Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τις προτεινόμενες αλλαγές στην εγκύκλιο αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας  παρουσιάζουμε ανεπεξέργαστες τις θέσεις των περιφερειακών συλλόγων αλλά και μεμονωμένων συναδέλφων που ήρθαν στην ομοσπονδία από τις 4/4/2017  μέχρι και τις 10/4/2017,  μετά την από 4/4/2017  πρόσκληση  του υπουργείου σχετικά με την εγκύκλιο των  αναπληρωτών. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο στις 11/4/2017 διατυπώθηκαν ομαδοποιημένες οι παρακάτω προτάσεις, ως όφειλε η ομοσπονδία να κάνει. 



ΤΡΙΤΗ 4/4/2017
(οι παρακάτω προτάσεις ήρθαν στην ομοσπονδία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  του περιφερειακού συλλόγου της Στερεάς Ελλάδας)
1.    Καλησπέρα σας.
Ονομάζομαι Ζαχαριά Νίκη, είμαι απόφοιτη Ψυχολογίας και δουλεύω ως αναπληρώτρια σε ΕΔΕΑΥ.
Στέλνω το email για να γράψω τις προτάσεις μου σχετικά με την μοριοδότηση στην ειδική αγωγή.
1. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίος πίνακας στον κλάδο Ψυχολόγων και να δίνεται ίδια βάση στο μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας. Για παράδειγμα, σε ειδικά σχολεία, ένα μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής ενδέχεται να παρέχει περισσότερες σχετικές γνώσεις ως προς τους ωφελούμενους ενώ αντίστοιχα ένα μεταπτυχιακό Σχολικής Ψυχολογίας είναι ίσως πιο χρήσιμο σε σχολεία Γενικής παιδείας.
2. Μεταπτυχιακά όπως αυτά των Επιστημών Αγωγής, προσφέρουν γνώσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και στα πλαίσια Ειδικής Αγωγής. Ενδεχομένως, θα ήταν χρήσιμο να γίνει κάποια αξιολόγηση για πιθανή μοριοδότηση των μεταπτυχιακών αυτών, μικρότερη συγκριτικά με τα μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας.
3. Σεμινάρια Ειδικής Αγωγής 400 ωρών και πάνω, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια, θεωρώ ότι πρέπει να μοριοδοτούνται στο πλαίσιο ειδικής αγωγής, καθώς προσφέρουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο (τουλάχιστον συγκριτικά με επαγγελματίες, δίχως κάποια ειδίκευση στην ειδική αγωγή).

2. Μακρίδου Ελένη, ΠΕ23
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι πολύ θετική την έναρξη μιας διαδικασίας συζήτησης σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψης μονίμων και αναπληρωτών και ίσως να έχει έρθει ο καιρός να υπάρχει μια σταθερότητα στα κριτήρια για να μην αλλάζουν κάθε χρόνο! Πολύ σημαντική και απαραίτητη η πρωτοβουλία σας!

Ως προς τις προτάσεις, συμφωνώ απόλυτα στο ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ με μοριοδοτούμενα κριτήρια και με σειρά προτεραιότητας. Και βέβαια θα πρέπει να μοριοδοτείται επιπλέον η προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται εντελώς σχετική με το αντικείμενο προϋπηρεσία σε άλλους φορείς, τουλάχιστον μέχρι κάποια έτη.
Η βασική διαφοροποίησή μου αφορά στο βασικό πτυχίο ως μοναδικό απαραίτητο προσόν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, με μικρή επιπλέον μοριοδότηση για τη συναφή μεταπτυχιακή ειδίκευση (ίση με λίγους μήνες προϋπηρεσίας). Η εμπειρία μου ως ψυχολόγος στην εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα φέτος που υπηρετώ σε ΕΔΕΑΥ, συνηγορεί στο ότι είναι απαραίτητες οι εξειδικευμένες γνώσεις, μαζί με μια πολύ καλή κατανόηση της λειτουργίας του σχολικού πλαισίου, προκειμένου να ανταποκριθεί κανείς με επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου (μιλώντας τουλάχιστον για τη δική μου ειδικότητα). Όχι μόνο στην ειδική αγωγή, αλλά ακόμα περισσότερο στις σχολικές δομές τυπικής εκπαίδευσης, όπου οι ανάγκες των μαθητών και της σχολικής κοινότητας είναι άμεσα συναρτημένες με τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού πλαισίου, των απαιτήσεων και των προκλήσεων που θέτει, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και μια οπτική που λαμβάνει υπόψη της ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί. Άλλωστε με βάση το σκεπτικό αυτό γνωμοδότησε και το ΣτΕ ως προς την ειδίκευση στη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολογία.

Σας ευχαριστούμε για όλες τις προσπάθειες που κάνετε για την εκπροσώπησή μας και την ενημέρωσή μας σε όλα τα θέματα που αφορούν στο ρόλο μας ως ΕΕΠ και ΕΒΠ

3. Ονομάζομαι Στέλλα Ζαμανάκου, είμαι απόφοιτος ΙΕΚ με ειδικότητα «Προσχολική αγωγή ημερήσια φροντίδα παιδιών με ειδικές ανάγκες» κι εργάζομαι ως ΕΒΠ σε σχολικές μονάδες από πενταετίας. Θα θελα να καταθέσω την δική μου πρόταση για ένα θέμα που πολλοί σκέφτονται ενώ  ελάχιστοι θίγουν  και κατανοώ τους λόγους αλλά δεν έχει νόημα να μακρυγορήσω επ΄αυτού.
 Αναφέρομαι στη δυνατότητα των αποφοίτων ΕΠΑΛ,ΤΕΕ,ΤΕΛ να προσλαμβάνονται ως ΕΒΠ.
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
1)    Δεν έχουν ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και καμία επαφή με τον χώρο
2)    Δεν λαμβάνουν πιστοποίηση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους ΙΕΚ
3)    Συμμετέχουν στην μοριοδότηση με βαθμό απολυτηρίου Λυκείου, ενώ οι απόφοιτοι ΙΕΚ με το βαθμό της πιστοποίησης μετά από πανελλαδικές εξετάσεις.
Μπορεί οι απόφοιτοι των ΙΕΚ να μοριοδοτούνται από τον βαθμό 12 και άνω, ενώ των ΕΠΑΛ,ΤΕΕ,ΤΕΛ από το 15, αλλά όλοι γνωρίζουμε με πόση ελαστικότητα δίδονται οι βαθμοί στα επαγγελματικά λύκεια και με πόση αυστηρότητα στις εξετάσεις πιστοποίησης!
Θα ΄θελα να διευκρινήσω πως η θέση μου αυτή δεν προκύπτει από  ανταγωνισμό μεταξύ αναπληρωτών, αλλά από την πεποίθησή μου για το προφανές: στην ειδική αγωγή πρέπει να εργάζονται (τουλάχιστον κατά προτεραιότητα!) επαγγελματίες με ειδίκευση, με όποιον ρόλο κι αν είναι επιφορτισμένοι. Θα μπορούσα να παραθέσω απόψεις και παραδείγματα αλλά δεν είναι σκόπιμη η έκθεση ιδεών επί του παρόντος.
Συνοπτικά λοιπόν η πρότασή μου είναι:
1)    όσον αφορά τα κριτήρια μοριοδότησης, να δοθεί ένα σαφές και ουσιαστικό προβάδισμα στους αποφοίτους ΙΕΚ με μοριοδότηση 1 μονάδας επιπλέον της μοριοδότησης του βαθμού δηλ. 1 + 0,50 για κάθε βαθμό πάνω από το 12
2)    όσον αφορά τα τυπικά προσόντα, να εξαιρεθούν ειδικότητες που δεν είναι συναφείς με την ειδική αγωγή (βρεφονηπιοκόμων) διότι ένα παιδί π.χ. με αυτισμό δεν είναι απλώς ένα «μεγάλο» νήπιο αλλά «ένα παιδί με αυτισμό» που οι φροντιστές του πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές  και τις ανάγκες του.

4. Παρακάτω  παραθέτουμε μερικές προτάσεις  εν όψει ενιαίου πίνακα από αναπληρωτές ΕΕΠ Κ ΕΒΠ από Ειδικά σχολεία της Κρήτης.
Όσον αναφορά τους κλάδους ΕΕΠ και ΕΒΠ
1)    Τα μεταπτυχιακά με συνάφεια στην Ειδική αγωγή να έχουν ίση μοριοδότηση με τα μεταπτυχιακά στον κλάδο κάθε ειδικότητας. (3 μόρια)
2)    Αν προσμετρηθεί η ιδιωτική προυπηρεσία, να προσμετρηθεί η προυπηρεσία που έχει ο καθένας μας στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήψη του βασικού πτυχίου μας,  καθώς είναι άδικο να προσμετράται μόνο σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε νησιά όπου κατοικούμε εμείς δεν υπάρχουν  ιδιωτικές δομές ατόμων με αναπηρία για να εργαστούμε, κάτι που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δεν διαχωρίζουν  την προυπηρεσία μόνο  στην θέση που προκηρύσσετε  αλλά  ζητά προυπηρεσία που έχει ο κάθε υποψήφιος σύμφωνα με αυτή που έχει αποκτήσει μετά τη λήψη του βασικού πτυχίου.
3)    Στις τοποθετήσεις μας να ισχύουν τα κοινωνικά κριτήρια, μόνο όσον αναφορά τα άτομα που είναι με αναπηρία  με ποσοστό άνω του 80%, ειδικές περιπτώσεις αναπηρίας όπως μεσογειακή αναιμία  ή να έχουν τέκνο με αναπηρία.
4)    Δεν θεωρούμε δίκαιη την μοριοδότηση των σεμιναρίων 400 ωρών στην ΕΑΕ, καθώς ποτέ δεν μοριοδοτήθηκαν στους κλάδους μας, όπως των εκπαιδευτικών που προσμετρούνται εδώ και χρόνια πλην  μίας σχολικής χρονιάς.  Ωστόσο πολλά από αυτά  είναι αμφίβολης εγκυρότητας.
5)    Να μοριοδοτούνται οι ξένες γλώσσες καθώς είναι σημαντικό προσόν διορισμού.
6)    Να μοριοδοτείται στο ΕΕΠ και ΕΒΠ τα μόρια των δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών.

Με εκτίμηση,
Οι αναπληρωτές ΕΕΠ κ ΕΒΠ
Ντεβερίκου Μελπομένη ΠΕ25
Παπαδιά Παναγιώτα ΠΕ30
Κουριδάκη Αλεξάνδρα ΠΕ28
Αποστολάκη Ειρήνη ΠΕ30
Κλαουράκη Στυλιάνη  ΔΕ01
Σαββίδου Ρένα ΔΕ01

5. Ονομάζομαι Κατσιούλη Μαρίνα, εργάζομαι ως αναπληρώτρια εργοθεραπεύτρια εδώ και αρκετά χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής.
Σας αποστέλλω το συγκεκριμένο έγγραφο αναφορικά με τις προτάσεις που αναρτήσατε στο site του ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ για τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών και μόνιμων ΕΕΠ και ΕΒΠ.
Θεωρώ τις περισσότερες προτάσεις σωστές και πράγματι ένας ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα μπορούσε να αντλεί το Υπουργείο για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών θα ήταν ότι καλύτερο και θα μπορούσε να γλιτώσει πολύ χρόνο από τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται κάθε σχολικό έτος και να μειώσει και τη γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό.
Αναφορικά με την πρόταση να υπάρξει γραπτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ εφόσον επιμείνει το Υπουργείο, θεωρώ ως αιρετοί μας κατανοείτε γιατί θα πρέπει να επιμείνουμε για το αντίθετο. Πρώτον ποιά θα είναι αυτή η επιτροπή που θα κρίνει το αντικείμενο εξέτασής μας βάση ειδικότητας; Εγώ για παράδειγμα ως εργοθεραπεύτρια θα αξιολογηθώ γραπτώς στο αντικείμενό μου και θα με βαθμολογήσουν εργοθεραπευτές; Και αν ναι με τι προσόντα θα κριθούν οι ίδιοι ότι είναι κατάλληλοι;  Αυτό θα συμβεί αντίστοιχα και για τις υπόλοιπες ειδικότητες; Το ΕΒΠ ποιός θα το αξιολογήσει; Συνάδελφοί τους ενδεχομένως που θα γνωρίζουν το αντικείμενο; Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί. Επιπλέον, γιατί να μπούμε στη διαδικασία να αξιολογηθούμε παλιοί και νέοι συνάδελφοι στο κατά πόσο γνωρίζουμε το αντικείμενο που σπουδάσαμε όταν ήδη κριθήκαμε γι' αυτό πριν λάβουμε το πτυχίο μας; Απλά θα μας βάλει το Υπουργείο σε μία διαδικασία όπως έμπαιναν και οι εκπαιδευτικοί, να ξοδέψουμε χρόνο και χρήμα, όταν οι περισσότεροι έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις και ήδη έχουμε ξοδέψει πολλά για τα προσόντα που έχουμε.
Αναφορικά με την πρόταση για ύπαρξη επιτροπής που θα κρίνει την προσωπικότητα και την ικανότητα να ασκήσουμε σωστά το έργο μας. Ποιά θα είναι αυτή η εξειδικευμένη ομάδα και ποιά θα είναι τα εργαλεία αξιολόγησης που θα χρησιμοποιήσει; Η εξειδίκευσή τους θα βασίζεται στη δική τους ευαισθησία για το χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης; Στην εκπαίδευσή τους ή στην εμπειρία τους στο χώρο; Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι σταθμισμένα για τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνονται; Μήπως θα ήταν προσφορότερο να αξιολογηθούμε με ψυχοτεχνικά τεστ όπως οι μαθητές πριν φοιτήσουν στις στρατιωτικές σχολές; Αλλά είχα την εντύπωση ότι κάθε χρόνο εξεταζόμαστε από ψυχίατρο για το κατά πόσο είμαστε σε θέση να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ή αυτό δεν έχει σχέση; Επιπλέον, μια τέτοια επιτροπή θα κρίνει σαφώς υποκειμενικά και θα μπορεί να απορρίπτει συναδέλφους που εργάζονται πολλά χρόνια ως αναπληρωτές και να τους στερήσει τη μελλοντική τους μονιμοποίηση. Το ότι δε θα μοριοδοτεί  εμένα δε μου λέει τίποτα γιατί προφανώς ο ρόλος της θα είναι να απορρίπτει.
Επιπλέον, όσον αφορά τη μοριοδότηση σεμιναρίων 400 ωρών, ποιός είναι αυτός που θα κρίνει ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας; Άρα και για τα πτυχία μας ισχύει το ίδιο; Για τα μεταπτυχιακά; Τα διδακτορικά; Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας; Δεν έχω τέτοιο σεμινάριο ούτε είναι στα σχέδιά μου να αποκτήσω, αλλά πολλοί συνάδελφοί μου έχουν και πραγματικά είναι άδικο να τους στερήσουμε μόρια που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν εργασία, όταν μπήκαν στον κόπο να πραγματοποιήσουν αυτή την επιπλέον επιμόρφωση.

6. Ονομάζομαι Μαυρομάτη Αθανασία, είμαι Κοινωνική Λειουργός ΠΕ (30) και εργάζομαι ως ΕΕΠ τα τελευταία έτη ανά τη χώρα. Το παρόν έγγραφο αποτελεί μια πρόταση αναφορικά με τη συζήτηση για τα κριτήρια μοριοδότησης της επόμενης εγκυκλίου των ΕΕΠ και ΕΒΠ, όπου παραθέτω τις προτάσεις μου.
Αρχικά να σημειώσω πως συμφωνώνω με τις προτάσεις που έχουν παρατεθεί στην πρότασή σας στην πλειοψηφία τους  και παραθέω τις δικές μου ως εξής:
Συμφωνώ με την πρόταση σχετικά με το κριτήριο του πτυχίου όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η "η αρχή του ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ για όλες τις ειδικότητες ως μοναδικό απαραίτητο προσόν για την συμμετοχή στον διαγωνισμό", και προτείνω την μοριοδότηση του πτυχίου λαμβάνοντας υπόψη το έτος λήψης του πτυχίου.

Όσον αφορά την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας συμφωνώ με την μοριοδότηση με 0,20 μονάδες ανά μήνα σε προϋπηρεσία του υποψηφίου σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.

Θεωρώ απαραίτητη τη μοριοδότηση της ξένης γλώσσσας καθώς πλέον οι πληροφορίες για το εκάστοτε επάγγελμα και τις μεθόδους άσκησής του προέρχονται πέραν του Ελλαδικού χώρου και η χρήσιμη βιβλιογραφία τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο είναι διευρυμένη και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση συγκριτικών μεθόδων τουλάχιστον στην κοινωνική εργασία.

Επίσης προτείνω την επαναφορά της δημοσίευσης άρθρου όπως αναφερόταν στην προκήρηξη του έτους 2013-2014, εφόσον η ακαδημαϊκή κατάρτιση υποβοηθά την  άσκηση του επαγγέλματος κάθε υποψηφίου.

Εξίσου σημαντική θεωρώ πως είναι και η μοριοδότηση της γνώσης της χρήσης Η/Υ μιας και οι αναφορές, οι εκθέσεις, οι εκτιμήσεις αλλά και η πλειοψηφία των εγγράφων εξαρτώνται από το συγκεκριμένο προσόν.

Τέλος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών σε επίπεδο Κοινωνικών και Αθρωπιστικών Επιστημών, εκτός από την μοριοδότηση αυτών της Ειδικής Αγωγής.
Πιο συγκεκριμένα προτείνω την επαναφορά της μοριοδότησης των μεταπυχικακών βάση της εγκυκλίου του 2013-2014 (αναφέρω χαρακτηριστικά τη συγκεκριμένη γιατί έπειτα χρονικά τα κριτήρια μεταβλήθηκαν δραματικά.) Πιο συγκεκριμένα προτείνω την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών  ειδικής αγωγής με 3 μονάδες και αυτών των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών με 2 μονάδες. Την κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή στην Ειδική Αγωγή, έξι (6) μονάδες, και την κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες τέσσερις (4) μονάδες. Θεωρώ πως υπάρχει εξαιρετική αναγκαιότητα στην εν λόγω πρόταση και την αντικατάσταση του όρου μεταπτυχιακά με συνάφεια στον κλάδο όπως έχει προτείνει το ΙΕΠ. 
Αναλυτικά η πρότασή μου για επαναφορά του όρου σε Μεταπτυχικά και Διδακτορικά Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών βασίζεται απόλυτα στο καθηκοντολόγιο των ΕΕΠ και συγκεκριμένα στο καθηκοντολόγιο των Κοινωνικών Λειτουργών όπου χαρακτηριστικά η Εφημερίς της Κυβέρνησης αναφέρει :
" Κοινωνικοί Λειτουργοί
1. Αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου
της οικογένειας, και των άλλων κοινωνικών φορέων και
υπηρεσιών που ασχολούνται με το παιδί, την οικογένεια
και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.   

2. Συντάσσουν το κοινωνικό ιστορικό του μαθητή, που
πρόκειται να ενταχθεί στη σχολική μονάδα, σε συνεργα−
σία με τους γονείς. Εισηγούνται τις αναγκαίες παρεμ−
βάσεις υποστήριξης για την καλύτερη προσαρμογή του
μαθητή και της οικογένειας του στο σχολικό πλαίσιο.

 3. Στηρίζουν συστηματικά και προγραμματισμένα, σε ατομική και ομαδική βάση, τους μαθητές, που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή άλλου είδους προβλήματα.

4. Προετοιμάζουν αυτούς που πρόκειται να αποφοι−
τήσουν και συνεργάζονται με τον επαγγελματικό σύμ−
βουλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοινωνική ή
εργασιακή αποκατάσταση, ενισχύοντας τους όσο το
δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

5. Συνεργάζονται με την οικογένεια (γονείς, αδέλφια,
ευρύτερη οικογένεια), με στόχο τη θετική τους στάση
στο πρόβλημα του μαθητή, τη βελτίωση της ποιότη−
τας της καθημερινής συμβίωσης και την αντιμετώπιση
προβλημάτων προσωπικής ή κοινωνικής φύσης. Για την
επίτευξη των σκοπών αυτών χρησιμοποιούν και τις τρεις
μεθόδους κοινωνικής εργασίας, με άτομα, ομάδες και
κοινότητα.

6. Συνεργάζονται με σχολικούς συμβούλους, ΚΔΑΥ,
άλλα σχολεία, ιατροπαιδαγωγικές κοινωνικές υπηρε−
σίες, και με κάθε φορέα που υποστηρίζει το κοινωνικό
τους έργο.                             

7. Εργάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος
διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που
κρίνεται αναγκαία για το έργο τους.

8. Διοργανώνουν συγκεντρώσεις γονέων, σε συνεργα−
σία με το διευθυντή και τα άλλα μέλη του προσωπικού
του σχολείου και τους ενημερώνουν για κάθε είδους
παροχές που δικαιούνται.

9. Έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματι−
σμένες επισκέψεις στις οικογένειες των μαθητών, να
συνοδεύουν τους γονείς σε διάφορες υπηρεσίες, όταν
κρίνεται αναγκαίο, πάντοτε στα πλαίσια του ωραρίου
εργασίας, και σε συνεργασία με το διευθυντή, αφού,
λόγω της ιδιομορφίας του έργου τους, η αποστολή τους
δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του σχολείου.
10. Συντάσσουν εκθέσεις που αναφέρονται σε θέματα
των αρμοδιοτήτων τους, όταν ζητηθεί από τις εμπλε−
κόμενες υπηρεσίες, και τις παραδίδουν στο διευθυντή
για τη διεκπεραίωσή τους"
Από το παραπάνω καθηκοντολόγιο προκύπτει πως ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών ως ΕΕΠ σε ΣΜΕΑΕ, ΕΔΕΑΥ και ΚΕΔΔΥ είναι πολυπαραγοντικός και πολύπλευρος. Οι προς εξυπηρέτηση ανάγκες τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους δεν σταματούν στην ειδική αγωγή αλλά επεκτείνονται σε πρακτικές συμβουλευτικής, σε διασύνδεση υπηρεσιών, σε ανάγκη γνώσης νομικών όρων σε περιπτώσεις συνεργασίας με Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, κοινωνικών αλλά και κοινωνιολογικών όρων αλλά και στην ολοκληρωμένη άσκηση της Κοινωνικής Εργασίας σε 3 επίπεδα, άτομα, ομάδες και κοινότητα.
Η έως τώρα μοριοδότηση του ΙΕΠ βάση εξειδίκευσης στον κλάδο αποκλείει σε μεγάλο βαθμό μεταπτυχιακά και διδακτορικά τα οποία είναι απαραίτητα και απολύτως συμβατά. Χαρακτηριστικά στα κριτήρια του ΙΕΠ ενώ αναφέρεται πως :
" 1. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Τμήμα ή Σχολή που υποστηρίζει βασικές σπουδές στον κλάδο ή από Τμήματα Ανθρωπιστικών ή Κοινωνικών Επιστημών, Εκπαίδευσης ή Τμήματα Επιστημών Υγείας. και πως 2. Ο μεταπτυχιακός τίτλος να συνδέεται άμεσα και επαρκώς με το ειδικό καθηκοντολόγιο του κλάδου, όπως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στο σχετικό ΦΕΚ ( 449, τ. Β, 3-4-2007) ή στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και συνάγεται από το Πρόγραμμα Σπουδών και την αναλυτική βαθμολογία" παρόλα αυτά ζητούνται  " τα 6/9 των μαθημάτων (ή οι 60 από τις 90 πιστωτικές μονάδες - ECTS) να είναι συναφή με τον κλάδο και το ειδικό καθηκοντολόγιο, με την ειδική εκπαίδευση, με ανάλογες ομάδες πληθυσμού και με σχετικές δομές διάγνωσης, υποστήριξης , εκπαίδευσης και αποκατάστασης".

Συνοπτικά αντιλαμβανόμαστε πως και πάλι η εξειδίκευση  στην ειδική εκπαίδευση ( το ΙΕΠ αναφέρει χαρακτηριστικά πως "Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να έχει θέμα σχετικό με τις κατηγορίες αναπηριών και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ" ) αποτελεί κριτήριο γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το καθηκοντολόγιο των Κοινωνικών Λειτουργών. Ενώ Αναφέρεται ξεκάθαρα πως θα πρέπει το μεταπτυχιακό να προέχεται από τμήματα κοινωνικών , ανθρωπιστικών επιστημών , εκπαίδευσης και Υγείας, στην πορεία τα κριτήρια ουσιαστικά το αναιρούν και όπως διαπιστώθηκε και φέτος από πολλούς υποψηφίους μεταπτυχιακά και διδακτορικά κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών δεν μοριοδοτήθηκαν καθόλου.  Για τους παραπάνω λόγους προτείνων λοιπόν την αλλαγή του όρου σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και όχι εξειδίκευσης στον κλάδο που προκαλεί σύγχυση, τουλάχιστον στους Κοινωνικούς Λειτουργούς βάση του καθηκοντολογίου που ανέφέρθηκε παραπάνω.Θεωρώ πως είναι αυτονόητη η ανάγκη της εν λόγω πρότασης εφόσον η προσπάθεια και ο κόπος μας μηδενίζεται σε αντίθεση με σεμινάρια 400 ωρών που μοριοδοτούνται, για τα οποία (σεμινάρια 400 ωρών) προτείνω την κατάργησή τους.


7. Νταρλαγιάννη Ευριδίκη-Τερζοπούλου Μαρία                                                                                                               
Ειδικότητα: Αναπληρώτριες ΕΒΠ.
Θέμα: Προτάσεις για την δημιουργία ενιαίου πίνακα πρόσληψης αναπληρωτών.
Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δίνετε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας για το θέμα των διορισμών και για την δημιουργία ενιαίου πίνακα.
Αν και θεωρούμε πως δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή λόγος ύπαρξης ενιαίου πίνακα αναπληρωτών δεδομένου ότι οι φετινές προσλήψεις ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά (ήδη έχουν εξαντληθεί οι πίνακες κάποιων Περιφερειών) και με την αβεβαιότητα στην διάθεση πιστώσεων των επόμενων ετών και με τον ΟΑΕΔ να μας απειλεί. Όσο για τους μόνιμους διορισμούς νομίζουμε πως αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. 
Σε περίπτωση όμως που υπάρξει ενιαίος πίνακας αναπληρωτών,καλό θα ήταν σε ότι αφορά την μοριοδότηση  του ΕΒΠ να δοθεί μεγάλη προσοχή στους τίτλους σποδών. Μεγαλύτερη μοριοδότηση θα πρέπει να υπάρξει στην εξειδίκευση της ειδικότητας των Ιεκ Προσχολικής Αγωγής και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες σε σχέση με την μοριοδότηση των ΕΠΑΛ και ΤΕΕ ή Βοηθών βρεφοκόμων,προσχολικής αγωγής δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης ιεκ ή επιμελητών πρόνοιας.
  Επίσης σε ότι αφορά την ξένη γλώσσα και τους υπολογιστές καλό θα ήταν να μην μοριοδοτηθούν επειδή το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων ΕΒΠ είναι κάποιας ηλικίας και δεν γνωρίζει υπολογιστές και ξένες γλώσσες πράγμα δύσκολο να μάθουν σε αυτήν την ηλικία.
Ενδεικτικά σας αναφέρω την αξιοκρατική και δίκαιη μοριοδότηση:
Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιμε Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες .
   0,5 μονάδες ανά βαθμό
Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων
Δημιουργίας και Έκφρασης
   0,3 μονάδες ανά βαθμό
Πτυχίο - δίπλωμα «Τάξης Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. 
 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων
Βοηθών Βρεφοκόμων ή Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων,
 Κοινωνικών Φροντιστών 
   0,2 μονάδες ανά βαθμό
Προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ -ΚΕΔΔΥ
    0,2 μονάδες/μήνα
Προϋπηρεσία σε ιδιωτικό τομέα
    0,1 μονάδα/μήνα



