Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΔΒΜΘ κα ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κο ΒΕΡΥΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.


ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (17-10-2011)ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ κου ΒΕΡΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΔΒΜΘ κας ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Δημοσιογράφος: Με πόνο ψυχής κα Υπουργέ, σας λέω, γιατί παρακολουθώ πολύ στενά το θέμα, πώς βασικοί πυλώνες του εκπαιδευτικού συστήματος πάνε να διαλυθούν. Πάτε να διαλύσετε τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ που αποτελούν την ασπίδα προστασίας των παιδιών που έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αυτοί οι άνθρωποι, το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, εκτελούν θεάρεστο έργο και πάτε να τους καταργήσετε.

Υπουργός: Καθόλου!!

Δημοσιογράφος: Και με στεναχωρεί περισσότερο απ όλα το γεγονός ότι προσπαθούν να σας δουν εδώ και 5 μήνες και δεν μπορούν να σας δουν. Γιατί κα Υπουργέ;

Υπουργός: Τώρα με συγχωρείται πολύ, αυτό δεν το γνωρίζω, αν είναι έτσι εγώ ζητώ συγγνώμη. Μου δίνεται όμως μια εξαιρετική ευκαιρία να σας πω ένα πράγμα. Ότι έχω δεί πάρα πολλούς ανθρώπους στο χώρο που αφορά την Ειδική Αγωγή και τη στήριξη των μαθητών με προβλήματα και πολλές φορές αυτά τα παιδιά είναι χαρισματικά παιδιά να ξέρεται.

Δημοσιογράφος: Έτσι είναι, πολύ χαρισματικά παιδιά.

Υπουργός: Λοιπόν, σκοπός δεν είναι να καταργηθούν τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, σκοπός είναι να λειτουργήσουν τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, μέσα στις αναβαθμισμένες καινούργιες Διευθύνσεις και εδώ θα υπάρχει και μετάβαση και στήριξη και ουσιαστική διασύνδεση και με όλους τους άλλους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς που υπάρχουν στους Δήμους κ.λ.π. Εδώ σας λέω, ένα παράδειγμα, γιατί έχω ασχοληθεί πολύ και έχω επισκεφθεί πολλά Ειδικά σχολειά, με πόνο ψυχής, ότι ο Ψυχολόγος που δουλεύει στο Ειδικό Σχολείο και έχει και περίσσευμα ψυχής και ωρών, πάει και στηρίζει και τα παιδιά των Γενικών Σχολείων, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτό είναι το Δίκτυο, μαζί με τον αναβαθμισμένο ρόλο αυτών των διαγνωστικών κέντρων, όπως κι αν τα πούμε, δεν έχει σημασία πώς θα τα πούμε. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε πέρα από τους ίδιους τους ανθρώπους και τη λειτουργία τους.

Δημοσιογράφος: Προσέξτε μην τα διαλύσετε.

Επιμέλεια καταγραφής συνέντευξης:
Βούγιας Βασίλης και Λεωτσάκου Μπέτυ