Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Στη θέση του άλλου – Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν: Σάββατο 12 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλευτικη για ατομα με αναπηρια


Στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώνει το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού Χανίων «Δημόφιλος» με θέμα: «Στη θέση του άλλου – Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν», σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και εσείς στις δράσεις που έχουμε προγραμματίσει το Σάββατο 12 Μαΐου στο Εθνικό Στάδιο Χανίων «Έλενας Βενιζέλου» και την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η προσπάθεια του Δικτύου μας για φέτος είναι όλα τα παιδιά των σχολικών μονάδων, των σωματείων και των συλλόγων της πόλης μας, να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και όλοι, αξιοποιώντας ο καθένας τις δυνατότητές του, να συμπλεύσουν δημιουργώντας.

Όλοι μαζί οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, καθώς και οι εκπρόσωποι σωματείων που στηρίζουν άτομα με αναπηρία, προσπαθούμε να κάνουμε τη συνεκπαίδευση πρώτο μας μέλημα. Μέσω βιωματικών δράσεων να γνωρίσουμε, να αισθανθούμε, να συνυπάρξουμε, να μπούμε ο ένας στη θέση του άλλου.

Τις δράσεις συνδιοργανώνουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Χανίων, το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Αρίων Χανίων», το σωματείο ΚΗΦΑΠ «Μεγαλόχαρη», το σωματείο ΚΗΦΑΑΜΕΑ ΣΤΟΡΓΗ, η ΕΛΕΠΑΠ ΧΑΝΙΩΝ, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων «Asperger Χανιά», η Αθλητική παρέα «Ορίζοντα», η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων. Την  προσπάθειά μας στηρίζουν επίσης ο Σύλλογος Κωφών N. Χανίων Κρήτης «Σαμαριά», ο Δήμος Χανίων.

Πρόγραμμα Ομαδικών Δράσεων Σχολείων, Σωματείων και Συλλόγων

Σάββατο 12  Μαΐου 2018 - Εθνικό Στάδιο Χανίων «Έλενας Βενιζέλου»

Α. Στον εξωτερικό χώρο του ανοιχτού μπάσκετ του Εθνικού Σταδίου Χανίων - Κιόσκι ενημέρωσης από φορείς και σωματεία

Ώρα: 9:00
Καλλιτεχνικό εργαστήρι.
Αποτύπωση της βιωματικής δράσης μέσα από αυθόρμητη γραφή και ζωγραφική.

Ώρα: 9:00 -  11:30
Εργαστήρια με θέμα «εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας»

Νοηματική – βασικές χειρομορφές
Πινακίδες ή σημειώσεις Braille  - (Εκμάθηση με Μηχανή Braille )
Pecs – Οπτικοποιημένη επικοινωνία για μαθητές/τριες με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού

Ώρα: 11:30 – 12:15
Παραμύθι στη νοηματική “Η Ωμεγαάλφα. . . μια φορά κι έναν καιρό”
Παρουσίαση του παραμυθιού “Η Ωμεγαάλφα. . . μια φορά κι έναν καιρό”. Οι κάτοικοι της Ωμεγαάλφα σας περιμένουν με χαρά να σας ξεναγήσουν στις χώρες τους! Θα γίνει δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 
Ώρα: 13:00 – 14:30
Μουσική ομάδα καθ’ ωδών
Μουσική έκφραση μαθητών μέσα από τη νοηματική

Β. Στον εξωτερικό χώρο του ανοιχτού μπάσκετ του Εθνικού Σταδίου Χανίων και στον πεζόδρομο των σχολείων της Κοραή

Ώρα: 11:30 – 12:00
Tandem (διπλό ποδήλατο).
Mαθητές/τριες ως: πιλότοι – αθλούμενοι με διαταραχή όρασης

Ώρα: 11:30 – 12:00
Διαδρομές με λευκό μπαστούνι.
Μαθητες/τριες  ως:  άτομα με διαταραχή όρασης – συνοδοί ατόμου με διαταραχή όρασης
Ώρα: 12:00 – 12:30
Διαδρομές με αναπηρικό αμαξίδιο.
Μαθητές/τριες ως: άτομα με κινητική αναπηρία, όπου έχουν ανάγκη από συνοδό για την μετακίνηση τους – συνοδοί ατόμου όπου για να μετακινηθεί είναι απόλυτα εξαρτημένο από το αναπηρικό αμαξίδιο.