8. Συνάδελφοι αναπηρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία

Στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται για την διαμόρφωση κριτηρίων για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών στην ειδική αγωγή και τις αλλαγές που επίκεινται στον κλάδο του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), θα θέλαμε να θίξουμε το θέμα της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως το Σύνταγμα και η νομοθεσία της χώρας μας επιτάσσουν και ορίζουν.
Με την κατάργηση του πίνακα Α΄ και την μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών ΑμεΑ -απότοκη της κατάργησης αυτής- πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι με αναπηρίες καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στον εργασιακό αποκλεισμό. Η περικοπή των προνομίων που προσέδιδε ο πίνακας Α΄  και η δυσκολία τους να ανταποκριθούν σε νέα δεδομένα, όπως η μετακίνησή τους σε μέρη μακριά από τις οικογένειές τους και το απαραίτητο για την αναπηρία τους ιατρικό προσωπικό, είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική παραίτηση από την εργασιακή διαδικασία για πληθώρα συναδέλφων, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ήδη εύθραστη κατάσταση της υγείας τους. Ως εκ τούτου, η κατάργηση του πίνακα Α΄ και η λιγοστή μοριόδοτηση που εφαρμόστηκε ως αντιστάθμισμα, επέφερε τον αποκλεισμό από την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί, αλλά η εφαρμογή του χωλαίνει.
Το παν-αναπηρικό αίτημα επαναφοράς του  Πίνακα Α΄ για την πρόσληψη Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, Ειδικού Βοηθητικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού αγνοείται συστηματικά και με επιδεικτικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν. 4074/2012), καθώς και οι ευρωπαϊκές οδηγίες -όπως η Οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά στην ίση μεταχείριση στην απασχόληση και έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο με την ψήφιση του ν. 3304/2005- αποτελούν ένα κενό γράμμα του νόμου, δεδομένου ότι οι παρούσες διατάξεις για τις προσλήψεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ευάλωτης ομάδας των ΑμεΑ εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ και δεν εφαρμόζουν τα όσα η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτάσσει.
Σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει με επανειλημμένες επιστολές της στο υπουργείο Παιδείας η  ΕΣΑΜΕΑ, η οποία  αποτελεί τον επίσημο τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα μας, καταθέτουμε  κι εμείς με τη σειρά μας προτάσεις αναφορικά με τη μοριοδότηση του κοινωνικού κριτηρίου της αναπηρίας:

• Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ με ποσοστό αναπηρίας 50% έως 66,9%, τρεις (3) μονάδες,
• Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79,9%, πέντε (5) μονάδες,
• Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, επτά (7) μονάδες.
Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του νόμου 4440 (ΦΕΚ 224 Α΄ 02-12-2016), που θεμελιώνει τη κάλυψη ποσοστού 10% επί των προσλήψεων από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα προσλήψεων.
Μεεκτίμηση
Αθανασοπούλου Ευφροσύνη ΠΕ23
Βαξεβάνη Άννα ΕΒΠ
Ξανθούλης Ξενοφών ΠΕ23
Σιάπκα Σουζάνα ΠΕ23
Τσιλιμάγκου Σοφία ΠΕ23

9. Γεια σας. Ονομάζομαι Νικολέττα Ρούση και δουλεύω δεύτερη χρονιά ως ΠΕ25 σε σχολείο γενικής εκπαίδευσης.
Αρχικά θέλω να εκφράσω την άποψη ότι ο ενιαίος πίνακας και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι μονόδρομος για να εξασφαλιστεί η αξιοκρατία. Επίσης, θεωρώ ότι η μοριοδότηση των κριτηρίων για να είναι δίκαιη πρέπει να είναι κοντά στη μοριοδότηση ΑΣΕΠ για όλους τους τομείς του δημοσίου.
Αν και δε με συμφέρει (δεν έχω μεταπτυχιακό και δε φοιτώ σε κάποιο), θεωρώ άδικο να είναι ισοδύναμο το μεταπτυχιακό μόνο με 3 μονάδες και το διδακτορικό με 5. Δηλαδή, εγώ με δύο σχολικές χρονιές έχω περισσότερα μόρια από κάποιον με μεταπτυχιακό και με 3 σχολικές χρονιές τα μόρια μου είναι σχεδόν όσο ένα διδακτορικό. Επιπλέον, θεωρώ ότι αν κάποιος έχει μεταπτυχιακά- διδακτορικά και στο γνωστικό αντικείμενο του και στην ειδική αγωγή πρέπει να παίρνει μόρια και για τα δύο. Επίσης, θεωρώ άδικη την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας πάνω από 30 μήνες. Μου φαίνεται αστείο να δουλεύουμε στην εκπαίδευση και να υποβιβάζουμε τα ακαδημαϊκά κριτήρια σε σχέση με την προϋπηρεσία. Ασφαλώς για να μην αδικηθούν τα άτομα που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία, το ταβάνι δεν είναι σωστό να είναι οι 60 μήνες, αλλά 84 όπως για όλο το δημόσιο για μόνιμο διορισμό. 
Επίσης, θεωρώ αστείο να δουλεύουμε στην εκπαίδευση το 2017 και να μοριοδοτείται η γνώση υπολογιστή, ενώ πρέπει να είναι προαπαιτούμενη, όπως συμβαίνει για τις ειδικότητες μας στις προκηρύξεις εκτός εκπαίδευσης. Για τις ξένες γλώσσες πιστεύω ότι η μοριοδότηση πρέπει να είναι αθροιστική αν κάποιος έχει πάνω από μία, όπως συμβαίνει στις άλλες προκηρύξεις. Επιπλέον, αν και δε με συμφέρει, πρέπει να μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο σε συναφές αντικείμενο.
Μου φαίνεται αστείο πάλι να λεγόμαστε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και να μη θέλουμε προαπαιτούμενη την παιδαγωγική επάρκεια (εδώ θίγομαι γιατί την έχω). Για μένα όποιος μπαίνει στο σχολείο πρέπει να την έχει. Εδώ έγινε αλλαγή και θα τη ζητούν από τους νέους πτυχιούχους μαθηματικών, φιλολογίας κτλπ, αν δεν την υποστηρίζει το πρόγραμμα σπουδών τους, και εμείς θέλουμε αντί να πάμε μπροστά να γυρίσουμε πίσω; Ασφαλώς είναι άδικο για κάποιους να ζητείται και για κάποιους όχι π.χ. κοινωνικούς λειτουργούς και λογοθεραπευτές από πανεπιστήμιο. Μου φαίνεται περίεργο που ο σύλλογος δεν έχει πάρει θέση για την άνιση μεταχείριση. Και στην τελική αν θεωρούμε ότι δεν έχουμε παιδαγωγικό ρόλο και είμαστε καθαρά επαγγελματίες της ειδικότητας μας γιατί έχουμε ωράριο 21 με 25 ώρες και όχι 40; Εμένα πάντως με βοήθησε στη δουλειά μου.
Με εκτίμηση 
Νικολέττα Ρούση

10. Παπουτσή Γλυκερία, Αναπληρώτρια ΕΒΠ
      Οι προσλήψεις ΕΒΠ του σχολικού έτους 2016-2017, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα ικανοποιητικές και κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των κενών των σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής αγωγής. Εξαιτίας αυτού, δεν αντιλαμβάνομαι, ποια πραγματική ανάγκη μας οδηγεί στην δημιουργία ενιαίου πίνακα αναπληρωτών, εφόσον δεν έχει ξεκαθαριστεί και το ζήτημα των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ καθώς και ο αριθμός των πιστώσεων των επόμενων ετών. Για τους παραπάνω λόγους, η σύσταση ενιαίου πίνακα αναπληρωτών με προβληματίζει και μου δημιουργεί την βεβαιότητα μη ύπαρξής του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
     Σε περίπτωση όμως, που τα μέλη των ΣΕΕΠΕΑ πανελλαδικά, αποφασίσουν τη δημιουργία ενιαίου πίνακα αναπληρωτών, καλό θα ήταν, με μεγάλη προσοχή και δικαιοσύνη  να εξεταστεί η μοριοδότηση του κλάδου μας (ΕΒΠ) με βάση την εξειδίκευση και τον τρόπο απόκτησης του πτυχίου. Σ' αυτό το σημείο, θα πρότεινα μεγαλύτερη μοριοδότηση των αποφοίτων ΙΕΚ της ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Στη συνέχεια, να ακολουθούν οι απόφοιτοι της ειδικότητας ΙΕΚ Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης και τέλος, οι απόφοιτοι με πτυχίο - δίπλωμα «Τάξης Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. ή Πτυχίο -δίπλωμα Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων ή Βοηθών Βρεφοκόμων ή Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και  Επιμελητών Πρόνοιας ή Κοινωνικών Φροντιστών.
    Όσον αφορά το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, που αποτελεί ψεύτικη υπόσχεση του κάθε υπουργού παιδείας (από τον κ. Λοβέρδο μέχρι τον κ. Γαβρόγλου) πλέον, όλοι γνωρίζουν ότι είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Στο ενδεχόμενο όμως, πραγματοποίησης των υποσχέσεων, η μοριοδότηση για μονιμοποίηση του ΕΒΠ, είναι επιτακτικό, να στηρίζεται αποκλειστικά στο βαθμό του πτυχίου και στην προϋπηρεσία που αποκτήθηκε σε μονάδες του υπουργείου παιδείας (ΣΜΕΑΕ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ) και να μην προσμετράται στη μοριοδότηση η γνώση ξένης γλώσσας και ηλεκτονικού υπολογιστή, γεγονός που, ανέκαθεν δεν αποτελούσε κριτήριο μοριοδότησης για μόνιμο διορισμό στην εκπαίδευση, κάτι που ενδεχομένως, φαντάζει αντισυνταγματικό, βάσει της νομολογίας του ΣτΕ.

11.Γιάννης Κυργιόπουλος
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
1)    Μοριοδότηση (0,5) μονάδες ανά μήνα για προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ και σε ΚΕΔΔΥ.
2)    Βαθμός πτυχίου (1 μονάδα) ανά βαθμό.
3)    Προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε πλαίσια ειδικής αγωγής ή και σε φορείς με αντικείμενο τις ευπαθείς-ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέχρι 3 χρόνια (0,1) μονάδες ανά μήνα και για όσους εργάστηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με παροχή απόδειξη υπηρεσιών και ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.
4)    Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για όσες ειδικότητες απαιτείται.


ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ)

1)    Μεταπτυχιακός τίτλος στην ειδικότητα με συνάφεια στην ειδική αγωγή, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείου Παιδείας και κρίνει το ΙΕΠ (4 μονάδες).
2)    Διδακτορικός τίτλος στην ειδικότητα με συνάφεια στην ειδική αγωγή, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείου Παιδείας και κρίνει το ΙΕΠ  (6 μονάδες).
3)    Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ (1 μονάδα).





ΠΕΜΠΤΗ 6/4/2017

1.          Μπαλοδήμου Σοφία-αιρετή στο ΠΥΣΕΕΠ Β.Αιγαίου
Στις προτεινόμενες προσθήκες, επισημαίνονται με κίτρινο τα εξής:
1) 1. ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο
Κλάδος ΠΕ21/26, στην περίπτωση 3 α) προστίθεται «και ΜΤΣ στη Λογοθεραπεία».
Ως τυπικό προσόν διορισμού το μεταπτυχιακό στην Λογοθεραπεία και όχι το βασικό πτυχίο λογοθεραπείας;;

2)            ΑΡΘΡΟ 4: Στο τελευταίο εδάφιο που αφορά την πρόσληψη με προσόντα ΕΝΓ και Braille, (σελίδα 23980) προστίθεται: «Σε περίπτωση εξάντλησης των υποψηφίων με τα ανωτέρω ειδικά προσόντα στους πίνακες της οικείας ΠΔΕ αναζητούνται υποψήφιοι από άλλες ΠΔΕ και στην περίπτωση έλλειψης ενδιαφέροντος  δύναται να προσλαμβάνονται υποψήφιοι –οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει κάποιους κύκλους νοηματικής  Γλώσσας ή Braille με σχετική βεβαίωση από τα αναγνωρισμένα ιδρύματα αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει όλους τους απαιτούμενους κύκλους/ έτη για το πτυχίο, ελλείψει αυτών δύναται να προσλαμβάνονται και χωρίς κανένα από τα ανωτέρω ειδικά ΠΡΟΣΌΝΤΑ.
3)AΡΘΡΟ 4: Στο Διευκρινίζεται ότι  (σελ.23978)
Προστίθεται περ.6 «Τίτλοι σπουδών που δίνουν συνάφεια τόσο στο αντικείμενο απασχόλησης όσο και στην ΕΑΕ δε λαμβάνουν αθροιστική μοριοδότηση».
Η αναφορά γίνεται σε ένα μεταπτυχιακό που αφορά ίδια γνωστικά αντικείμενα (όπου ασφαλώς η μοριοδότηση θα γίνει για ένα) ή σε 2 μεταπτυχιακά που αφορούν ένα το αντικείμενο απασχόλησης και ένα την Ε.Α.Ε;
Για παράδειγμα αν ένας κοινωνικός λειτουργός έχει κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της θέσης του (κοινωνική εργασία με μαθητές και τις οικογένειές τους) και παράλληλα μεταπτυχιακό (π.χ. στην Ειδική αγωγή)  γιατί να μην πάρει αθροιστική μοριοδότηση.
Γιατί να εξισωθεί βαθμολογικά με κάποιον συνάδελφο που έχει μόνο ένα από τα δύο μεταπτυχιακά.; Άλλωστε τα μεταπτυχιακά δεν είναι στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο όπως αναφέρεται στην περίπτωση 1 του «Διευκρινίζεται ότι…». Το ενδιαφέρον για μάθηση, προσωπική ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών δεν πρέπει να αναγνωρισθεί;;;
4)ΑΡΘΡΟ 4:Β. ΠΡΟΎΠΗΡΕΣΙΑ, στην παρ. α) Διαγράφεται η φράση «και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Διαφωνώ με τη διαγραφή.

5)). Τέλος δεν κατανοώ τη διαφορά «οφείλουν να καταθέσουν άμεσα στις αρμόδιες διευθύνσεις υπεύθυνη δήλωση απενεργοποίησης της αίτησής τους όπως προτείνεται να αντικατασταθεί από τη φράση
«οφείλουν άμεσα να απενεργοποιήσουν την αίτησή τους».
6) Υπό συζήτηση τα κοινωνικά κριτήρια.

Προτείνω να συνταχθεί ομάδα επεξεργασίας αυτών από εκπροσώπους όλων των κλάδων.     


2. ΣΕΕΠΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 Σας παραθέτουμε τις προτάσεις των συναδέλφων αναπληρωτών σχετικά με την εγκύκλιο πρόσληψης τους, αν και ο χρόνος που δόθηκε από το υπουργείο ήταν ελάχιστος και δεν είχαμε τον χρόνο να τις επεξεργαστούμε καλύτερα :
1. Σχετικά με το Άρθρο 2: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α': Δεν είναι δυνατόν άτομα τα οποία δεν είναι λογοθεραπευτές στο πρώτο πτυχίο, να κάνουν ένα μεταπτυχιακό πάνω στη λογοθεραπεία και να θεωρούνται λογοθεραπευτές. Αν ήταν έτσι τότε άτομα ΕΕΠ τα οποία έχουν μεταπτυχιακό στην Εδική Αγωγή να μπορούν να εργαστούν και ως Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής.
2. Σχετικά με το Άρθρο 4: Δεν είναι δυνατόν να μην μοριοδοτούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που δίνουν συνάφεια τόσο στο αντικείμενο απασχόλησης όσο και στην ΕΑΕ, ενώ αντίθετα να λαμβάνουν μοριοδότηση τίτλοι άσχετοι με το αντικείμενο 'η την ΕΑΕ. Δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε ο κόπος ενός μεταπτυχιακού αλλά ούτε ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι στον κλάδο ή στην ΕΑΕ.
3. Σχετικά με το άρθρο 4 για το ΕΒΠ: Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται το ΙΕΚ που αποτελεί μεταδευτεροβάθμια Εκπ/ση με την τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ που ανήκει στην δευτεροβάθμια Εκπ/ση ως προς το βαθμό πτυχίου, ο οποίος να μετράται με 0,75 εκατοστά της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του 10.
4. Σχετικά με άρθρο 4, Κοινωνικά Κριτήρια: Το ΚΕΠΑ δεν δίνει "επ' αόριστον αναπηρία" 'αρα αυτή η φράση θα πρέπει να διαγραφεί, όπως έγινε και με τους Εκπ/κους ΕΑΕ.
5. Σχετικά με το ίδιο άρθρο, δεν είναι δυνατόν οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι να μοριοδοτούνται με 7 και αντίστοιχα με 3 μονάδες ενώ η προϋπηρεσία να έχει απαξιωθεί και να μετράται μόνο κατά 0,20 ανά μήνα. Αυτό που προτείνεται είναι η μοριοδότηση των πολύτεκνων και των τρίτεκνων αλλά με λιγότερες μονάδες και η μεγαλύτερη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, αφού αυτή καθιστά τους εργαζόμενους πιο κατάλληλους για την συγκεκριμένη θέση. 
6. Σχετικά με τους 2 πίνακες στους Ψυχολόγους, ΠΕ23, αυτό που προτείνεται είναι η κατάργηση των 2 πινάκων και η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών της Σχολικής ή της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας με 4 μονάδες ενώ των άλλων μεταπτυχιακών με 3 ή 2 μονάδες.
7.προτείνουμε να μοριοδοτούνται και τα δεύτερα πτυχία ή ΜΤΣ άσχετα αν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της πρόσληψης. Αυτό προτείνεται διότι οι γνώσεις που έχει αποκομμίσει κάποιος σπουδάζοντας για ένα δεύτερο πτυχίο ή ολοκληρώνοντας ένα ΜΠΣ σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των μαθητών και της υπηρεσίας.


3.Περιφερειακός σύλλογος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
1. Με τον δέοντα σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ δεν δύναται να μοριοδοτείτε η επ’ αόριστον αναπηρία 67% και άνω (εφόσον η αναπηρία δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές) με επτά (7) μονάδες. Όπως επίσης και οι πολύτεκνοι υπό την έννοια της παρ.1 του άρθρου 6 του N. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/07.04.2006 τ.Α΄), με επτά (7) μονάδες. Αλλά και η ύπαρξη τριών τέκνων υπό την έννοια του άρθρου 3, παρ.1 του N. 3454/2006,τρεις (3) μονάδες.

Το ποσοστό αυτό μοριοδότησης ως προς το κοινωνικό αυτό κριτήριο αποτελεί διάκριση και καταπάτηση των προσόντων συναδέλφων ΕΕΠ και ΕΒΠ που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και προσπαθούν χρόνια να αποκτήσουν μέσω τυπικών προσόντων διορισμού την ανάλογη εξειδίκευση στον κλάδο τους ώστε να αποκτήσουν μια ισότιμη θέση στον πίνακα μοριοδότησης.

2.Ζητάμε την πρόταξη των ΠΕ21/26  με το βασικό τους πτυχίο και όχι οποιουδήποτε τίτλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό στη Λογοθεραπεία.
3.ΑΡΘΡΟ 2: παρ. 10. ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ 1 ΕΒΠ, προστίθεται «πτυχίο ΕΠΑΛ»(σελίδα 23976) κρίνεται άδικο μόνο με το πτυχίο να διεκδικούν θέση, ενώ τα απολυτήρια ΕΠΛ δεν δικαιούνται παρά μόνο τα πτυχία του τμήματος ειδίκευσης ΕΠΛ.
4.ΑΡΘΡΟ 4 : Για το ΕΒΠ, Α΄. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,(σελίδα 23980), η παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής: ο <<βαθμός πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων πέντε δέκατα (0,5) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10) και ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος ΙΕΚ ή τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ εβδομήντα πέντε εκατοστά (0,75) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10)>>.  Η μοριοδότηση να παραμείνει ως έχει, δηλαδή σύμφωνα με την περσινή προκήρυξη, απλά να μοριοδοτούνται και τα δεκαδικά ψηφία στο βαθμό των πτυχίων όπως στο ΕΕΠ.  Να μην εξομοιωθεί η μαθητεία ΕΠΑΛ με το πτυχίο ΙΕΚ   και να μη διαχωρίζεται η μαθητεία ΕΠΑΛ από το τμήμα ειδίκευσης ΕΠΛ γιατί χάνονται πολύτιμα μόρια.


4.ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και διαλόγου έχουμε κατασταλάξει σε ορισμένες προτάσεις που αφορούν τη μοριοδότηση των προσόντων των συναδέλφων αναπληρωτών του ΕΕΠ προκειμένου για την ένταξή τους σε πίνακα και την πρόσληψή τους σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. 
1)    Αναφορικά με τη κτήση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, έχουμε να αναφέρουμε ότι η κατάκτηση του χώρου μας αφορούσε στην μοριοδότηση των ΜΤΣ στον εκάστοτε κλάδο (με τα κριτήρια που δίνουν συνάφεια), αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε τα ΜΤΣ στην Ειδική Αγωγή που έχουν στην κατοχή τους πολλοί εκ των συναδέλφων μας. Ένας ΜΤΣ εφόσον πληροί τα κριτήρια και κρίνεται συναφής στην ΕΑ δεν μπορεί να είναι υποδεέστερος ενός άλλου που κρίνεται συναφής στον κλάδο. Και οι δύο τίτλοι έχουν την ίση αξία εφόσον κρίνονται επαρκείς (βάσει του καθηκοντολογίου) για τη εργασία ενός συναδέλφου του ΕΕΠ στην ΕΑ. Συνεπώς, προτείνουμε την ίδια μοριοδότηση σε όλους τους ΜΤΣ οι οποίοι κρίνονται συναφείς (είτε στην ΕΑ είτε στον κλάδο) και να παίρνουν 4 μόρια.
2)    Αναλογικά (με το ίδιο σκεπτικό) να γίνεται η μοριοδότηση  και των διδακτορικών τίτλων σπουδών με 6 μόρια.
3)    Επιπλέον, για τα σεμινάρια των 400 ωρών δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την ποιότητα (και δεν γνωρίζουμε και κάποιον ο οποίος  θα μπορούσε να κρίνει την ποιότητα) επομένως εφόσον αυτά έχουν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και υπό την εποπτεία Πανεπιστημιακού ιδρύματος θα πρέπει να μοριοδοτούνται επιβραβεύοντας όσους συναδέλφους είχαν τη διάθεση για ειδική επιμόρφωση (ελλείψει άλλων διαθέσιμων ΜΤΣ ). Η μοριοδότηση μπορεί να είναι της τάξεως των 0,5 μορίων.
4)    Αναφορικά με την πρακτική άσκηση που απαιτείται για την αναγνώριση συνάφειας των ΜΤΣ στην ΕΑ είμαστε αντίθετοι στην αναδρομικότητα ισχύος του νόμου ή Υπουργικής απόφασης ή εγκυκλίου καθότι αντίκειται στην ίση και δίκαιη μεταχείριση  των συναδέλφων, οι οποίοι ήδη κατέχουν ΜΤΣ άνευ πρακτικής άσκησης, και έχουν χρησιμοποιήσει για την πρόσληψη και εργασία στην ΕΑ.
5)    Μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ΕΑ 0,5 μόρια ανά μήνα.
6)    Μοριοδότηση της εκτός εκπαίδευσης ιδιωτικής προϋπηρεσίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας έως 5 μόρια το ανώτερο.
7)    Ο βαθμός πτυχίου 1 μόριο ανά μονάδα.
8)    Η γνώση ξένων γλωσσών και η γνώση των επιχειρησιακών πακέτων Η/Υ να μοριοδοτούνται ως πρόσθετα προσόντα όχι απαραίτητα για διορισμό.
9)    Τέλος, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία και να ληφθεί υπόψη η γνώση γραφής Braille και η νοηματική γλώσσα με τη μοριοδότησή τους 0,5 μόρια.

Παρατήρηση: Επειδή στην περιφέρειά μας δεν είχαμε ανάλογη εμπειρία και πως επηρεάζεται η πρόσληψη των συναδέλφων εν γένει από τη μοριοδότηση των ΑΜΕΑ συναδέλφων και την ύπαρξη δεύτερου πίνακα επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάποια πρόταση. Σίγουρα όμως, επικροτούμε τη λήψη πάσας ειδικής μέριμνας για τις κατηγορίες των συναδέλφων αυτών. Επιπλέον πρέπει να δούμε ως υπόθεση και τη μοριοδότηση δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών.


5.ΣΕΕΠΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαφωνούμε σχετικά με την προτεινόμενη αλλαγή στόν καθορισμό τυπικών προσόντων διορισμού του κλάδου ΠΕ21\26 στην περίπτωση 3,αρθρο 2,κεφΑ που αφορά την αποδοχή των ΜΤΣ στη λογοθεραπεία ως επαρκές κλινικόκαι ακαδημαικό προσόν για τους μη έχοντες βασικό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο και εξισώνει έτσι τους κατόχους βασικού πτυχίου λογοθεραπείας ΑΕΙ\ΤΕΙ με όποιον κατέχει απλή μεταπτυχιακή ειδίκευση. Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση του υπυργείου είναι αντιδεοντολογική, επιστημονικά έωλη και ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα σχολεία.Ζητούμε την απάλειψη της παραπάνω διάταξης καθώς και την μη επέκταση αυτού του μέτρου σέ όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ



6.Συνάδελφος Γιάννης Καρακασάνης από Ηράκλειο Κρήτης
Κατόπιν εκτενέστερης συζήτησης με μέλη της ομάδας πόλης του ΕΒΠ Ηρακλείου, σε συνέχεια των χθεσινών προτάσεων, σας παραθέτουμε και τις παρακάτω προτάσεις:
1) Τα κοινωνικά κριτήρια να αφορούν τη τοποθέτηση και όχι τη πρόσληψη και μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας.
2) Τα πτυχία ΙΕΚ και Μαθητείας, να μοριοδοτούνται με 1 μόριο και τα αντίστοιχα των ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, κτλ. Με 0.50
3) Προτείνουμε τη μετονομασία του επαγγελματικού μας τίτλου, από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό σε Ειδικό Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, όπως συνέβη και με τον κλάδο του Ε.Ε.Π.
4) Ζητάμε να οργανώνονται σε ετήσια βάση εκπαιδεύσεις επιμορφωτικού χαραχτήρα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή, όπου θα μπορούν να μας εξασφαλίζουν τη καταρτισμένη παιδαγωγική επάρκεια που χρειαζόμαστε.
5)Με αφορμή την πολύ σύντομη διορία που δόθηκε για τη κατάθεση των προτάσεων κριτηρίων για τα μέλη του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., αιτούμαστε το υπουργείο να θέσει άμεσα σε διαβούλευση την Υ.Α. του καθορισμού των κριτηρίων πρόσληψης των αναπληρωτών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., ώστε να προλάβει να εκδοθεί η σχετική Εγκύκλιος και να βρεθούμε για πρώτη φορά στην ώρα μας στα σχολεία.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/4/2016


1. ΣΕΕΑΠΙΝ

Απόψεις μελών ΣΕΕΑΠΙΝ σχετικά με τις προτεινόμενες από το υπουργείο αλλαγές στην ΥΑ Καθορισμού των κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ

Οι παρακάτω απόψεις συζητήθηκαν σε διαδικτυακή ομάδα του Συλλόγου. Επίσης επισυνάπτονται απόψεις που λάβαμε με mail. Τα κάτωθι αποτελούν μεμονωμένες απόψεις μελών.  Κρίνουμε ότι θα ήταν σημαντικό να υπάρχει παραπάνω χρόνος ώστε τα θέματα αυτά να συζητηθούν ενδελεχώς σε Γενική Συνέλευση του κάθε Συλλόγου, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις που να εκφράζουν την βάση. Με κόκκινο χρώμα, είναι οι απόψεις των συναδέλφων που κατέθεσαν τη γνώμη τους.


