Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΟΔΑΦ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Σχετικά με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλήθηκε ότι παραχωρήθηκε για την διευκόλυνση της ειδικής άδειας των γονέων παιδιών του ΑΦ μετά από τις καταγγελίες της ΕΟΔΑΦ, η εκτίμησή μας είναι ότι και η νέα ρύθμιση ΔΕΝ κρίνεται ικανοποιητική.
Το νέο νομοθέτημα, πέρα από την προσωρινή λύση εκτόνωσης (αλλά όχι παύσης / καταπολέμησης) των φαινομένων διώξεων εναντίον της Ομοσπονδίας μας, και πάλι ΔΕΝ κατοχυρώνει το Δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες και των γονέων τους, ενώ παράλληλα διατηρεί τα εργαλεία εύκολης παραβίασής του και πάλι με τους ίδιους τρόπους στο μέλλον.

Παρά τα (λίγα και περιστασιακά) θετικά της κυβερνητικής παρέμβασης, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά η μη κατοχύρωση μιας παροχής - που σημειωτέον ΔΕΝ κοστίζει οικονομικά απολύτως τίποτα στο κράτος, ενώ η μη κατοχύρωσή της εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την διοικητική αυθαιρεσία και κυρίως την διαφθορά των εκάστοτε κυβερνώντων.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα ρύθμιση μπορεί να αποβεί θετική κατοχυρώνοντας πραγματι κά το αυτονόητο Δικαίωμα των παιδιών και των γονιών τους, αν συμπληρωθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες υποβάλλουμε συγκεκριμένες λύσεις / προτάσεις / αιτήματα.

Από την υιοθέτηση ή μη των προτάσεων αυτών, θα αποδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις της πρόσφατης κυβερνητικής παρέμβασης και των αρμόδιων υπουργών.