Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Γραφειοκρατικός λαβύρινθος για την εγγραφή μαθητών

Νέα δεδομένα για τους μαθητές Γυμνασίου
Καθηγητές, μαθητές και γονείς βρίσκονται σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις εγγραφές των μαθητών. Ενώ τα μαθήματα στα Γυμνάσια ολοκληρώνονται στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο, το υπουργείο Παιδείας απογειώνει τον γραφειοκρατικό φόρτο των σχολείων. Συγκεκριμένα απαιτεί από καθηγητές και γονείς από 14 Μαΐου έως 31η Μαΐου 2018 να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών ζητώντας μια σειρά από δικαιολογητικά.
Την ίδια ώρα, οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ΕΠΑΛ καθώς εάν δεν σχηματιστεί τμήμα σε ένα θα αναγκαστούν να πάνε σε κάποιο άλλο. Ας σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση του ανήλικου μαθητή αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του.
Συγκεκριμένα:
Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 14η Μαΐου και ώρα 10:00 έως την 31η Μαΐου 2018 και ώρα 14:00.

Στα γυμνάσια

Επισημαίνεται αναφορικά με τα Γυμνάσια ότι Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών οι οποίοι φοιτούν στη Γ' Τάξη κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-18 ενώ παράλληλα αναφορικά με τις ΣΜΕΑΕ Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών που τώρα φοιτούν στη Γ' τάξη Ειδικού Γυμνασίου ή Δ' τάξη Γυμνασίου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου και επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ.
Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης υποβάλλουν και οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών που φοιτούν στη Γ΄ Τάξη Γυμνασίου , στην Α΄ Λυκείου και στη Β΄ Λυκείου σε Πειραματικά, Πρότυπα, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-18.

Ε-mail, κωδικοί και άλλα

Για την είσοδο στην εφαρμογή e-εγγραφές, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis). Στην περίπτωση ανήλικου/ης μαθητή/τριας ή ενήλικου προστατευόμενου μέλους το οποίο δε διαθέτει κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του γονέα ή κηδεμόνα. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο σχολείο.
Επίσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτούντες/αιτούσες κηδεμόνες ή ενήλικοι/ες μαθητές/τριες δεν διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα.
Οι διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων διευκολύνουν τους κηδεμόνες που δηλώνουν αδυναμία να υποβάλουν μόνοι τους την Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής – Δήλωση προτίμησης. Η Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής – Δήλωση Προτίμησης υποβάλλεται από τον κηδεμόνα που έχει δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα Μyschool.
Κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης εγγραφής – Δήλωσης προτίμησης καταχωρίζονται στοιχεία όπως:
1. Το e-mail του κηδεμόνα ή του ενήλικου μαθητή
2. Τα ατομικά στοιχεία του κηδεμόνα
3. Η τάξη την οποία ολοκλήρωσαν οι μαθητές/τριες και τους δίνει τη δυνατότητα να εγγραφούν  στο ΓΕ.Λ.- ΕΠΑ.Λ., το σχολείο προέλευσης και το τελευταίο έτος φοίτησης
4.
  • Η επιλογή για εγγραφή στην Α΄ Τάξη, Β' Τάξη, Γ' Τάξη ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. και Δ'  εσπερινών ΓΕΛ.
  • Η επιλογή για εγγραφή στην Α' Τάξη ή στον τομέα της Β' Τάξης ή στην ειδικότητα της Γ' Τάξης  ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ή της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ.
5. Η επιλογή έως τριών (3) ΕΠΑ.Λ.
6. Τα ατομικά στοιχεία του/της μαθητή
7. Ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) μαθητή (ο οποίος αναγράφεται στον έλεγχο προόδου, στο  Ατομικό Δελτίο μαθητή κλπ)
Σημειώνεται ότι:
Όσοι μαθητές έχουν προαχθεί από τάξη του ΕΠΑ.Λ. έχουν προτεραιότητα εγγραφής στη σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν. Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΓΕ.Λ. δεν δηλώνουν σχολείο προτίμησης στην εφαρμογή e-εγγραφές, αλλά τοποθετούνται σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.
Οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών και οι ενήλικοι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάταξή τους σε ΕΠΑ.Λ. προτίμησής τους θα γίνει με βάση τη σειρά προτίμησης που δηλώθηκε και θα γίνει σε Τάξεις, Τομείς και Ειδικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
Μετά την οριστική κατάταξή τους σε συγκεκριμένο ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ. οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eeggrafes.minedu.gov.gr και οφείλουν να παρουσιαστούν για την οριστική εγγραφή, ανανέωση εγγραφής προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση:
  • Για τα ΓΕ.Λ. μέχρι την έναρξη των μαθημάτων και
  • Για τα ΕΠΑ.Λ. από την 27η έως την 29η Ιουνίου 2018.
Στην περίπτωση μη λειτουργίας του Τομέα ή της Ειδικότητας στο ΕΠΑ.Λ. φοίτησης , οι μαθητές  πρέπει να μετακινηθούν στο επόμενο σχολείο (της σειράς προτίμησής τους) στο οποίο εγκρίθηκε η λειτουργία Τομέα ή Ειδικότητας και ενημερώνονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.
Στην περίπτωση κατά την οποία μαθητής κατανεμήθηκε σε ολιγομελές τμήμα που χρειάζεται έγκριση για να λειτουργήσει, αναμένει νεότερη ενημέρωση μετά την 20ή Ιουλίου 2018. Οι Διευθυντές των ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ. καλούνται να μην ολοκληρώσουν τις εγγραφές των μαθητών που έχουν κατανεμηθεί σε ολιγομελή τμήματα.