία σχετικής εισήγησης από τα θεσμικά όργανα καθώς και την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον καταργούμενο Τομέα Παιδαγωγικής, αποδίδοντας πρόθεση στοχοποίηση της Παιδαγωγικής Επιστήμης και προσωπικής απαξίωσης των μελών ΔΕΠ του Τομέα.
Ανάλογη αναστάτωση είχε προκληθεί και στο αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ, όταν η Σύγκλητος πρότεινε τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων (Τμήμα Φιλοσοφίας και Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές) εντός της Φιλοσοφικής Σχολής, πριν από λίγους μήνες.
Με την εν λόγω απόφαση, οι σπουδαστές των Τομέων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του καταργούμενου Τμήματος που φοιτούν σήμερα στο 2ο, 3ο, 4ο έτος ή βρίσκονται επί πτυχίω μπορούν να επιλέξουν ένα από τα δύο νέα Τμήματα.
Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους φοιτητές του τομέα Ψυχολογίας. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Συγκλήτου καλύπτει την ένταξη των σπουδαστών του 2ου και 3ου έτους στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, αποκλείοντας όμως τους τεταρτοετείς και τους επί πτυχίω φοιτητές.
Μία απόφαση που αντιβαίνει τους κανόνες ισονομίας και ισότητας και προκάλεσε την αντίδραση των τελειόφοιτων του Τομέα Ψυχολογίας.
Με υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας, οι περίπου 40 φοιτητές του Τομέα ζητούν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα ένταξης στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, όπως ακριβώς ισχύει για τους νεότερους φοιτητές, «με την ανάλογη υποχρέωση ως προς το πρόγραμμα σπουδών και χωρίς ουδεμία έκπτωση ακαδημαϊκών κριτηρίων, έναντι των λοιπών συμφοιτητών μας».
Μάλιστα, οι σπουδαστές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους ακόμη και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.