Γ. Στο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων

Ώρα: 10:00 – 11:30
Baskin 

Ώρα: 11:30 – 13:00
Boccia

Για τις δράσεις στο Γήπεδο του ΕΑΚ είναι απαραίτητο τα παιδιά και οι ενήλικες που θα συμμετέχουν στις δράσεις να έχουν αθλητική περιβολή (αθλητικά παπούτσια, φόρμες, σορτς και καπελάκι)

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 – Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Προβολή ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων , στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα την συνύπαρξη ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία

Α. Ώρα: 9:00 – 10:40

Για μαθητές Δημοτικών Σχολείων Χανίων (ενδείκνυται για μαθητές Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού)

Ταινία: Άκουσε με
Διάρκεια: 52 λεπτά
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

Υπόθεση: Μέσα από την βαθιά επιθυμία και τον αγώνα του Κώστα να πάει σε κανονικό και όχι ειδικό γυμνάσιο, διαφαίνεται πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται, βιώνει και διαχειρίζεται κάθε μέλος της οικογένειάς του την κινητική του αναπηρία. Η ταινία παρακολουθεί την ψυχολογική αναστάτωση που προκαλεί σε όλους η διαδικασία επιλογής του σχολείου, πράγμα που σηματοδοτεί την προσωπική ταυτότητα του Κώστα σε σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους. Παράλληλα, ξετυλίγεται η ιδιαίτερη σχέση που έχει με την αδελφή του, μια σχέση καθοριστική για την ζωή και των δυο. "Αν πέσω, έχω την δύναμη να σηκωθώ. Αν με κοροϊδέψουν, δεν θα κλάψω. Αφήστε με να έχω εγώ την ευθύνη του εαυτού μου", λέει.

Στρογγυλή τράπεζα μετά το τέλος της προβολής:
θέμα: πραγματικές - αληθινές ιστορίες «Μαθητές συζητούν για τις δυσκολίες αλλά και τα οφέλη της συνύπαρξης – συνεκπαίδευσης τους στο σχολείο».

Β. Ώρα: 11:00 – 12:30
Για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Ταινία:  Μακροβούτι
Διάρκεια: 42 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο

Υπόθεση: Με αφορμή ένα ατύχημα, ένα παιδί μένει ανάπηρο. Η όλη κατάσταση έχει αντίκτυπο στη σκέψη του. Αρχίζει να γράφει ημερολόγιο, ζωγραφίζει, διαβάζει, γράφει. Μέχρι τα 30άντα του εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, έχει κάνει οικογένεια. Πως ένας άνθρωπος που δείχνει εξωτερικά τόσο ευάλωτος ενώ είναι τόσο δυνατός εσωτερικά; Χάνοντας την πίστη του πολλές φορές, μένοντας μόνος. Η ζωή του ανθρώπου είναι μάχη! Η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ αυτόν.

Στρογγυλή τράπεζα μετά το τέλος της προβολής:
Θέμα: πραγματικές - αληθινές ιστορίες «Μαθητές συζητούν για τις δυσκολίες αλλά και τα οφέλη της συνύπαρξης – συνεκπαίδευσης τους στο σχολείο».

Παράλληλες Δράσεις Σχολείων, Σωματείων και Συλλόγων
Δευτέρα 14  Μαΐου 2018 - Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά 
Ώρα: 20:00

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών γύρω από το φάσμα του αυτισμού

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά προσκαλεί εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ήπιες Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος - Άσπεργκερ, Νομού Χανίων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑΛ γύρω από το φάσμα του αυτισμού. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 – 1ο ΕΠΑΛ Χανίων
Ώρα: 9:00 – 10:30
Μαθητές ζωγραφίζουν σε τοίχο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων στοίχους του Ερωτόκριτου
"Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου". Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων και του ΕΕΕΕΚ Χανίων αποτυπώνουν τον Ερωτόκριτο σε τοίχο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων.

Τετάρτη 16  Μαΐου 2018 - Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη
Ώρα: 10:00 με 13:00
"Γίνε κομμάτι της ζωής μας"

Δράση του Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη στο πλαίσιο του εορτασμού της «Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης» από την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάδειξη της παρέμβασης του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 στην υποστήριξη κοινωνικών δομών φιλοξενίας ΑΜΕΑ (ΚΔΗΦ) με στόχο την ευρεία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ στην υλοποίηση έργων και γενικότερα αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Μαθητές από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πέμπτης και έκτης τάξης συμμετέχουν στη δράση αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη (Κ. Μάνου 50, Πελεκαπίνα) η οποία θα περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά-ωφελούμενους του Κ.Η.Φ.Α.Π. Στην δράση αυτή θα μπορέσουν οι μαθητές τυπικών σχολείων να αλληλεπιδράσουν με τα παιδιά του Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη και έτσι να γνωρίσουν καλύτερα τα άτομα με ΔΑΦ, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον αυτισμό και τη διαφορετικότητα γενικότερα.


Πηγή: https://www.cretalive.gr/