Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ ΠΥΣΕΕΠ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Β.Π. ΚΑΙ Ε.Ε.Π.


Αιρετά μέλη Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δυτικής Μακεδονίας


Δάλας Εμμανουήλ
Τέρτη Άννα
Εκπρόσωπος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
στο ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας
Γαγανέλη Ευανθία

Κοζάνη, 17/10/2016   
Προς
Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη
Κοινοποίηση προς
Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ. Κασσιανό
Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντόπουλο
Πρόεδρο ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κ. Μήτσιαλο




Θέμα: Ενημέρωση-αναφορά ως προς την διαδικασία επιλογής προς πρόσληψη υποψηφίων αναπληρωτών των κλάδων Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την εγκύκλιο αναπληρωτών-ωρομισθίων ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ 2016-2017, στο κεφάλαιο «Διαδικασία και Όργανα Πρόσληψης», παράγραφος 4, αναφέρεται ότι η τοποθέτηση των υποψηφίων αναπληρωτών γίνεται ύστερα από δήλωσή τους στα υπάρχοντα λειτουργικά κενά.
Όσο αφορά το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό διατέθηκαν 11 πιστώσεις για την κάλυψη κενών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς και 27 πιστώσεις για την υποστήριξη μαθητών στη γενική εκπαίδευση. Όλες οι πιστώσεις βρισκόταν στη διάθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πριν την οριστική κύρωση των πινάκων του Ε.Β.Π. Ενώ θα μπορούσαν, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι υποψήφιοι να δηλώσουν με βάση τη θέση κατάταξής τους στον πίνακα, την προτίμησή τους ανάμεσα στα λειτουργικά κενά των ΣΜΕΑΕ και της γενικής εκπαίδευσης, το ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας μετά από εισήγηση του Προέδρου πρότεινε να προηγηθεί η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ έναντι της στελέχωσης των μονάδων γενικής εκπαίδευσης, μη δίνοντας τη δυνατότητα στους πρώτους 11 να επιλέξουν τη γενική εκπαίδευση και σε εκείνους που ακολουθούσαν, τις ΣΜΕΑΕ.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, διατέθηκαν 31 πιστώσεις για τη στελέχωση των ΣΜΕΑΕ. Επίσης, διατέθηκαν 5 πιστώσεις για τη στελέχωση των ΚΕΔΔΥ και 7 των ΕΔΕΑΥ. Όλες οι πιστώσεις βρισκόταν στη διάθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πριν την κύρωση των οριστικών πινάκων ΕΕΠ. Ενώ και πάλι οι υποψήφιοι αναπληρωτές θα μπορούσαν να δηλώσουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, την προτίμησή τους ανάμεσα στα υπάρχοντα λειτουργικά κενά, το ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, πρότεινε να προηγηθεί η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ έναντι των άλλων δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Στις παραπάνω προτάσεις δηλώσαμε την αντίθεσή μας άμεσα, καθώς καταστρατηγείται ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων αναπληρωτών και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των υπαρχουσών θέσεων, αυτές που επιθυμούν ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα τις υπηρεσίες τους προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Επίσης, με την προτεραιότητα στελέχωσης των ΣΜΕΑΕ, διαφαίνεται σαν οι μαθητές που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ να είναι σημαντικότεροι από τους μαθητές που φοιτούν στη γενική εκπαίδευση. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμα δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις παροχές των υποστηρικτικών δομών.
Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Αττικής, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας κτλ.) τα λειτουργικά κενά παρουσιάστηκαν ενιαία (ΣΜΕΑΕ και γενική εκπαίδευση/ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ,ΕΔΕΑΥ) και οι υποψήφιοι αναπληρωτές δήλωσαν ελεύθερα την επιλογής τους στον κλάδο τους και τοποθετήθηκαν ανάλογα με τα μόρια που είχε ο καθένας. Αυτό τον τρόπο επιλογής θεωρούμε κι εμείς πιο δίκαιο αφού δεν διαφαίνεται να διασφαλίζεται η νομιμότητα της επιλογής με τον έναν τρόπο έναντι του άλλου. Αντίθετα, όπως ήδη αναφέρθηκε με την κατάτμηση των λειτουργικών κενών καταστρατηγείται ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων.
Παρά το γεγονός ότι πάντα σεβόμαστε τις αποφάσεις του συμβουλίου που παίρνονται κατά πλειοψηφία, στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι συντελείται μία αδικία κατά του ειδικού βοηθητικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού κάτι που ίσως να οφείλεται και στην ασάφεια των οδηγιών από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου προς τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,παρακαλούμε όπως πράξετε τα νόμιμα για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Με τιμή,
Δάλας Εμμανουήλ
Άννα Τέρτη
Αιρετά μέλη του ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας
Γαγανέλη Ευανθία
Εκπρόσωπος ΕΒΠ  Δυτικής Μακεδονίας