Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ               

Λάβαμε και φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία του Ν. Φθιώτιδας, σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών ΕΑΕ  στην περιφέρεια Στ. Ελλάδας και τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Το ήδη προβληματικό τοπίο της ΕΑΕ δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς και περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ το έχει επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση. 

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΛΑΜΙΑ

                    

 Αξιότιμε Υπουργέ,

 Ο Σύλλογός μας με την ανάρτηση της πρόσκλησης υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013)
της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας, συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς φορείς στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ειδικού Προσωπικού, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Φθιώτιδας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι συνδυασμοί πολιτικών στα πλαίσια των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγούν την επόμενη σχολική περίοδο σε κλείσιμο, κυριολεκτικά, του ΚΕΔΔΥ, των Ειδικών Σχολείων και του ΕΕΕΕΚ.

         Όπως προκύπτει από την πρόσκληση υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που αφορά στην «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» μέσω της ανάπτυξης «Υποστηρικτικών δομών για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και της μετατροπής του «Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής-Εκπαίδευσης», με διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποκλείεται από την χρηματοδότηση.
       
        Ο αποκλεισμός της Περιφέρειάς μας είναι επιπλέον ακατανόητος όταν στην ίδια τη πρόσκληση γίνεται αναφορά στην «Ανάπτυξη του Σχολείου για όλους» που θεωρείται από τη ΕΕ  «ως μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές προτεραιότητες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ποιότητας και της ισότητας στην εκπαίδευση και την καλύτερη προώθηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για μαθητές με αναπηρία και ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή».

         Η εξαίρεση της Περ. Στερεάς Ελλάδας από την πρόσκληση, που ουσιαστικά επιχειρεί να καλύψει σε προσωπικό και υλικοτεχνικά εκπαιδευτικά μέσα, την αδυναμία στελέχωσης των Ειδικών Σχολείων όπως προβλέπεται από το ν. 3699/2008, λόγω αδυναμίας προσλήψεων στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην Ειδική Εκπαίδευση με υπαρκτό τον κίνδυνο:
1) να μην λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες στο άρθρο 39 του Ν 4115/13 ΕΔΕΑΥ.
2) να μην υλοποιηθούν οι παράλληλες στηρίξεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση.
3) να μην στελεχωθούν ειδικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ και ΚΕΔΔΥ με ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
4) να μην στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης στα σχολεία της γενικής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

       Η εκπαίδευση και πολύ περισσότερο η ειδική δεν μπορεί να τίθεται σε πλαίσια  περιορισμών,  λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επιβάλλεται. Σήμερα λοιπόν η κατάσταση της Ειδικής Εκπαίδευσης βρίσκεται σε οριακό σημείο λαμβανομένου υπ’ όψη της τραγικής κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Η στατιστική προσέγγιση των «τεχνοκρατών» περί Περιφέρειας σταδιακής εισόδου, εύκολα ανατρέπεται με  μια απλή περιήγησή τους στη Στερεά Ελλάδα και στα σχολεία της, όχι μόνο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

       Οι ενέργειές σας και οι παρεμβάσεις σας λοιπόν για την ένταξη και της Στερεάς στη πρόσκληση είναι επιτακτικές. Είναι καιρός να αλλάξει η αντίληψη για την περιφέρεια.
      
       
                                                              
Με την εξουσιοδότηση των συμμετασχόντων
Για το Δ.Σ                                                                                                                                             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Λεωνίδας Μίχος                                                                         Χρύσα Ντούβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου