Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Υπουργός: Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί για τη βία στα Πανεπιστήμια

Υπουργός για Πρυτάνεις:Ζητώ από τα Πανεπιστήμια να μας πουν προτάσεις που δεν έρχονται, διότι η παραβατικότητα, προφανώς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο.
Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με κοινωνικούς λειτουργούς και με ψυχολόγους για την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή  της Νέας Δημοκρατίας  Ανδρέα Κατσανιώτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τις μειοψηφίες που δρουν ανεξέλεγκτα εντός των Πανεπιστημίων, και υπογράμμισε τα εξής:
  • Ως προς το πανεπιστήμιο, το έχουμε ξαναπεί και το λέμε και τώρα: Η παραβατικότητα, υπαρκτή και όχι φαντασιακή, που υπάρχει σε κάποια πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλαπλούς τρόπους. 
  • Ζητώ από τα πανεπιστήμια να μας πουν προτάσεις που δεν έρχονται, διότι η παραβατικότητα, προφανώς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα αστυνομοκρατούμενο Πανεπιστήμιο.
  • Υπάρχουν χώρες όπου δεν υπάρχει παραβατικότητα.
  • Υπάρχουν χώρες που φοβούνται την παραβατικότητα και τα Πανεπιστήμια είναι αστυνομοκρατούμενα.
  • Δεν θέλουμε τέτοια Πανεπιστήμια.
  •  Από την άλλη μεριά, θέλουμε στα Πανεπιστήμιά μας να μην υπάρχει παραβατικότητα.
  • Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα σύνολο πραγμάτων, τα οποία είναι σαφή στον νόμο ως προς το να καλέσει κανείς τη δημόσια Αρχή, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με κοινωνικούς λειτουργούς και με ψυχολόγους.
  • Πρέπει, κυρίως, να δούμε τι μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να αποβάλει αυτού του είδους τα φαινόμενα.
  • Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα και, δυστυχώς, συσσωρεύτηκε και τα περασμένα χρόνια, όπου δεν υπήρχε καμία απολύτως απαγόρευση για οτιδήποτε.
  •  Όμως, φαίνεται ότι οι πρυτανικές αρχές δεν πήραν τόσο στα σοβαρά αυτά που έπρεπε να έχουν κάνει.
  • Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα της παραβατικότητας, σας είπα: Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα -γιατί πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα- πρέπει να έχουν και σύνθετες λύσεις.
  • Γι’ αυτό και εμείς έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας με τον συνταγματολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον κ. Παρασκευόπουλο, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σύνθετο πρόβλημα.
  • Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και νομίζω ότι θα έπρεπε να το χειροκροτήσουμε.
Τι είπε ο Βουλευτής
Στην πρωτολογία του ο Βουλευτής Α. Κατσανιώτης είπε τα εξής:
Μπαίνοντας στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης θα ήθελα να σας πω –φαντάζομαι ότι θα το ξέρετε- ότι στις αρχές Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας μια ομάδα τραμπούκων, όχι φοιτητών, εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο, στον χώρο της Συγκλήτου, απαγόρευσε στα μέλη της Συγκλήτου να βγουν και προπηλάκισε την Πρύτανη.
Αφορμή για κάποιους από αυτούς ήταν ότι τα συγγράμματα δεν είχαν δοθεί ή δεν δίνονται γιατί δεν έχει πληρώσει το Υπουργείο. Δεν θα μείνω σε αυτό το θέμα, αλλά θα μείνω στις συμπεριφορές. Αυτή η συμπεριφορά από τότε που έκανα την ερώτηση μέχρι σήμερα έχει γίνει και αλλού. Είδαμε τι συνέβη με έναν εκπρόσωπο που πήγε να μιλήσει σε μια εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ, που ήταν μάλιστα ΑμεΑ.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν μια τεράστια ανησυχία σε όλους.
Αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι, πρώτον, ποια είναι η άποψη του Υπουργείου γι’ αυτά- φαντάζομαι τα καταδικάζει, αλλά περιμένω και να το ακούσω- και το δεύτερο είναι τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο από εδώ και πέρα έτσι ώστε μειοψηφίες με τη βία να μην διαλύουν το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο.  
ΠΗΓΗ: ESOS