Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Εντονες πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ν.Δ. πανηγύρισε κάνοντας λόγο για «νέο πλήγμα» στο υπουργείο Παιδείας. Για «αναχρονιστική αναδίπλωση» έκανε λόγο ο Νίκος Βούτσης, αφήνοντας αιχμές τόσο για τη δικαστική εξουσία όσο και για κύκλους της Εκκλησίας
Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Από τη μία η αξιωματική αντιπολίτευση πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για «νέο πλήγμα» στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να μπαίνει κατ’ ελάχιστον στην ουσία της απόφασης.
Με κοινή τους ανακοίνωση η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, και οι αναπληρωτές τομεάρχες, Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός και Χρήστος Κέλλας, αναφέρονται σε μια σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, για να καταλήξουν ότι «το υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας» και ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας».
Η Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισε «γενναία πράξη» την απόφαση του ΣτΕ.
Στον αντίποδα των παραπάνω, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μίλησε για «αναχρονιστική αναδίπλωση» ανοίγοντας ξανά το φλέγον ζήτημα σχέσης Κράτους-Εκκλησίας και ξεκαθαρίζοντας ότι «η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία».
Μάλιστα άφησε αιχμές τόσο για τη δικαστική εξουσία όσο και για κύκλους της Εκκλησίας που «παρακινούν και ενεργοποιούν και τη δικαστική βούλα, η οποία εν προκειμένω με έναν πάρα πολύ σαφή αναχρονιστικό λόγο και τρόπο έθεσε τη δικιά της σφραγίδα σε μια εκσυγχρονιστική και άκρως αυτονόητη προσπάθεια πολιτικής».
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υποκύψουμε στο κύμα σκοταδισμού», διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση στη διδασκαλία του μαθήματος και καλώντας το ΣτΕ να προστατεύσει τον εαυτό του.
Το Ποτάμι μίλησε για «άλμα προς τα πίσω», ενώ το ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τολμά να αγγίξει το ζήτημα.
Σε συναινετικούς τόνους το σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου«Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Εχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζητήσαμε την άποψη του Νίκου Φίλη, η οποία φιλοξενείται στη βασική αρθρογραφία του σημερινού φύλλου.