Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ένα χρόνο μετά, τα άτομα με αναπηρία περιμένουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού



Αποτέλεσμα εικόνας για esamea

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 8 Μαΐου 2017, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

08.05.2018
Αρ. Πρωτ.: 562

8 Μαΐου, επέτειος ενός χρόνου από τη συνάντηση στο Μαξίμου

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 8 Μαΐου 2017, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση είχε χαρακτηρισθεί θετική, καθώς η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού προς το αναπηρικό κίνημα θα επέφεραν ουσιαστικές βελτιώσεις στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, καθώς και στις οικογένειές τους.

Δυστυχώς, ένα ακριβώς χρόνο μετά, η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται με επείγουσα επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, καθώς δεν τηρήθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ από τις δεσμεύσεις που ο ίδιος έδωσε.

Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούσαν στις συντάξεις, στις φοροαπαλλαγές, στην αναδιαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, στα επιδόματα κλπ.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να τηρηθούν. Πρόκειται το λιγότερο για υπόθεση αξιοπιστίας.

Εδώ θα βρείτε την επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Αθήνα: 08/05/2018
Αρ. Πρωτ.: 559

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργικό Συμβούλιο
• Έλληνες Βουλευτές
• Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό: Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναμένουν την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλάβατε πέρυσι στις 8 Μαΐου 2017

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ΕΣΑμεΑ, σας απευθύνει αυτή την επιστολή, ζητώντας η Κυβέρνησή σας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλάβατε απέναντι στο αναπηρικό κίνημα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 8 Μαΐου 2017, στη συνάντηση που είχατε με την ΕΣΑμεΑ και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το συνταξιοδοτικό, πέρυσι τέτοια ημέρα, δεσμευτήκατε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εξαιρούσε τις απώλειες στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην υπάρξει καμία μείωση σε καμία σύνταξη, ειδικά όμως προς τα άτομα με αναπηρία και στους γονείς παιδιών με αναπηρία, υπάρχει η ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας, η δική σας ρητή δέσμευση.

Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία.

Για τις φοροαπαλλαγές των ατόμων με αναπηρία δεσμευτήκατε ότι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν θα θιγούν. Συνεπώς η μείωση του αφορολογήτου ορίου δεν πρέπει να ισχύσει για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και για τους γονείς που βαρύνονται φορολογικά με παιδιά με αναπηρία.

Επίσης δεσμευτήκατε ότι θα εξετάζατε να μην συνυπολογίζονται στο εισόδημα, όπου υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας: να εξαιρεθούν δηλαδή από τον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου και του ΕΝΦΙΑ τα επιδόματα και τα τεκμήρια.

Όμως, κ. Πρωθυπουργέ, αυτό δεν συνέβη ούτε στην περίπτωση του κοινωνικού μερίσματος, ούτε στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ούτε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις: το επίδομα συνυπολογίστηκε και χιλιάδες άτομα με αναπηρία έμειναν εκτός- παρά τις δεσμεύσεις σας.

Μέσα στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δεσμευτήκατε ότι θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας, που έχουν στην ιδιοκτησία τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα είναι όπως ο ΕΝΦΙΑ του 2017.

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί οι δεσμεύσεις σας να τηρηθούν. Πρόκειται για υπόθεση αξιοπιστίας. Σήμερα, για ακόμη μία φορά, η ΕΣΑμεΑ ζητά επιτακτικά να προστατέψετε έστω σε ένα βαθμό τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που έχουν βιώσει όπως καμία άλλη κοινωνική ομάδα την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών.


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος


Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία