Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Αθήνα, 13/10/2016

Ανάπτυξη δράσεων Ο.Λ.Μ.Ε-ΔΟΕ για την
υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου

 Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκτίμησε τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών Υπουργικών Αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων το προηγούμενο διάστημα από το Υπ. Παιδείας με στόχο την υλοποίηση των μνημονίων στο δημόσιο σχολείο.
Για 7η συνεχή σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς μηδενικών διορισμών, ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε μεγάλες μειώσεις προσλήψεων αναπληρωτών, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης προσωπικού προχώρησε στην αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων στο Γυμνάσιο, στην συγχώνευση τομέων μεταξύ σχολείων, στην μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα  κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων, έκανε συνεχείς αλλαγές αναθέσεων μαθημάτων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Τα  νέα αυτά δεδομένα  έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και  την  παραπέρα καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
  • Ο αγωνιστικός σχεδιασμός που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα είναι η αρχή για την ανάπτυξη των δράσεων που έχουν ως στόχο σε πρώτη φάση την ανατροπή όλων των δυσμενών επιπτώσεων στο δημόσιο σχολείο και φυσικά των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, μα πάνω απ’ όλα την ανάδειξη της ανάγκης υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου που θα διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών
  • Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, στα πλαίσια των αποφάσεων της Γ.Σ Προέδρων 1/10/2016, προχώρησε σε κοινή σύσκεψη συντονισμού με το Δ.Σ της ΔΟΕ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάπτυξη κοινών δράσεων ΟΛΜΕ-ΔΟΕ σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία και το συντονισμό των τοπικών Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. με κορύφωσή τους στην εβδομάδα δράσης 19-25 Οκτωβρίου 2016. Στις κοινές αυτές δράσεις καλούμε να συμμετέχουν και  να συνδιοργανώσουν οι σύλλογοι και ενώσεις γονέων, μαθητές.
  • Στις παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται η έκδοση κοινής αφίσας Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε., επιστολές προς γονείς και γενικότερα την κοινωνία, επισκέψεις κλιμακίων σε σχολεία, συνεντεύξεις τύπου και παρουσία στα ΜΜΕ (περιφερειακά, τοπικά, κεντρικά όπου είναι δυνατό)για την ανάδειξη των ζητημάτων παιδείας καθώς και η  πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικών απογευματινών συγκεντρώσεων – συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας ανά την Ελλάδα, με έμφαση στις έδρες των Περιφερειών και την Αθήνα.
  • Με προμετωπίδα την επιτακτική ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης όλων των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η δημόσια εκπαίδευση παλεύουμε με κάθε μέσο, για την ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων του σχολείου των περικοπών πόρων και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, που δημιουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί, στο πλαίσιο του αγωνιστικού σχεδιασμού που έχει αναπτύξει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει, όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες – δράσεις ώστε να γίνει η υπόθεση της υπεράσπισης – στήριξη του δημόσιου σχολείου, υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας.
 Αγωνιζόμαστε για:
  •  Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.
  • Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά.
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
  • Στήριξη της Ειδικής αγωγής.
  • Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • Επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής.
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.
 Εκπαιδευτικοί και γονείς ενωμένοι
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

ΠΗΓΗ: Ο.Λ.Μ.Ε.