1.       ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο
Κλάδος ΠΕ21/26, στην περίπτωση3 α) προστίθεται «και ΜΤΣ στη Λογοθεραπεία»(σελίδα 23974) Τα μέλη που κατέθεσαν την άποψη τους κρίνουν ότι η υπαρξη κατοχων μεταπτυχιακου στη λογοθεραπεια στον ίδιο πινακα με τους υπολοιπους, καταστρατηγει το βασικό τους πτυχίο. Βεβαιως το γεγονός ότι τους έχει ήδη δοθεί αδεια ασκήσεως, δεν αφηνει περιθωριο στις ΠΔΕ να μην δεχτουν τα αιτηματά τους, αλλά ίσως με την ίδια ευκολία που έγιναν δυο ξεχωριστοι πίνακες για τους Ψυχολόγους, θα μπορουσε να γίνει και για τους λογοθεραπευτές ή εστω να υπάρχει διαφορετική μοριοδότηση.

2.       ΑΡΘΡΟ 2 : παρ. 10. ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ 1 ΕΒΠ, προστίθεται «πτυχίο ΕΠΑΛ»(σελίδα 23976)
3.       ΑΡΘΡΟ 4 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ , Διευκρινήσεις : ii) προστίθεται και ο κλάδος «ΠΕ22»(σελίδα 23979)

4.       ΑΡΘΡΟ 4 : στο «Διευκρινίζεται ότι :»(σελίδα 23978)
Προστίθεται περ. 6  «Τίτλοι σπουδών που δίνουν συνάφεια τόσο στο αντικείμενο απασχόλησης όσο και στην ΕΑΕ δεν λαμβάνουν αθροιστική μοριοδότηση.»(σελίδα 23979)

5.       ΑΡΘΡΟ 4 : Στο τελευταίο εδάφιο, που αφορά την πρόσληψη με προσόντα ΕΝΓ και Braille, (σελίδα 23980)προστίθεται :
 «Σε περίπτωση εξάντλησης των υποψηφίων με τα ανωτέρω ειδικά προσόντα στους πίνακες της οικείας ΠΔΕ αναζητούνται υποψήφιοι από άλλες ΠΔΕ και στην περίπτωση έλλειψης ενδιαφέροντος δύναται να προσλαμβάνονται υποψήφιοι χωρίς τα ανωτέρω ειδικά προσόντα».

6.       ΑΡΘΡΟ 4 : Για το ΕΒΠ, Α΄. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,(σελίδα 23980), η παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής :
«Ο βαθμός πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων πέντε δέκατα (0,5) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10) και ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος ΙΕΚ ή τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ εβδομήντα πέντε εκατοστά (0,75) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10)». Ομοίως από τα μέλη που απάντησαν, διαφαινεται ότι οι αποφοιτοι ΙΕΚ νιώθουν αδικημένοι και κρίνουν ότι οι ίδιοι εχουν μεταλυκειακές σπουδές, διετη εκπαιδευση, πρακτική άσκηση και εξειδίκευση. Προτείνουν δύο λίστες είτε χαμηλότερη μοριοδότηση των αποφοίτων ΕΠΑΛ.

7.       ΑΡΘΡΟ 4 : Β. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, στην περ. α) :
Διαγράφεται η φράση«και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (στη σελίδα 23979 για το ΕΕΠ και στη σελίδα 23980 για το ΕΒΠ) και
Προστίθεται μετά τη φράση «3 μονάδες»(σελίδα 23979) «Ειδικά για τους υποψήφιους των κλάδων ΠΕ21/26 της περ. 2, ΠΕ22 και ΠΕ31 η προϋπηρεσία υπολογίζεται μετά την κτήση των ΜΤΣ που τους κατέταξαν στους αντίστοιχους κλάδους»
Στην περιπτωση α, η διαγραφή της φράσης, αν φαίνεται να θορυβεί κάποια μέλη μας, καθώς κρίνεται αδικο να προσμετράται κάθε είδους προυπηρεσία, εκτος του χώρου της αναπηρίας.

8.       ΑΡΘΡΟ 4, Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (σελίδα 23979) :
α) Η επ’ αόριστον αναπηρία 67% και άνω εφόσον η αναπηρία δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές επτά (7) μονάδες.
γ) Η αναπηρία 67% και άνω ενός ή περισσοτέρων τέκνων επτά (7) μονάδες.
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη σχετικής πιστοποίησης από το ΚΕΠΑ (ν. 3863/2010) και οι υποψήφιοι να είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
δ) Οι πολύτεκνοι υπό την έννοια της παρ.1 του άρθρου 6 του N. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/07.04.2006 τ.Α΄), επτά (7) μονάδες.
ε) Η ύπαρξη τριών τέκνων υπό την έννοια του άρθρου 3, παρ.1 του N. 3454/2006, τρεις (3) μονάδες. Τα μέλη που απάντησαν έκριναν ότι προωθούνται σημαντικά τα κοινωνικά κριτήρια, σε βαθμό που υπερτερούν των βασικών προσόντων, όπως πτυχιο και προυπηρεσία.


Προτάσεις – Παρατηρήσεις από ΕΕΠ Κεφαληνίας

Βάσει των προτάσεων του Υπουργείου καταθέτουμε τις παρακάτω απόψεις:
 1) Όσον αφορά στα κοινωνικά κριτήρια θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, καθώς: 
  • η προτεινόμενη αύξηση των μορίων που δίνουν οι κοινωνικές κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία, με τριτεκνία και με πολυτεκνία δε νοείται να υπερτερούν της μοριοδότησης των τυπικών - ακαδημαϊκών προσόντων (μεταπτυχιακά και διδακτορικά).
  • Επίσης οι αποφάσεις αυτές των κοινωνικών κριτηρίων αδικούν κατάφωρα την πλειονότητα των συναδέλφων ΕΕΠ και ΕΒΠ, και ακυρώνουν τους κόπους χρόνων για την απόκτηση προϋπηρεσίας, η οποία εξασφαλίζει μια υποτυπώδη ασφάλεια για εργασία.
 2) Να καταργηθεί η διάταξη που υποχρεώνει τους Λογοθεραπευτές στην απόκτηση υποχρεωτικά Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Λογοθεραπεία, καθότι αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους συναδέλφους.

3) Να δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με τη μη αθροιστική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών.

4) Να αυξηθεί η μοριοδότηση των αποφοίτων ΕΒΠ από ΙΕΚ σε σχέση με τους απόφοιτους ΕΒΠ από ΕΠΑΛ. Επίσης να απαιτείται  από αποφοίτους ΕΠΑΛ πρακτική άσκηση καθώς οι απόφοιτοι ΕΒΠ από ΙΕΚ έχουν δύο χρόνια σπουδών και πρακτική άσκηση. 

5) Να δοθούν επιτέλους σαφή κριτήρια μοριοδότησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Είναι απαράδεκτη η αλλαγή των κριτηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, να δοθούν στην δημοσιότητα τα κριτήρια του ΙΕΠ με τα οποία έκρινε φέτος τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών του ΕΕΠ.
Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό Κεφαλληνίας

Άποψη μέλους ΕΒΠ
 elena kouri <elenakouri@hotmail.com>
Σχετικα με τις προτεινομενες  τροποποιησεις ειμαι καθετα αντιθετη στην ιση μεταχειριση ως προς τα κριτηρια προσληψης. Δεν ειναι δυνατον ως προς το ευρος των γνωσεων και ως προς την διαδικασια αποκτησης διπλωματος να προσλαμβανονται στον ιδιο πινακα οι συναδελφοι που εχουν φοιτησει σε ΙΕΚ, με τους υπολοιπους απο ΕΠΑΛ, ΤΕΛ, κ.α .Οι συναδελφοι που εχουν αποκτησει πιστοποιηση εχουν περασει μια κοπιωδη διαδικασια αποκτησης της. Οπως, φοιτηση 2ετων, πρακτικη ασκηση 6μηνη σε καποιο φορεα ειδικης αγωγης και αναγνωση 400σιων ερωτησεων στην διαδικασια πιστοποιησης και εκτος των αλλων και χρηματων. Τα πληρωναμε τοτε τα δημοσια ΙΕΚ. Γι' αυτο λοιπον κρινω αδικη την αλλαγη αυτη. Αν θελουν καποια αλλαγη όσοι έχουν πτυχίο ΕΠΑΛ ήΤΕΛ, τοτε θα πρεπει να περασουν καποια στοιχειωδη διαδικασια επαρκη, ωστε να τους εξασφαλιζει τις γνωσεις ως προς το επαγγελμα. Καλο θα ηταν λοιπον,να προσλαμβανονται τα ατομα που εχουν πιστοποιησεις απο ΙΕΚ(ανεξαρτητου βαθμου) και επειτα οι υπολοιποι ωσπου να εξισσοροπηθουν τα συναμεταξυ τους κριτηρια.Επισης θα ηθελα να προσθεσω ο,τι το πτυχιο ΙΕΚ,αφορα αμιγως τον κλαδο των ΑΜΕΑ.
Τα υπολοιπα ΕΠΑΛ,ΤΕΕ,ΤΕΛ,κ.α δεν εχουν γνωσεις Α.Μ.Ε.Α.

 Άποψη της Αιρετής μας Κασσιανής Δεσύλλα

 Η  κυριότερη διαφωνία είναι στο Άρθρο 4- για τη μοριοδότηση του πτυχίου ΕΒΠ-να παραμείνει ως έχει καθοριστεί από το ΦΕΚ

Επίσης στο Άρθρο 4 προϋπηρεσία...να μην διαγραφεί η φράση "και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" για το ΕΕΠ (σελ.23979) και το ΕΒΠ (σελ. 23980). Στην περίπτωση που σκοπεύουν να μοριοδοτούν γενικώς τις προυπηρεσίες , ο συντελεστής μοριοδότησης να είναι διαφορετικός 0.20 π.χ. για το εξάμηνο 

Σχόλια ως προς το Άρθρο 6"καθορισμός των λειτουργικών αναγκών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ΚΕ.Δ.Δ.Υ. από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης"  να προβλεφθεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει κατ΄εξαίρεση  το Π ΥΣ Ε Ε Π για τοποθέτηση ΕΕΠ /ΕΒΠ μόνο στις περιπτώσεις που  μονάδα ειδικής αγωγής διαπιστωμένα δεν προβαίνει στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των μαθητών,ύστερα και από εισήγηση σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής

Προβληματισμός ως προς το άρθρο 9 "Μπορεί η σύμβαση να διακοπεί για σοβαρό και τεκμηριωμένο λόγο πριν τη λήξη του διδακτικού έτους" - να προσδιοριστεί ο σοβαρός λόγος που υποβάλλει διακοπή της σύμβασης , από ποιον εξετάζεται- τα Πυσεεπ εμπλέκονται;


2 Η Παιδαγωγική Επαρκεια εφόσον  ζητείται, να ζητείται ολους ειτε ΤΕ ειτε ΠΕ εφοσον τα προγράμματα σπουδων και των ΠΕ δεν κατοχυρωνουν παιδαγωγικη επαρκεια και οι εχοντες αυτη να προηγουνται των μή εχοντων (ειτε αυτη προερχεται απο ΑΣΠΑΙΤΕ είτε απο Μεταπτυχιακό ειτε απο καποιο  Προγραμμα Εκπαιδευσης ειτε απο επιπλέον πτυχίο).
·         Επιπλέον πτυχία που δίνουν παιδαγωγική επάρκεια στον υποψηφιο (καθηγητικές σχολές) να μην μοριοδοτουνται εφοσον αυτή αποτελεί τυπικό προσον προσληψης.
·         Να μοριοδοτούνται μεταπτυχιακά μόνο συναφη με την ειδική αγωγή ειτε είναι συναφή με την ειδικότητα είτε όχι.
·         Να μην μοριοδοτούνται τα σεμινάρια 400 ωρών
·         Να μήν μοριοδοτειται ο Βαθμος πτυχίου.
Με εκτίμηση
Τρεμούλη Σοφία
ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών

3. Ονομάζομαι Μπιτσάνη Δήμητρα- Ειρήνη,  είμαι αναπληρώτρια ΕΒΠ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ 2012-13 ..
Θα ήθελα να εκφράσω την αδικία που μας " πνίγει" όσο αφορά την ειδικότητα μου, και τα κριτήρια μοριοδότησεις!
Πιστεύω πως πρέπει με προσοχή αυτήν την φορά να γίνει η σωστή μοριοδότηση, αναλόγως του πτυχίου και του τρόπου αποκτήσεις του( πάντα για το ΕΒΠ, σας θυμίζω πως με το ισχύον σύστημα από τα ΙΕΚ με βαθμό 12 και πάνω μοριοδοτούνται με 0,5 ανά βαθμό και από ΕΠΑΛ-ΤΕΕ κτλ. Από βαθμό 15 και πάνω από 0,5 μόρια ανά βαθμό). Συνεπώς  η αντίστοιχη μοριοδότηση να έχει να κάνει με την εξειδίκευση στον ευαίσθητο τομέα των παιδιών ΑΜΕΑ αλλά κ των συναδέλφων που σπούδασαν πάνω σ' αυτήν την ειδικότητα, που για μας που δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά σώμα κ ψυχή, με όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι λειτούργημα!!!!!
Ολοκληρώνοντας την σκέψη μου σας παραθέτω τον πίνακα μορίων: 
Προσχολική Αγωγής κ Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες 1μοναδα ανά βαθμό! 
Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτητων Δημιουργίας κ Έκφρασης 0,5μοναδες ανά βαθμό! 
Πτυχίο-δίπλωμα <<Τάξης Μαθητείας>>ΕΠΑ.Λ. , βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων, Βοηθών Βρεφοκόμων ή Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Κοινωνικών Φροντιστών 0,4μοναδες ανά βαθμό! 
Προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ 0,5 μονάδες/μήνα! 
Προϋπηρεσία σε Ιδιώτη 0,3μοναδες/μήνα

4. Ειρήνη Κεπελερτζή
Οι προτεινόμενες αλλαγές κριτηρίων πρόσληψης αποτελούν αδικία για το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων αναπληρωτών. Πρώτον, δεν μπορεί να κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα μέσω ενός μεταπτυχιακού όταν λείπει το βασικό πτυχίο. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε την επικινδυνότητα που θα βιώσει το επάγγελμα του Λογοθεραπευτη και ποιος ξέρει στο μέλλον οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα!  Δεύτερον,  η μοριοδότηση που προτάθηκε όσον αφορά τις αναπηρίες, τους πολύτεκνους καθώς και τους τριτεκνους είναι παράλογη όταν ένα διδακτορικό μοριοδοτείται με 6 μόρια κ με την απαιτηση της συνάφειας!!  Είναι άδικο και δεν κατοχυρώνεται ισονομία απέναντι στους επαγγελματίες! 

