Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ MΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ «ΗΡΑ»

                                                                ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α
                                                          ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για τα σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης»
Δια της παρούσης θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με σοβαρά Προβλήματα Όρασης «ΗΡΑ», του οποίου και είμαι πρόεδρος. Επιδίωξή μου είναι η κοινοποίηση των προβλημάτων μας, διά μέσου των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες δυσκολίες,  αναζητώντας την υποστήριξή τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο.
Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά στην παύση της λειτουργίας του τυπογραφείου, που ήταν υπεύθυνο για την τροποποίηση και την έκδοση των βιβλίων των παιδιών μας, το οποίο εδρεύει στο Αγρίνιο. Το τυπογραφείο θα λειτουργήσει μόνο για το τρέχον σχολικό έτος και μόνο για τις τροποποιήσεις των βιβλίων των παιδιών που φοιτούν στη Γ΄ τάξη του λυκείου.
Η διαβεβαίωση που είχαμε από τον Γενικό Γραμματέα Ειδικής Αγωγής και το Δ/ντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. ήταν ότι, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Πληροφορικής (Διόφαντος) θα εκδώσει τα βιβλία των παιδιών μας (αμβλυώπων), καθώς επίσης και αυτά της γενικής αγωγής. Ο υπεύθυνος του έργου από την  πλευρά του ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, σε επικοινωνία που είχα μαζί του, διέψευσε τις προαναφερόμενες διαβεβαιώσεις  του Υπουργείου αναφέροντας ότι η Υ. Α. που αφορά σε αυτή την ανάθεση, μιλάει μόνο για τα κοινά βιβλία και δεν συμπεριλαμβάνει τα δικά μας βιβλία. Έτσι λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι προκειμένου να έχουν τα παιδιά μας βιβλία για το τρέχον σχολικό έτος, να πληρώσουμε για την έκδοσή τους από 1000 έως 9000 ευρώ έκαστος, ανάλογα με τη σχολική τάξη του κάθε μαθητή.
Προκειμένου να εκδοθεί νέα Υ.Α. για το επόμενο σχολικό έτος, πλέον, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα δικά μας βιβλία, ο Δ/ντής Ειδικής Αγωγής μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν από την πλευρά του, αλλά θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Επιπλέον, τα βιβλία των παιδιών με προβλήματα όρασης (τύφλωση) δεν τροποποιούνται στον κωδικό «ΝΕΜΕΘ» διότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και ο κωδικός που χρειάζεται για την τροποποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού δεν έχει γίνει. Οπότε, τα παιδιά εργάζονται σε βιβλία της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα πιλοτικά σχολεία που έχουν ιδρυθεί από την Υπουργό Παιδείας με μότο «Πρώτα ο μαθητής» λειτούργησαν:
Α) χωρίς  να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός προκειμένου να μπορούν τα παιδιά μας να παρακολουθήσουν την πληροφορική (πρόγραμμα μεγέθυνσης και ομιλίας). Έτσι αυτές τις ώρες τα παιδιά περιφέρονται ή πράττουν άσχετα αντικείμενα.
Β) Χωρίς να υπάρχει μεγέθυνση στα βιβλία των ξένων γλωσσών. Έτσι αναγκάζονται οι γονείς να μεγεθύνουν το υλικό με δικά τους έξοδα σε κόλλες Α3. Αυτό είναι και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και ογκώδεις πρακτικές για τα παιδιά αλλά και με αμφίβολα αποτελέσματα εκτύπωσης πολλές φορές.
Γ) Φιλαναγνωσία! Πώς είναι δυνατόν να επιτευχτεί αυτό όταν δεν υπάρχουν βιβλία εξωσχολικά σε 18 και 28 bold γραμματοσειρές, καθώς επίσης και στα μαθήματα μουσικής, θεατρικής αγωγής και φυσικής αγωγής δεν υπάρχουν τροποποιήσεις των βιβλίων εφόσον αυτά θεωρούνται δευτερεύοντα μαθήματα.

Τέλος, σε σχέση με το μέτρο της παράλληλης στήριξης οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να στηρίξουν τους μαθητές δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση με αποτέλεσμα ορισμένοι γονείς να αναλαμβάνουν και το βάρος της εξειδίκευσης αυτών των εκπαιδευτικών, για να μπουν αποτελεσματικά στην τάξη περί το μήνα Ιανουάριο.
Το πάγωμα του μέτρου της παράλληλης στήριξης που έχει προκύψει με τη μεταβατική κυβέρνηση, έχει αφήσει μετέωρα τα παιδιά με δυσκολίες που φοιτούν στο γενικό σχολείο και ουσιαστικά πάγωσε και τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν, αφού εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη δεν υπάρχουν και οι γονείς αναγκάζονται να στηρίζουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στην τάξη επωμιζόμενοι ένα ακόμη βάρος!

Ευελπιστώντας στην ενεργοποίηση των δυνάμεων της Ομοσπονδία σας αναμένω για τις ενέργειές σας και
Όπως γνωρίζετε είμαστε στο πλευρό σας, ενάντια σε όποια βλαπτική απόφαση ληφθεί για το μέλλον των ΚΕΔΔΥ, καθώς για μας είναι ο μοναδικός φορέας που αντιλαμβάνεται, κατανοεί και προωθεί τα προβλήματά μας προς επίλυση.

Με εκτίμηση
Δούπη Ανθούλα