Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» για άμεσο ορισμό συνάντησης, προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη μετακίνηση τυφλών που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
www.eoty.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΑΜΕΑ «ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία  με Εταίρους :
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.),
την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), την  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (E.O.T.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.),
τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ)
Βερανζέρου 31, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 210 52 00140 – 6932414189
www.greekguidedogs.com, e-mail: info@greekguidedogs.com
fb: Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος- GreekGuideDogs

Αθήνα, 10/05/2018
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 509/10516

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς:
Πρόεδρο Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής κο Ευθύμιο Λυμπερόπουλο

Κοιν.:
1) Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Χρήστο Σπίρτζη
2) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κο Αθανάσιο Βούρδα
3) Γενικό Γραμματέα Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής κο Κωνσταντίνο Δήμο
4) Ε.Σ.Α.μεΑ.
5) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» για άμεσο ορισμό συνάντησης, προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη μετακίνηση τυφλών που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου η Ομοσπονδία μετέχει ισότιμα, όπως και οι λοιποί φορείς της τυφλότητας, ζητούν τον άμεσο ορισμό συνάντησης, προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη μετακίνηση τυφλών που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, ζητάμε ως αρμόδιος συνδικαλιστικός φορέας να κοινοποιήσετε στα μέλη σας τη νομοθεσία, την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια, που διέπει τη μεταφορά ζώων, καθώς και την ιδιαίτερη μεταχείριση που τυγχάνουν από τη νομοθεσία οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και τα κουτάβια που προορίζονται για την προαναφερθείσα εκπαίδευση.

Όπως γνωρίζετε, είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητα των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης η εξυπηρέτησή τους με επιβατηγά οχήματα δημόσιας μεταφοράς (ταξί), καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης, γρήγορης πρόσβασης στον προορισμό τους  και άνεσης.

Οι οδηγοί των ως άνω οχημάτων, και ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε εταιρείες ραδιοταξί ή οργανωμένες υπηρεσίες ταξί, συνήθως δεν προσαρμόζονται στη σχετική νομοθεσία δημιουργώντας έτσι προβλήματα  στους  τυφλούς χρήστες σκύλων οδηγών, στους ανάδοχους εθελοντές που κοινωνικοποιούν τα σκυλιά που προορίζονται για σκύλοι οδηγοί και στους εκπαιδευτές οι οποίοι, για λόγους εκπαίδευσης των σκύλων οδηγών, χρησιμοποιούν και ταξί.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου 2018 πλησίον του σταθμού ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οδηγός του οχήματος με αριθμό κυκλοφορίας ΤΑΑ 8016 αρνήθηκε τη μεταφορά της Τζουλιάννας Μπούσι, η οποία είναι άτομο με οπτική αναπηρία και τη δεδομένη στιγμή συνοδευόταν από το σκύλο οδηγό της, ισχυριζόμενος ότι έχει δικαίωμα επιλογής επιβίβασής ή μη του σκύλου οδηγού, σύμφωνα με οδηγία που έχει λάβει από τον Πρόεδρο του ΣΑΤΑ. Το γεγονός έχει καταγγελθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Σεβαστουπόλεως, και υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες πρόθυμοι να καταθέσουν, εφόσον κληθούν.

Η συμβολή σας στη σωστή ενημέρωση των μελών σας, μέσω των μέσων που διαθέτετε, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα δυσάρεστα συμβάντα που θίγουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με οπτική αναπηρία στην προσπάθειά τους να  κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια, είναι απαραίτητη.

Το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» μέσα στο πλαίσιο των σκοπών του, πέραν  της εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του  Ολλανδού Εκπαιδευτή κυρίου Peter Lasaroms, έχει σαν στόχο την ενημέρωση όλων των φορέων σχετικά με την νέα υπηρεσία που υπάρχει για τα άτομα με  οπτική αναπηρία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόσβαση των  σκύλων οδηγών και των εκπαιδευομένων σκύλων οδηγών. Ήδη στην δύναμη του Κέντρου υπάρχουν αυτή την στιγμή 26 σκύλοι, εκ των οποίων οι 10 είναι σκύλοι οδηγοί και οι 16 σκύλοι υπό εκπαίδευση ή στην φάση της κοινωνικοποίησης.

Σας παραθέτουμε τις βασικές νομικές διατάξεις που διέπουν το όλο θέμα:

1) Ν.3868/3.8.2010/ΦΕΚ  Α 129 - Κεφάλαιο ΣΤ’-Άρθρο 16- παρ.7

ΑΡΘΡΟ 16: Ρυθμίσεις για θέματα Πρόνοιας

7. α) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από  σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και  υπηρεσίες, την πρόσβαση και παραμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

β) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν των περιορισμών που τίθενται με την υπ’ αριθμό Υ1γ/Γ.Π./οικ.94643 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 1384 Β/3.8.2007), η οποία συμπληρώνει και τροποποιεί την υπ’ αριθμό Α1 3/8577/1983 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 526 Β/24.9.1983)

γ) Οι ανωτέρω διατάξεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης του κανονισμού που αφορά την κατοχή ζώων.