 5.
1.Διαφωνουμε με την προσθηκη του ΜΤΣ Λογοθεραπειας στα τυπικα προσοντα διορισμου των εεπ ΠΕ 21 26 οπως κ οποιων αλλων κλαδων θελησουν να το κανουν!Ως τυπικο προσον διορισμου πρεπει να θεωρειται το βασικο πτυχιο τετραετους φοιτησης κ οχι τα ετησια κ τα διετη μεταπτυχιακα!
2.Διαφωνουμε με την μοριοδοτηση με 7 μοναδες της αναπηριας 67% κ ανω οπως της αναπηριας των τεκνων με 7 μοναδες!Προτεινουμε την μοριοδοτηση 4 μοναδων της αναπηριας 67% οπως κ των τεκνων με αναπηρια!
3.Διαφωνουμε με την μοριοδοτηση με 7 μοναδες της πολυτεκνιας κ την μοριοδοτηση με 3 μοναδες της τριτεκνιας!Προτεινουμε την μοριοδοτηση της πολυτεκνιας με 3 μοναδες κ της τριτεκνιας με 1 μοναδα!
4.Επισης προτεινουμε την μοριοδοτηση με 0.3 της μοναδας για καθε βαθμο ανω του 10 για τον βαθμο πτυχιου ΕΠΑΛ ΤΕΕ ΤΕΛ κλπ κ την μοριοδοτηση με 0.75 για καθε βαθμο ανω του 10 για τον βαθμο πτυχιου διπλωματος ΙΕΚ η ταξης μαθητειας ΕΠΑΛ!

ΣΧΟΛΙΑ
Καταρχην το να ενημερωνομαστε απο την ποσεπεα 3 μερες πριν ληξει η προθεσμια ειναι απαραδεκτο!Πολλοι απο εμας δεν θα προλαβουν να συνταξουν κ να στειλουν τις αποψεις τους για ενα θεμα που μας αφορα ολους!Επισης ειναι απαραδεκτη η προταση της μοριοδοτησης με 7 μορια της πολυτεκνιας κ της τριτεκνιας με 3 μορια οπως κ της αναπηριας με 7 μορια κ ειναι αντιστροφος ρατσισμος προς τους υποψηφιους που δεν εχουν ή δεν μπορουν να κανουν παιδια κ τους μη εχοντες καποια αναπηρια!Εννοειται πως δεχομαστε τα κοινωνικα κριτηρια κ την μοριοδοτηση των αμεα κ των πολυτεκνων αλλα με μια δικαιη μοριοδοτηση!Τα 7 μορια ειναι 6 χρονια προυπηρεσιας για εμας που καθε χρονο δουλευουμε 7 με 8 μηνες!
Επισης προτεινουμε την διαφορετικη μοριοδοτηση των πτυχιων επαλ,τεε κλπ απο τα πτυχια των ιεκ γιατι ο τροπος βαθμολογησης κ εξετασης αναμεσα τους ειναι εντελως διαφορετικος με αποτελεσμα να αδικουνται μονιμα οι αποφοιτοι των ΙΕΚ στην βαθμολογια!
Τελος δεν εχω καταλαβει ακριβως τι σημαινει για την προυπηρεσια η διαγραφη της φρασης κ με απασχοληση σε ατομα με αναπηρια κλπ κ θα ηθελα να μου το εξηγησετε αν γνωριζετε!

Με εκτιμηση Μαλαματη Τσιολα ΕΕΠ ΠΕ28 κ οι υπολοιποι εεπ κ εβπ του ειδικου δημοτικου χιου



6. Δεν συμφωνώ με τις περισσότερες τροποποίησεις, ειδικά με την αλλαγή στην μοριοδοτηση πολυτεκνων και αναπήρων. 
ΒΑΛΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ



ΣΑΒΒΑΤΟ 8/4/2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
ΣΤΗΝ Υ.Α. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.
1)    Πρόταξη μόνο του βασικού πτυχίου σπουδών για όλες τις ειδικότητες Ε.Ε.Π (βασικό πτυχίο ψυχολογίας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κ.τ.λ).
2)    Η ιδιωτική προϋπηρεσία να προσμετράται ισότιμα για όλους τους συναδέρφους ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα (και για όσους εργάστηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με παροχή απόδειξη υπηρεσιών και ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.).
3)    Χρήση της επαγγελματικής ιδιότητας  μόνο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και όχι απλά με την προσκόμιση μεταπτυχιακού τίτλου στην αντίστοιχη ειδικότητα.
4)    Αλλαγή ονόματος του Ε.Β.Π. σε Ε.Β.Ε.Π. και επανακαθορισμός του ρόλου του μέσω Φ.Ε.Κ.
5)    Προσμέτρηση σεμιναρίων 400 ωρών για το Ε.Β.Π.
6)    Ενιαίος πίνακας αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.
7)    Η μοριοδότηση των υποψηφίων (Α.Μ.Ε.Α.) να παραμείνει ως έχει (3 μόρια) ή να συνταχθούν ξεχωριστοί πίνακες.
8)    Να μοριοδοτείται με 1 μόριο το κάθε τέκνο.
9)    Κατάργηση πιστοποιητικού ελληνομάθειας για όσους υποψηφίους έχουν βασικό πτυχίο σπουδών στο εξωτερικό και έχουν αναγνωριστεί τα πτυχία τους από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
10) Μοριοδότηση των εχόντων μεταπτυχιακό στις κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες.
11) Αύξηση της μοριοδότησης σε όσους αναπληρωτές έχουν προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. & σε Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.
12) Να μην απαιτείται παιδαγωγική επάρκεια στους υποψήφιους αναπληρωτές Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π., ως τυπικό προσόν διορισμού, διότι δεν ασκούμε εκπαιδευτικό έργο.
13) Αν προσληφθεί ένας αναπληρωτής ως ΕΒΠ να μην διαγράφεται πιθανή αίτησή του σε πίνακα με ανώτερο πτυχίο και να του δίδεται η δυνατότητα της επιλογής.


Επίσης σας επισυνάπτουμε και προτάσεις Ψυχολόγων της Περιφερείας μας οι οποίοι δεν διαθέτουν μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ) ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΩΝ !!!
ΖΗΤΑΜΕ:
1)ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η΄ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕ 4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕ 2 ΜΟΝΑΔΕΣ.
2)ΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
3)ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
4)ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΣΜΕΑΕ ΚΑΙ ΚΕΔΔΥ.
5)ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ/ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
6)ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ.
7)ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 400 ΩΡΩΝ. 
ΖΗΤΑΜΕ, ΕΠΙΣΗΣ, Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ!

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/4/2017
1.ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ
Το σχολικό έτος 2016-2017 για πρώτη φορά, οι αποφοιτοι των  Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων του κλάδου "Κοινωνικής Πρόνοιας" , οι οποίοι επί σειρά συναπτόμενων ετών στελέχωναν τις δομές Ειδικής Αγωγής σε θέσεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, απορρίφθηκαν από τους πίνακες προσλήψεων ΕΒΠ.
Τοσα χρόνια στις προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων διαφόρων συναφή κλάδων (π.χ. βοηθών βρεφοκόμων, βοηθών βρεφοπαιδοκόμων, κοινωνικών φροντιστών, συνοδών παιδιών, επιμελητών πρόνοιας κ.α.) μεταξύ άλλων, αναφερόταν, πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Επιμελητών Πρόνοιας ή Κοινωνικών Φροντιστών.
Τη φετινή χρονιά όμως, η προκήρυξη εκδόθηκε και ερμηνεύτηκε μέσω ΑΣΕΠ. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός όσοι είχαν απολυτήριο τίτλο σπουδών, καθώς για πρώτη φορά δεν θεωρήθηκε ισότιμο προσόν με απολυτήριο ΕΠΑΛ ή δίπλωμα Πολυκλαδικού Λυκείου όπως είθισται σε αλλες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ (π.χ. 5Κ/2009 ΦΕΚ 252) και στος προκηρύξεις παλαιότερων ετών.
Θεωρούμε δίκαιο, καθότι επί σειρά ετών εργαζόμαστε σε δομές ειδικής αγωγής και καθότι οι περισσότεροι απόφοιτοι Πολυκλαδικών Λυκείων κατέχουμε απολυτήριο τίτλο ειδικότητας ενώ απειροελάχιστοι έχουν Δίπλωμα (διότι μόνο σε ορισμένους Νομούς και Λυκεία λειτούργησε πειραματικά ο θεσμός του 4ου έτους ειδίκευσης κλάδου) να επανεξεταστεί ο τρόπος ερμηνείας της προκήρυξης, καθώς πλήθος αποφοίτων του κλάδου "Επιμελητών Πρόνοιας" μείναμε άνεργοι, με τη δικαιολογία, απο γνώστες προκηρύξεων και προσλήψεων, της λανθασμένης ερμηνείας.
Μένουμε άνεργοι μετά από χρόνια προσφοράς στα σχολεία και στα παιδιά, λόγω της παράλειψης μιας λέξης ή τη λανθασμένη ερμηνεία μιας
παραγράφου.
Παρακαλούμε να δώσετε λίγη προσοχή στο θέμα καθώς καταστρατηγώνται επαγγελματικά δικαιωματα τόσων ετών και εργαζόμενοι μένουν άνεργοι χωρίς δίκαιο, λογικό και προφανή λόγο

2.Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΕΕΠ και ΕΒΠ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με πολύ μεγάλο προβληματισμό αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας και επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή κύρια γύρω από τη θέσπιση κριτηρίων διορισμού αναπληρωτών. Κατανοούμε την αγωνία των χιλιάδων συναδέλφων για την επίδραση που μπορεί να έχουν οι αλλαγές που θα γίνουν, για το αν για άλλη μια φορά θα "ανεβοκατεβαίνει" το όνομά μας στους πίνακες. Για το αν δουλέψουμε, το που, το πότε και με ποιούς όρους. Κάποιοι θα έλεγαν "συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια", μιας υπάρχουν συνάδελφοι που προσεγγίζουν την εικοσαετία πλέον και έχουν ζήσει δεκάδες αλλαγές στα κριτήρια και τη μοριοδότηση.
Η συζήτηση για τον τρόπο μοριοδότησης δε μας αφήνει αδιάφορους. Στις δυό-τρεις μέρες που δόθηκαν για να υπάρξουν προτάσεις, προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με όσους περισσότερους συνάδελφους μπορέσαμε. Σημειώνουμε πως πρόκειται και για μέρες μέσα στις οποίες υπήρχαν κινητοποιήσεις και των εκπαιδευτικών και συνολικά του λαϊκού κινήματος, για κεντρικά ζητήματα (απόσυρση της τροπολογίας του Υπ. Παιδείας, νέα μέτρα μπροστά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης) από τα οποία απορρέει και η αντίστοιχη πρόταση του Υπουργείου για τα κριτήρια διορισμών. Με ποιά έννοια:
Καταρχήν, για πρώτη φορά μπήκε σε νόμο πως για δύο χρόνια δε θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Αυτό το επαίσχυντο μέτρο που δεν είχε τολμήσει να πάρει καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, "κατάφερε" να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνολικά στην εκπαίδευση δε δείχνουν την παραμικρή διστακτικότητα για να εφαρμόσουν όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο που συμφώνησαν με την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και τον ΣΕΒ. Σταθερά μέρα με τη μέρα παίρνουν μέτρα που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση φαίνεται να αποτελεί τον "δοκιμαστικό σωλήνα" όπου πρωτοεφαρμόζεται  κάθε αντιδραστική ιδέα (ελαστικές σχέσεις εργασίες, κάλυψη κενών με υπεραριθμία, κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, εύρεση οικονομικών πόρων από το ίδιο το σχολείο όπως χορηγίες, bazaar και πολλά άλλα...).
Και σε αυτό το σημείο έρχεται το κρίσιμο ερώτημα: Τι άλλο χρειάζεται να κάνουν για να βγει το συμπέρασμα πως ούτε με την πλευρά μας είναι, ούτε είναι φίλοι μας, ούτε έχουν την πολιτική βούληση να αναβαθμίσουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία; Αντιθέτως, κάθε τους κίνηση φωνάζει για την αντιδραστικότητά τους. Σε όσους ακόμα νομίζουν πως στο κοινό τραπέζι του "διαλόγου" μπορούν να βρουν λύσεις υπέρ των μαθητών και των εργαζομένων στην ΕΑΕ, νομίζουμε τους απαντάει καλύτερα απ' όλους η γνωστή λαϊκή ρήση "Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιός είσαι..."!
Έχοντας υπόψη μας από τη μια πλευρά όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα για την παιδεία, την επαίσχυντη τροπολογία για την απουσία μόνιμων διορισμών τα επόμενα δυο χρόνια και αιχμή τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και την ουσιαστική αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε όσες συζητήσεις και να κάναμε με τους συναδέλφους πάντα η συζήτηση κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα: Πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο -αυτή τη στιγμή- ουσιαστικά συζητάμε για θέσπιση κριτηρίων απόλυσης. Ζητάνε από το Υπουργείο, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι συνάδελφοι που συνυπάρχουμε μέσα στα σχολεία, που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες, να πάρουμε θέση για το ποιός θα δουλεύει του χρόνου και ποιός όχι. Για το αν θα είναι από πάνω ή από κάτω η προϋπηρεσία, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, η παιδαγωγική επάρκεια, η αναπηρία κοκ.
Πραγματικά συνάδελφοι, ας αναλογιστούμε. Είναι αυτός ο τρόπος να διεκδικήσουμε πραγματικά τον κυριότερο στόχο μας που είναι οι αναβαθμισμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους μαθητές των ειδικών σχολείων και στους γονείς τους; Στο να μπορούμε χωρίς, τα εμπόδια της αδιοριστίας, της ελαστικής εργασίας κλπ., να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική σχέση με τους μαθητές μας η οποία είναι η βάση για να εφαρμόσουμε το επιστημονικό και παιδαγωγικό μας έργο; Μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικά αποτελέσματα στη δουλειά μας χωρίς να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί; Η αλήθεια είναι πως αν διόριζαν όλους όσους εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή ως αναπληρωτές στην εκπαίδευση και πάλι δε θα φτάναμε! Η πραγματικότητα είναι ότι, τα κενά στην εκπαίδευση, με βάση τους υπολογισμούς του ίδιου του Υπουργείου, και όχι τα πραγματικά που είναι σαφώς πιο αυξημένα, είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό των συμβασιούχων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στα σχολεία Και με αυτή την έννοια το εννοούμε πως κανείς δεν περισσεύει! Αντιθέτως, χρειάζεται να γίνουν και περισσότερες προσλήψεις!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αυτό το οποίο μας έχει ζητηθεί είναι να τοποθετηθούμε, μέσα στο πλαίσιο που μας δίνεται, για το ποιά θα είναι τα κριτήρια απόλυσης της επόμενης χρονιάς. Βγαίνει κερδισμένη η κυβέρνηση όσο υπάρχει διάσπαση ανάμεσά μας, όσο εμείς φαγωνόμαστε για το ποιός θα είναι πάνω ή κάτω από τον άλλον. Μονόδρομος για εμάς τους αναπληρωτές, το μόνο αίτημα που ενώνει και αποτελεί λύση και για τα παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών και για τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, είναι το αίτημα των μαζικών μόνιμων διορισμών.
Είναι σαφές ότι, σε καθεστώς πλήρους αδιοριστίας, μηδενικών μόνιμων διορισμών, πότε ευνοείται και πότε αδικείται ή μια ή η άλλη κατηγορία, το ένα ή το άλλο μεταπτυχιακό κλπ. Ας σκεφτούμε τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στον κλάδο μας: έχουμε μετακινηθεί πάνω – κάτω στους πίνακες πολλές φορές, ανάλογα με την εγκύκλιο του έτους. Υπήρχε έστω και μία φορά που δεν αδικήθηκαν κάποιοι συνάδελφοί μας; Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση συνάδελφοι. Να διαλέξουμε τον δρόμο πάνω στον οποίο θα βαδίσει το σωματείο μας.
Ας αναλογιστεί ο καθένας μας, όταν εκπρόσωποι του σωματείου και της ομοσπονδίας, περνούν τις πόρτες του Υπουργείου, τι θέλετε να τους μεταφέρουν και να διεκδικήσουν; Θέλετε να συζητήσουν τις διάφορες αλλαγές για τα ±1 ή 2 μόρια ή για το ότι τσακίζουν τα βασικά πτυχία και την προϋπηρεσία; Θέλετε να διαχειριστούν την κατάσταση για την απουσία διορισμών ή να διεκδικήσουν:
·         Μαζικούς Μόνιμους Διορισμούς!
·         Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε στις 29/3!
·         Κανένας από τους μέχρι τώρα εργαζόμενους αναπληρωτές να μην είναι άνεργος του χρόνου, λόγω των αναδιατάξεων των πινάκων.
·         Την κατοχύρωση του ρόλου του ΕΒΠ, την μετατροπή του σε ΤΕ και την ονομασία του σε Ειδικό Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΒΕΠ).
·         Προσλήψεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω περιστασιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ).
·         Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Για όσο θα συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της μόνιμης αναπλήρωσης, οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται όλοι σε μια φάση από την 1η Σεπτέμβρη, να έχουν τις ίδιες άδειες, τα ίδια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους μονίμους.

