Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Η Αναγκαιότητα Παρουσίας Σχολικών Νοσηλευτών σε Κάθε Σχολείο Γενικής και Ειδικής Αγωγής

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,

e-mail: poseepea@yahoo.gr ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr


Α.Π.:50

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2025


Θέμα: Η Αναγκαιότητα Παρουσίας Σχολικών Νοσηλευτών σε Κάθε Σχολείο Γενικής και Ειδικής Αγωγής


Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.), μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τις Ε.Δ.Υ και στοχεύει στην ποιοτική ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στην προστασία του επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) μέσω των παρεμβάσεών της.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις τελευταίες ρυθμίσεις που αφορούν τη θέση του Σχολικού Νοσηλευτή, οι οποίες κατατέθηκαν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα της πλήρους και συνεχούς υποστήριξης των μαθητών μέσω της τοποθέτησης μόνιμων Σχολικών Νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα. Η παρουσία του Σχολικού Νοσηλευτή σε σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολεία Ειδικής Αγωγής, είναι αδιαμφισβήτητη και η ανάγκη ύπαρξής του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς οι μαθητές, ιδιαίτερα αυτοί με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες, απαιτούν διαρκή φροντίδα, παρακολούθηση και υποστήριξη για την εξασφάλιση της υγείας τους, της ασφάλειάς τους και της ευημερίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το περιεχόμενο του Άρθρου 146, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την αναδιάρθρωση του ρόλου του Σχολικού Νοσηλευτή και προβλέπει την κάλυψη πολλαπλών σχολικών μονάδων από έναν νοσηλευτή, εφόσον βρίσκονται εντός ακτίνας 500 μέτρων. Η διάταξη αυτή αποδυναμώνει τη φύση και την ουσία του θεσμού του Σχολικού Νοσηλευτή, υποβαθμίζοντας την καθημερινή φροντίδα και την άμεση ανταπόκριση σε κρίσιμες νοσηλευτικές ανάγκες μαθητών.

• Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί ηθικά και πρακτικά αδιέξοδα. Ποιος θα είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για να επιλέγει ποιο παιδί “θα περιμένει”;

• Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν ο νοσηλευτής δεν θα είναι παρών σε ένα επείγον περιστατικό;

• Η φροντίδα και η υγειονομική ασφάλεια των μαθητών δεν μπορεί να μετριέται με μέτρα, χιλιόμετρα ή αριθμούς, ούτε να αντιμετωπίζεται με πρόχειρες και επιφανειακές ρυθμίσεις.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν συνέπειες και είναι ενίοτε τραγικές. Και δυστυχώς, τότε όλοι θυμούνται ποιος δεν ήταν εκεί.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ τονίζει ότι ο Σχολικός Νοσηλευτής είναι απαραίτητος και πρέπει να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, υποστηρίζοντας σταθερά τον πληθυσμό που του έχει ανατεθεί. Ειδικά στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, η παρουσία του είναι ζωτικής σημασίας, καθώς καλείται να φροντίζει μαθητές με σοβαρές αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές, κινητικά προβλήματα ή ανάγκες φαρμακευτικής αγωγής. Όμοια είναι η εικόνα και στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης. Είναι επικίνδυνο να "μοιράζεται" ανάμεσα σε σχολεία, ειδικά όταν σε κάθε μονάδα φοιτούν μαθητές με διαβήτη τύπου 1, επιληψία, σοβαρές αλλεργίες ή άλλες χρόνιες και κρίσιμες παθήσεις, που μπορεί να απαιτήσουν άμεση και εξειδικευμένη νοσηλευτική παρέμβαση.

Ο Σχολικός Νοσηλευτής διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας των μαθητών, τόσο στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης όσο και σε αυτά της ειδικής αγωγής. Η σημαντικότητα του ρόλου του δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση ιατρικών καταστάσεων, αλλά επεκτείνεται και στην πρόληψη, καθώς και στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος. Η παρουσία του Σχολικού Νοσηλευτή εξασφαλίζει ότι οι μαθητές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη σε περίπτωση ατυχήματος ή εμφάνισης ιατρικού προβλήματος κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Επίσης, η παρουσία του βοηθά στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα υγιεινής και πρώτων βοηθειών, κάτι που συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και τη δημιουργία συνθηκών υγιεινής στη σχολική κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Σε ένα Σχολείο Ειδικής Αγωγής, ο Σχολικός Νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση μαθητών με Αυτισμό, οι οποίοι μπορεί να έχουν ευαισθησίες σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή για μαθητές με προβλήματα κινητικότητας, που απαιτούν ιατρική φροντίδα για την αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον, οι μαθητές με αναπτυξιακές αναπηρίες ενδέχεται να έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες ή να απαιτούν τακτική φροντίδα σε θέματα φαρμακευτικής αγωγής.

Ο Σχολικός Νοσηλευτής είναι συχνά το πρώτο άτομο που μπορεί να αναγνωρίσει ιατρικά προβλήματα που ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητα από άλλους, ενώ έχει την ευθύνη να ενημερώσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία των μαθητών. Ο Σχολικός Νοσηλευτής αποτελεί, λοιπόν, αναγκαίο παράγοντα για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής και υποστηρικτικής διαδικασίας σε κάθε σχολική μονάδα.

Η διασφάλιση ότι κάθε σχολείο, είτε Γενικής Εκπαίδευσης, είτε Ειδικής Αγωγής, διαθέτει μόνιμο Σχολικό Νοσηλευτή, είναι αναγκαία για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών. Οι μαθητές, ανεξαρτήτως του αν φοιτούν σε σχολείο Γενικής ή Ειδικής Αγωγής, αξίζουν να έχουν την υποστήριξη που απαιτείται για να αναπτυχθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να κινδυνεύουν από πιθανές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε επείγοντα περιστατικά. Ειδικότερα, στα σχολεία της ειδικής αγωγής, η ανάγκη για επαγγελματική ιατρική φροντίδα είναι ακόμη πιο επιτακτική λόγω της ποικιλίας των ιατρικών αναγκών των μαθητών. Για παράδειγμα, ένας μαθητής με διαταραχές κινητικότητας ή αιματολογικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους χωρίς την άμεση παρουσία ιατρικού προσωπικού, ενώ ένας μαθητής με καρδιολογική πάθηση ή διαβήτη μπορεί να χρειάζεται τακτική παρακολούθηση της υγείας του κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Το Άρθρο 146 δεν επιλύει τα προβλήματα, αντίθετα τα επιδεινώνει. Η απόφαση αυτή συνιστά επικίνδυνη διεύρυνση αρμοδιοτήτων, καθώς ο Σχολικός Νοσηλευτής δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις πολλαπλές απαιτήσεις διαφορετικών σχολικών μονάδων με πολυπληθές μαθητικό δυναμικό, ελλιπείς υποδομές και σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις. Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί πολλαπλές καθυστερήσεις, αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης και αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην εφαρμογή της νομοθεσίας και να εξασφαλίσει τη μόνιμη παρουσία Σχολικών Νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα, τόσο στις Γενικές, όσο και στις Ειδικές Σχολικές Μονάδες. Οι προτάσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ περιλαμβάνουν:

1. Μόνιμος Σχολικός Νοσηλευτής σε Κάθε Σχολείο (ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών):

Κάθε σχολείο, ανεξαρτήτως βαθμίδας, πρέπει να διαθέτει μόνιμο Σχολικό Νοσηλευτή που θα αναλάβει την πλήρη υποστήριξη των μαθητών σε θέματα υγείας, ασφάλειας, πρόληψης και ευημερίας. Η μόνιμη παρουσία του νοσηλευτή σε κάθε σχολείο εξασφαλίζει την άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη ή έκτακτη κατάσταση και τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των μαθητών με χρόνιες ή επικίνδυνες παθήσεις.

2. Εξειδικευμένη Εκπαίδευση και Συνεργασία με Άλλους Επαγγελματίες:

 Οι Σχολικοί Νοσηλευτές έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για την υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες και να συνεργάζονται με ΕΕΠ/ΕΒΠ και ειδικούς παιδαγωγούς για την παροχή ολιστικής υποστήριξης στους μαθητές.

3. Δημιουργία Διεπιστημονικών Ομάδων Υποστήριξης:

Σε κάθε σχολείο πρέπει να υπάρχει διεπιστημονική ομάδα που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ/ΕΒΠ και δη Σχολικούς Νοσηλευτές, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υποστήριξη των μαθητών, ιδίως αυτών με Ειδικές Ανάγκες. Συνεπώς, παράλληλα, εισηγούμαστε την προσθήκη θέσεων για όλο το ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Ειδική και Γενική Αγωγή.

4. Συστηματική Καταγραφή των Ιατρικών Αναγκών:

Κάθε σχολείο πρέπει να διαθέτει μια αναλυτική καταγραφή των μαθητών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την καλύτερη κατανομή πόρων και υποστήριξης, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.


Επιπλέον, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού των Σχολικών Νοσηλευτών:

• Ειδικά εξοπλισμένος χώρος (Αίθουσα Πρώτων Βοηθειών/Εξεταστήριο) για την ασφαλή και υπεύθυνη παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών.

• Όριο υποστηριζόμενων μαθητών, με πρόσληψη επιπλέον νοσηλευτή όταν απαιτείται.

• Καθιέρωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου νοσηλευτικών πράξεων που μπορούν να διενεργούνται εντός σχολείου, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παρεμβάσεων.


Εν κατακλείδι, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση της νέας διάταξης και να διασφαλίσει τη μόνιμη και πλήρη παρουσία Σχολικών Νοσηλευτών σε κάθε σχολείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών, ιδιαίτερα των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες. Οι μαθητές αξίζουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον που θα τους επιτρέπει να αναπτυχθούν χωρίς να εκτίθενται σε κινδύνους ή καθυστερήσεις στην παροχή νοσηλευτικών πράξεων.

Η πρόληψη και η υγειονομική φροντίδα δεν είναι προαιρετική, αλλά καθολική υποχρέωση που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια, την ισοτιμία και την υγεία κάθε παιδιού στο σχολείο.


Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί τις βελτιώσεις που απαιτούνται, ώστε οι μαθητές να έχουν καλύτερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη και να μην γίνονται θύματα των αναποτελεσματικών ρυθμίσεων!!!!


 Πρόεδρος                                    Γενική Γραμματέας


Ιωάννης Φασουλάκης                          Άννα Τζωρτζάτου