δ) Ως σκύλος βοηθείας ορίζεται ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοηθός ατόμων με αναπηρίες

ε) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ή άλλου συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των σκύλων βοηθείας.


2) Ν.4235/2017  ΦΕΚ 32 – ΤΕΥΧΟΣ Α – 11 Φεβρουαρίου 2014- Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 46: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α΄ 15)

ζ) Μετά την παράγραφο 14 του άρθρου 9 προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που  επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων  ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των  αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις  καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

7.α. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

3) Ν.4238 ΦΕΚ 38 – ΤΕΥΧΟΣ Α - 17 Φεβρουαρίου 2014 - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις

Άρθρο 32: Σκύλοι οδηγοί τυφλών

Στην περίπτωση γ΄ της παρ. 7 του άρθρου 16 του ν.3868/2010 (Α΄ 129) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρούσας παραγράφου ισχύουν και για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης, ως σκύλοι βοηθείας – σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες.»

Άρθρο 33: Αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και  αποκατάστασης

1. Σε προγράμματα και δράσεις πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης  προβλημάτων σωματικής, ψυχικής και νοητικής υγείας σε επίπεδο παροχής  Π.Φ.Υ., δύναται να αξιοποιούνται ζώα συντροφιάς και κατοικίδια ζώα,  καθώς και σκύλοι βοηθείας.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, το είδος των προγραμμάτων, τα είδη και τα κριτήρια επιλογής των διαφόρων τύπων των διαφόρων ζώων  που συμμετέχουν στα προγράμματα, οι διαδικασίες έγκρισης, οργάνωσης, λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τα προγράμματα, τις υπηρεσίες και τους φορείς που τα αναπτύσσουν.

4) ΦΕΚ 1181/ΤΕΥΧΟΣ Β/ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Αριθμ. Οικ. Α27733/2213 - Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και εκτάκτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τράμ.).

ΑΡΘΡΟ 4
α. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
β. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΖΩΑ

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

• Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς,  κλειστού τύπου διαστάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών.

• Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.

• Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας. διαβατήριο του ζώου.

• Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

• Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου, εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.

• Στην περίπτωση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και πάντως σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών (περιλαμβανομένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέματα). Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:

• Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

• Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσής του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

• Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα.

Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

• Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/ συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/ συρμού.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ).

Άρθρο 10: Έναρξη ισχύος

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι Χάρτες Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ. και των φορέων παροχής Συγκοινωνιακού έργου του Ν. 2963/2001 (ΦΕΚ Β΄ 2008)–οικ.37843/3546/13/31.07.2013 υπουργική απόφαση.

2. Προς την κατεύθυνση της βέλτιστης εφαρμογής των ρυθμίσεων της παρούσας δύνανται οι μεταφορείς να υποβάλλουν σχετική έκθεση, και κάθε εμπλεκόμενος φορέας σχετικές προτάσεις, εντός εξαμήνου από τη θέση σε ισχύ της παρούσας, για συνεκτίμηση αυτών από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για ενδεχόμενες βελτιώσεις και τυχόν τροποποίηση.

3. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5) Ν.4530/2018 - ΦΕΚ 59 Α - 30.3.2018 - Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις. - ΜΕΡΟΣ Α΄ : ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Άρθρο 1: Υποχρεώσεις οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων – παρ.  6

Με τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα επιτρέπεται η μεταφορά από τον επιβάτη μικρών ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το ν. 4039/2012 (Α΄ 15), με την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ειδικό καλάθι ή φέρουν φίμωτρο.

Ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μίσθωση εφόσον δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, εκτός από την περίπτωση σκύλου οδηγού/συνοδηγού ατόμου με αναπηρία για τον οποίο δεν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ν. 4235/2014, ή αν αυτό δικαιολογείται για λόγους υγείας του ιδίου που αποδεικνύονται με πιστοποιητικό γιατρού, με το οποίο είναι εφοδιασμένος.

Άρθρο 3: Υποχρεώσεις επιβατών που χρησιμοποιούν Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα

2. Αν το αυτοκίνητο ρυπανθεί από τα μεταφερόμενα ζώα ή αντικείμενα ή από υπαιτιότητά του, ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της καθαριότητας.

3. Κατά την αναμονή Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου για μίσθωση παραχωρείται προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία και τις εγκύους.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για άμεσο ορισμό συνάντησης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Με εκτίμηση

Για το Γενικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος

Η Πρόεδρος
Ζωή Γερουλάνου

Ο Γενικός Γραμματέας
Ηλίας Μαργιόλας