Για εμάς αυτά πρέπει να είναι τα "κριτήρια διορισμού" με τα οποία πρέπει να αντιπροσωπευόμαστε στο υπουργείο.  Για άλλη μια φορά η ρεαλιστικότητά τους έγκειται στο τι εμείς θα χάσουμε. Αυτό, όμως που είναι Σύγχρονο, Επιστημονικό και Ρεαλιστικό είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία γιατί αυτή καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών στα σχολεία. Αυτό καλύπτει και τις δικιές μας ανάγκες ως εργαζομένων, Αυτό είναι το αίτημα που μας κρατάει ενωμένους μπροστά στις συνεχόμενες επιθέσεις που δεχόμαστε.

3. Η εβδομάδα των κινητοποιήσεων στην ειδική αγωγή, με αφορμή την τροπολογία που την αφορά και την υπουργική απόφαση που την εξειδικεύει, ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση συλλογικοτήτων των αναπληρωτών και εκπαιδευτικών σωματείων, εκπροσώπων της ΔΟΕ και εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων με τον υπ. παιδείας.
Στη συνάντηση της Παρασκευής 6/4/2017 τα όσα είπε ο υπουργός, εν μέσω ειρωνικών σχολίων και συναινετικών παρατηρήσεων, έδειξαν ότι το υπουργείο εξακολουθεί να τηρεί με συνέπεια την εφαρμογή των οδηγιών ΕΕ-ΟΟΣΑ για διάλυση των σταθερών δομών της ειδικής εκπαίδευσης μέσα από την προώθηση της «πλήρους ένταξης» (τροπολογία για τμήματα ένταξης, τροπολογία για κάλυψη αναγκών ΕΑΕ με βάση τα πλεονάσματα-Ν. 4415, τροπολογία για αριθμό μαθητών ανά τμήμα) των μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση. Επιπλέον διευρύνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής. Στην ειδική εκπαίδευση κυριαρχεί εδώ και χρόνια η ανασφάλεια, η ελαστικότητα, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η αέναη αλλαγή των πινάκων με την πρόταξη διαφορετικών κάθε φορά κριτηρίων (άλλοτε ακαδημαϊκών άλλοτε κοινωνικών) και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ αντί κρατικών κονδυλίων.
Με την τροπολογία και την υπουργική απόφαση το υπουργείο εμμένει στην πρόκριση της μοριοδότησης των «πάντων όλων» όπως φάνηκε (όχι μόνο του πτυχίου, αλλά και των μεταπτυχιακών ανάλογα με το πανεπιστήμιο από το οποίο θα προέρχονται). Αυτό θα οδηγήσει αναπληρωτές (και μονίμους μελλοντικά λόγω ισονομίας!!!) στη λογική ενός χρηματιστηρίου, όπου τη μια μέρα θα κάνουν limit up οι τίτλοι σπουδών, την άλλοι τα κοινωνικά κριτήρια και την τρίτη η παρακολούθηση διάφορων επιμορφωτικών σεμιναρίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται το συνεχές ανακάτεμα των πινάκων, θα ακυρώνονται εργασιακά/επαγγελματικά δικαιώματα, θα ανακυκλώνεται η ανεργία και οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στο έλεος του εκάστοτε υπουργού, ώστε να είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Παράλληλα, συνεπάγεται ένα διαρκές κυνήγι απόκτησης μορίων, στο οποίο ο εκπαιδευτικός θα καταθέτει χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίζει την «πιθανότητα» ελαστικής εργασίας περιορισμένου χρόνου.
Μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις δρομολογήσεις θα είναι και οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, αφού ο πρώτος κατά συνθήκη όρος για την εξασφάλιση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων (ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ) θα ακυρώνονται στο κυνήγι των προσόντων.
Η συνάντηση της Παρασκευής ωστόσο έφερε στην επιφάνεια και τους συνολικότερους σχεδιασμούς του υπουργείου. Η αμφισβήτηση πανεπιστημιακών τμημάτων, προγραμμάτων σπουδών και προσωπικού έγινε στη βάση ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Η απαξίωση των πτυχίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οι ατομικές διαδρομές των φοιτητών θα δίνουν διαφορετική πρόσβαση για τον καθένα στην αγορά εργασίας, θα πιστοποιούνται από κύκλους μαθημάτων που θα παρακολουθεί ο καθένας ξεχωριστά και φυσικά σε αυτό το εκπαιδευτικό και πολιτικό περιβάλλον θα είναι δύσκολο να διεκδικηθούν συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα, συνθήκες εργασίας και μισθοί.
Στο σημείο αυτό χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού ότι «οποιοσδήποτε έχει πτυχίο, δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλος να διδάξει», επιβεβαιώνοντας ότι οι συνεχείς πιστοποιήσεις, για να αποδείξεις «τι μπορείς να κάνεις» έναντι του διπλανού σου προκρίνονται ως μέσο ελέγχου και διάλυσης συλλογικών δικαιωμάτων. Ως βασικό τρίπτυχο προβάλλεται: α) η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών (κύκλοι σπουδών, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, κατάρτιση), β) η αξιολόγηση τμημάτων (αξιολογήσεις προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων, επαγγελματικά δικαιώματα σε σύνδεση με τα επιμελητήρια και τις ανάγκες της αγοράς), γ) η αξιολόγηση εκπαιδευτικών (πλαίσιο προσόντων εκπαιδευτικού, πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας). Διόλου τυχαία που το Π.Δ. 152 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών παραμένει σε ισχύ, όπως άλλωστε επιθυμούν και οι θεσμοί (δηλώσεις Κασσιανού 4/4).
Γι΄ αυτό το υπουργείο στην τροπολογία και την υπουργική απόφαση:
§  Επιβεβαιώνει ότι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ εντός του πλαισίου των «διαπραγματεύσεων» με τους θεσμούς .
§  Επιλέγει να ρευστοποιήσει τα κριτήρια για την πρόσληψη των αναπληρωτών, απαξιώνοντας πτυχία και προϋπηρεσία, εισάγοντας προσοντολόγιο που σε επόμενη φάση θα το μεταφέρει και στους μόνιμους. Εφαρμόζει στην πράξη τον Ν. 3848 της Διαμαντοπούλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στο 3ο μνημόνιο μαζί με τις ρυθμίσεις του Αρβανιτόπουλου.
§  Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία βρίσκονται εκτός των ενδιαφερόντων του, γιατί αλλού λογοδοτεί: σε ΣΕΒ, ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Το ίδιο πλαίσιο διαρκούς λιτότητας και περικοπών είναι αυτό που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ανοίγοντας την κουβέντα για voucher και χαμηλά δίδακτρα, όπως ευθαρσώς ανέφερε ο υπουργός. Για πρώτη φορά, άλλωστε στην ιστορία, ανατίθεται από το υπουργείο παιδείας στο ΙΕΠ να επιλέξει ιδιωτική εταιρεία που θα αναζητήσει στην αγορά πηγές χρηματοδότησης  (χρηματοπιστωτικοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί, συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δωρεές / χορηγίες). Αν κάτι έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση κατακτήθηκε με αγώνες και δε θα τη χαρίσουμε σε κανέναν!

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση θέλει να ξεχάσουμε τους 2.000 απολυμένους της περσινής χρονιάς, επιδιώκοντας επιπλέον τη συναίνεσή μας σε νέο γύρο απολύσεων. Η μοριοδότηση πτυχίου απαξιώνει το ίδιο το πτυχίο, ενώ η μοριοδότηση προσόντων επιδέχεται συνεχείς αλλαγές για το ανακάτεμα των πινάκων και άρα την ανακύκλωση της ανεργίας. Δε θα μπούμε στην κουβέντα ποιος «αξίζει» να δουλέψει και ποιος όχι, με τον ίδιο τρόπο που δεν το κάναμε πέρυσι με το σχέδιο προσλήψεων Φίλη. Η ανάλωσή μας στο ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος ή τελευταίος στον πίνακα μάς περιορίζει στο διαχειριστικό πλαίσιο του υπουργείου, που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία, προκειμένου να περάσει τα μέτρα διάλυσης του δημόσιου σχολείου πάνω σε καμένη γη. Δε θα υποκύψουμε στον εκβιασμό της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, εξοντώνοντας ο ένας τον άλλον. Με τον ίδιο τρόπο καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της συμπλήρωσης ωραρίου συναινώντας στην καταστροφή θέσεων εργασίας. Το δημόσιο σχολείο, που ασφυκτιά έπειτα από χρόνια περικοπών, μας χωρά όλες και όλους! Δε δεχόμαστε καμιά έκπτωση στα εργασιακά μας δικαιώματα! Καμιά έκπτωση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!

Απαιτούμε:
§  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ με πτυχίο και προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα!
§  Κατάργηση του Ν.3848/2010. Κανένα προσοντολόγιο. Όχι στα πιστοποιητικά παιδαγωγικής, διδακτικής επάρκειας. Όχι στην αξιολόγηση, στο σχεδιαζόμενο πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας και το πλαίσιο προσόντων εκπαιδευτικού.
§  Άμεση κατάργηση της τροπολογίας για ειδική αγωγή και αναπληρωτές.
Τη Δευτέρα 10/4 στις 12μ.μ. καλούμε όλες και όλους σε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Παιδείας την ώρα που ο υπουργός παιδείας θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των παιδαγωγικών τμημάτων με θέμα τον προαναφερθέντα σχεδιασμό του υπουργείου.


ΔΕΥΤΕΡΑ 10/4/2017

1.ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύμφωνα με τις Προτεινόμενες Αλλαγές στην ΥΑ καθορισμού κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ

ΆΡΘΡΟ 4: Β ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: από την στιγμή που όλοι οι αναπληρωτές του ΕΕΠ έχουν εργαστεί σε ειδικά σχολεία ή ακόμα και σε δομές απασχόλησης και εκπαίδευσης αμεα, δεν δύναται να τροποποιηθεί η φράση «και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Άλλωστε αυτό είναι που καθορίζει και την εξειδίκευση στο αντικείμενο. Ας σκεφτούμε απλώς ότι πολλοί από εμάς προκειμένου να «κατακτήσουμε» την θέση που έχουμε αυτή τη στιγμή, έχουμε ταξιδέψει πανελλαδικά τόσο ως αναπληρωτές, όσο και ως ειδικότητες προκειμένου να εργαστούμε σε δομές με άτομα με αναπηρία. Και αναφερόμενη στην θέση που έχουμε τώρα, εννοώ ότι εξαιτίας αλλαγών των προκηρύξεων κάθε χρόνο, έχουμε βρεθεί και εκτός των ειδικών σχολείων, παρόλο που κάθε «πτυχίο» που ζητείται στην εκάστοτε προκήρυξη, το «κυνηγάμε» απλώς και μόνο για να μοριοδοτηθούμε.  Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ετών που διανύουμε, εκτός από την πνευματική καλλιέργεια και εκπαίδευση που προσφέρουν όλα τα πτυχία της εκπαίδευσης, μήπως να κοιτάξουμε λίγο και το πρακτικό κομμάτι του θέματος;;;
ΆΡΘΡΟ 4: Γ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Προφανώς ανθρωπιστικά και για το λόγο ότι πολλοί συνάδερφοι πέραν της γενετήσιας αναπηρίας, μπορεί να φέρουν αναπηρία εξαιτίας και κάποιου τυχαίου ατυχήματος, έχουν κάθε δικαίωμα στην εργασία. Ωστόσο και σύμφωνα με τα πρότερα που ανέφερα (άρθρο4: β προϋπηρεσία) μήπως οι επτά μονάδες είναι  υπέρ του δέοντος αρκετες;;; Εφόσον υπάρχει «ισότητα» σε όλους μήπως να αναπροσδιοριστεί η μοριοδότηση;;;

Καταρχήν, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε να επεξεργαστούμε, διαπραγματευτούμε μεταξύ μας και εντέλει να καταλήξουμε σε παρατηρήσεις - διεκδικήσεις προς το υπουργείο μέσα σε ελάχιστες μέρες για καίρια θέματα που θα επηρεάσουν άμεσα την επαγγελματική μας εξέλιξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιώσουμε άμεσα την μεταξύ μας επικοινωνία, τον χρόνο απόκρισης μας στις ανακοινώσεις - προτάσεις του υπουργείου και κυρίως με διαφανή τρόπο να ενημερωνόμαστε όλοι άμεσα για τις κινήσεις που γίνονται από τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Η επικοινωνία με το υπουργείο, τα πρακτικά των συνελεύσεων και γενικότερα όλες οι πληροφορίες πρέπει να αναρτώνται άμεσα και να ενημερώνονται όλα τα μέλη. Επίσης, να προκρίνουμε τρόπους ανταλλαγής σκέψεων και προτάσεων ανάμεσα στα μέλη.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο την επαγγελματική μας αποκατάσταση και είναι ιδιαίτερα ζημιογώνες για όσους έχουμε κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή. Η διαβλεπόμενη "εξαφάνισή" μας από την ειδική αγωγή και εξομοίωση μας με την κατηγορία των βοηθών βρεφοκόμων ακυρώνει την ειδίκευση, ανοίγει την πόρτα για την πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ανοίγει την "κερκόπορτα", ώστε να "αντικατασταθούμε" μετέπειτα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που προτάσσουν τα κοινωνικά κριτήρια και όχι τα τυπικά και την εξειδίκευση.

Συγκεκριμένα, 

2.ΑΑΡΘΡΟ 2 : παρ. 10. ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ 1 ΕΒΠ, προστίθεται «πτυχίο ΕΠΑΛ»(σελίδα 23976):

Η εξομοίωση της τάξης μαθητείας - πρακτικής άσκησης διάρκειας 9 μηνών με την θεωρητική εκπαίδευση, απόκτηση επαγγελματικής εξειδίκευσης δύο ετών και πιστοποίησης με πανελλαδικές εξετάσεις του ΙΕΚ είναι σαφώς απαράδεκτη, παρόλο που ισχύει σύμφωνα με το ΦΕΚ ΑΡ 26412,  αρ. φύλλου 49, 20/02/2017, Τεύχος Β. Πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση του πτυχίου ΙΕΚ και μάλιστα να προτάσσονται ή να έχουν επαυξημένη μοριοδότηση οι κάτοχοι του τίτλου που δίνει σαφή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

ΑΡΘΡΟ 4 : Για το ΕΒΠ, Α΄. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,(σελίδα 23980), η παράγραφος αντικαθίσταται ως εξής :
«Ο βαθμός πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων πέντε δέκατα (0,5) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10) και ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος ΙΕΚ ή τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ εβδομήντα πέντε εκατοστά (0,75) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10)».

Πέρα από την αυξημένη μοριοδότηση του ΙΕΚ σε σχέση με την τάξη μαθητείας - πτυχίου ΕΠΑΛ, πρέπει να αυξηθεί η μοριοδότηση και σε σχέση με τα ΕΠΑΛ- ΤΕΕ - ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων . Το 0,25 δεν είναι ικανή διαφορά στην μοριοδότηση, ώστε να προκρίνονται όσοι αποδεδειγμένα έχουν περισσότερα τυπικά προσόντα και έχουν συνεχίσει τις σπουδές σε ανώτερο επίπεδο. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό πως η υψηλή βαθμολογία στα λύκεια είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, κατά συνέπεια όσοι κόπιασαν να εκπαιδευτούν και να αξιολογηθούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας ουσιαστικά "καταδικάζονται". Δεν πρέπει η μοριοδότηση να ξεκινάει από τον ίδιο βαθμό (π.χ. το 10), αλλά να παραμείνει η χαμηλότερη "βάση" για τα ΙΕΚ.

ΑΡΘΡΟ 4 : Β. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, στην περ. α) :
Διαγράφεται η φράση«και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (στη σελίδα 23979 για το ΕΕΠ και στη σελίδα 23980 για το ΕΒΠ) και
Προστίθεται μετά τη φράση «3 μονάδες»(σελίδα 23979) «Ειδικά για τους υποψήφιους των κλάδων ΠΕ21/26 της περ. 2, ΠΕ22 και ΠΕ31 η προϋπηρεσία υπολογίζεται μετά την κτήση των ΜΤΣ που τους κατέταξαν στους αντίστοιχους κλάδους»

Είναι αδιανόητο να αποδεχθούμε την ουσιαστική κατάργηση του κλάδου μας. Η κατάργηση της πρόσθεσης "με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" σημαίνει πως όσοι έχουν προυπηρεσία για παράδειγμα ως βοηθοί βρεφοκόμοι σε παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία εκτός ειδικής αγωγής θα μοριοδοτηθούν και θα επιλεχθούν "πετώντας έξω" από τους πίνακες όσους τόσα χρόνια δουλεύουν ως αναπληρωτές, έχουν αναβαθμίσει τα προσόντα και την εμπειρία τους στην ειδική αγωγή και εντέλει παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η μοριοδότηση της προυπηρεσίας στην γενική αγωγή στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα εξομοιώσει στους πίνακες αυτούς που δεν έχουν εργαστεί ποτέ με παιδιά με ειδικές ανάγκες με αυτούς που τόσα χρόνια πασχίζουν σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και παράλληλη στήριξη. Όσοι ξεκινήσαμε με μηδενική προυπηρεσία στην ειδική αγωγή με κόπο μοχθήσαμε να χτίσουμε την εμπειρία μας και υφιστάμεθα κάθε χρόνο την απόλυση και επαναπρόσληψη μας.
Πρέπει να διασφαλιστεί η προυπηρεσία και η παραμονή μας στην ειδική αγωγή!
ΑΡΘΡΟ 4, Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (σελίδα 23979) :
α) Η επ’ αόριστον αναπηρία 67% και άνω εφόσον η αναπηρία δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές επτά (7) μονάδες.
γ) Η αναπηρία 67% και άνω ενός ή περισσοτέρων τέκνων επτά (7) μονάδες.
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη σχετικής πιστοποίησης από το ΚΕΠΑ (ν. 3863/2010) και οι υποψήφιοι να είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
δ) Οι πολύτεκνοι υπό την έννοια της παρ.1 του άρθρου 6 του N. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/07.04.2006 τ.Α΄), επτά (7) μονάδες.
ε) Η ύπαρξη τριών τέκνων υπό την έννοια του άρθρου 3, παρ.1 του N. 3454/2006, τρεις (3) μονάδες.

Είναι ανεπίτρεπτο να προκρίνονται τα κοινωνικά κριτήρια και να μοριοδοτούνται τόσα υψηλά ουσιαστικά υποβαθμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων. Η τόσο αυξημένη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων συναντάται στις προκηρύξεις σε θέσεις ΥΕ, που ουσιαστικά μπορούν να γίνουν από τον καθένα! Είναι σε αντιστοιχία με την συνολικότερη προσπάθεια να πεταχτούμε έξω από την ειδική αγωγή; να αντικατασταθούμε μετέπειτα από κοινωφελή προγράμματα ή προγράμματα στήριξης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ; από σχολικούς βοηθούς - επιστάτες;;; Αν παραμείνει, σημαίνει πως πολλοί συνάδελφοι με προσόντα και πολύχρονη εμπειρία θα βρεθούν πολύ χαμηλά στη λίστα. Και δεν πρόκειται για μέτρο "κοινωνικής ευαισθησίας", διότι η αληθινή κοινωνική ευαισθησία είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να ενισχυθεί η απασχόληση και να υποστηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες. Δεν είναι λύση να ισοπεδωθεί η δημόσια εκπαίδευση.


Επίσης, δεν πρέπει να μοριοδοτούνται αθροιστικά τα κοινωνικά κριτήρια κατ' αντιστοιχία με τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα. Ο κάτοχος απολυτηρίου ΕΠΑΛ και πτυχίου ΙΕΚ στην ίδια ειδικότητα δεν επιβραβεύεται για τις παραπάνω γνώσεις που απέκτησε και την ικανότητα του να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα παιδιά. Ο κάτοχος τέκνου ΑΜΕΑ γιατί να μπορεί να επωφεληθεί από παραπάνω μόρια π.χ. τριτεκνίας; Δεν έχει ήδη ενισχυθεί η θέση του;;

Τέλος, δεν είναι δυνατόν να μην μοριοδοτείται η κατοχή πιστοποίησης ΕΝΓ και Braille, που προσθέτει ξεκάθαρα πολύτιμα προσόντα στους λειτουργούς της ειδικής αγωγής.
Για οτι νεότερο είμαστε σε επικοινωνία...

Αναπληρώτριες Ε.Β.Π
Δομβρίδου Λαμπρινή και Δασκαλάκη Χριστίνα


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΣΤΗΝ ΥΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΕΠ-ΕΒΠ

1.    ΑΡΘΡΟ 2 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο
Κλάδος ΠΕ21/26, στην περίπτωση 3 α) προστίθεται «και ΜΤΣ στη Λογοθεραπεία» (σελίδα 23974)

2.    ΑΡΘΡΟ 2 : παρ. 10. ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ 1 ΕΒΠ, προστίθεται «πτυχίο ΕΠΑΛ» (σελίδα 23976)

3.    ΑΡΘΡΟ 4 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ , Διευκρινήσεις : ii) προστίθεται και ο κλάδος «ΠΕ22» (σελίδα 23979)

4.    ΑΡΘΡΟ 4 : στο «Διευκρινίζεται ότι :» (σελίδα 23978)
Προστίθεται περ. 6  «Τίτλοι σπουδών που δίνουν συνάφεια τόσο στο αντικείμενο απασχόλησης όσο και στην ΕΑΕ δεν λαμβάνουν αθροιστική μοριοδότηση.» (σελίδα 23979)  (ΣΩΣΤ0)

5.    ΑΡΘΡΟ 4 : Στο τελευταίο εδάφιο, που αφορά την πρόσληψη με προσόντα ΕΝΓ και Braille, (σελίδα 23980) προστίθεται :
 «Σε περίπτωση εξάντλησης των υποψηφίων με τα ανωτέρω ειδικά προσόντα στους πίνακες της οικείας ΠΔΕ αναζητούνται υποψήφιοι από άλλες ΠΔΕ και στην περίπτωση έλλειψης ενδιαφέροντος δύναται να προσλαμβάνονται υποψήφιοι χωρίς τα ανωτέρω ειδικά προσόντα».

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΦΩΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΕΠ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ ΕΝΓ.
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΕΠ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΚΥΚΛΟΥΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΦΗΨΙΟΣ

6.    ΑΡΘΡΟ 4 : Για το ΕΒΠ, Α΄. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, (σελίδα 23980), η παράγραφος  αντικαθίσταται ως εξής :
«Ο βαθμός πτυχίου ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων πέντε δέκατα (0,5) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10) και ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος ΙΕΚ ή τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ εβδομήντα πέντε εκατοστά (0,75) της μονάδας για κάθε βαθμό άνω του δέκα (10)».

ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ 0.75 ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 0.50 ΤΩΝ ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΙΕΚ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ .

7.    ΑΡΘΡΟ 4 : Β. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, στην περ. α) :
Διαγράφεται η φράση «και με απασχόληση σε άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (στη σελίδα 23979 για το ΕΕΠ και στη σελίδα 23980 για το ΕΒΠ) και  (ΣΩΣΤΟ)
Προστίθεται μετά τη φράση «3 μονάδες» (σελίδα 23979) «Ειδικά για τους υποψήφιους των κλάδων ΠΕ21/26 της περ. 2, ΠΕ22 και ΠΕ31 η προϋπηρεσία υπολογίζεται μετά την κτήση των ΜΤΣ που τους κατέταξαν στους αντίστοιχους κλάδους» (ΣΩΣΤΟ)

8.    ΑΡΘΡΟ 4, Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (σελίδα 23979) :
α) Η επ’ αόριστον αναπηρία 67% και άνω εφόσον η αναπηρία δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές επτά (7) μονάδες.
γ) Η αναπηρία 67% και άνω ενός ή περισσοτέρων τέκνων επτά (7) μονάδες.
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη σχετικής πιστοποίησης από το ΚΕΠΑ (ν. 3863/2010) και οι υποψήφιοι να είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
δ) Οι πολύτεκνοι υπό την έννοια της παρ.1 του άρθρου 6 του N. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/07.04.2006 τ.Α΄), επτά (7) μονάδες.
ε) Η ύπαρξη τριών τέκνων υπό την έννοια του άρθρου 3, παρ.1 του N. 3454/2006, τρεις (3) μονάδες.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΥΨΗΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ! ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΕ1-ΕΒΠ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ; MΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΤΥΦΛΟΣ ΔΕ1-ΕΒΠ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ; TA ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΑ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.  ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 14; ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΘΡΟΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ β) ?

9.    ΑΡΘΡΟ 8 : ΚΥΡΩΣΕΙΣ (σελίδα 23981), στο τελευταίο εδάφιο η φράση «οφείλουν να καταθέσουν άμεσα στις αρμόδιες Διευθύνσεις υπεύθυνη δήλωση απενεργοποίησης της αίτησής τους» αντικαθίσταται από τη φράση «οφείλουν άμεσα να απενεργοποιήσουν την αίτησή τους».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ1 ΕΒΠ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ Η ΤΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