Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Αγωνία για την παραχώρηση του ΚΕΓΕ για την ειδική αγωγή

Την αγωνία του για το μέλλον του κοινού του αιτήματος με τον δήμο Ρεθύμνου εκφράζει το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, που κοινοποιείται και στον Υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό.
Η αγωνία έχει να κάνει με την παραχώρηση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου του ΚΕΓΕ για τη στέγαση δύο σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Το σωματείο ζητά από τον υπουργό να ορίσει νέα εκπρόσωπο της υπηρεσίας του Υπουργείου που πρέπει να κάνει την αυτοψία πριν την τελική απόφαση, επειδή η σημερινή εκπρόσωπος αδυνατεί να ολοκληρώσει τα καθήκοντα της.

Αναλυτικά, η επιστολή του σωματείου αναφέρει:

«Το σωματείο μας που αποτελεί την αυτόεκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, αριθμεί σήμερα 1520 μέλη και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, με την παρούσα επιστολή επανέρχεται στο κοινό αίτημα του με τον Δήμο Ρεθύμνης σχετικά με την παραχώρηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ Ρεθύμνης και του περιβάλλοντος χώρου του για τη στέγαση σ’ αυτό δυο σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, των εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτιση και του ενιαίου επαγγελματικού γυμνασίου και λυκείου υπενθυμίζοντας σας τα παρακάτω:

Μετά από αγώνες και τις προσπάθειές μας ιδρύθηκε το Μάιο του 2013 το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνης. Με ομάδες προσανατολισμού: Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικών Εφαρμογών, Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής. Αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση κινητοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως ο Δήμος Ρεθύμνης για τη στέγαση και τη λειτουργία του.

Φέτος λειτουργεί για δεύτερη σχολική χρονιά σε ακατάλληλο χώρο στο χωριό Γεράνι μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου. Δυστυχώς παρά τις επίμονες και μακρόχρονες προσπάθειες του Δήμου Ρεθύμνης για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου και λυκείου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κτίριο κατάλληλο που να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις εκτός από το κτίριο που φιλοξενούσε στο παρελθόν τις δραστηριότητες του ΚΕΓΕ του οποίου η διαχείριση και χρήση ανήκει στο ΟΓΕΕΚΑ είναι κατάλληλο και πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις δεδομένου ότι:

• Το υφιστάμενο κτίριο δεν χρησιμοποιείται πλέον για την εκπαίδευση των αγροτών και τελεί σε συνθήκες εγκατάλειψης και φθοράς.

• Ο περιβάλλοντος χώρος του, είναι πρόσφορος για διαμόρφωση θερμοκηπίων κατάλληλων για την εκπαίδευσης των παιδιών.

• Οι πρωινές ώρες λειτουργίας του Ειδικού Γυμνασίου, επιτρέπουν τη διάθεση του κτιρίου κατά τις απογευματινές ώρες στην επιμόρφωση αγροτών εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

• Οι εργασίες αναμόρφωσης του κτιρίου θα διασφαλίσουν και τη συντήρησή του στο χρόνο, η οποία είναι σαφώς προτιμότερη από τη φθορά που επιφέρει η σημερινή αχρηστία του.

• Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι με τη θετική σας απόφαση θα δώσετε μια πολύτιμη ευκαιρία στους μαθητές με αναπηρία να αποκτήσουν γνώση, να καλλιεργήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες, να αισθανθούν και να γίνουν τελικά χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες στο τόπο που ζουν με τις οικογένειές τους.

Η έτερη εκπαιδευτική δομή, τα εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης «ΕΕΕΕΚ» ιδρύθηκαν το 2003 και από τότε στεγάζονται σε δύο μικρές αίθουσες του ειδικού δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης. Σ’ αυτό φοιτούν σήμερα 40 μαθητές με αναπηρία οι οποίοι ασφυκτιούν και συνωστίζονται με τους επίσης 40 μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου. Τα εκπαιδευτικά πεδία είναι περίπου τα ίδια με τα παραπάνω του ενιαίου ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου και λυκείου και πολλά απ’ αυτά σχετίζονται με την αγροτική εκπαίδευση και τα τρόφιμα.

Η παραπάνω κατάσταση είναι οριακή δεδομένου ότι με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας υπάρχει αυξητική τάση νέων μαθητών από χρόνο σε χρόνο.

Μετά την υπ’ αρ. Πρωτ. 253/29-1-2016 επιστολή την οποία σας αποστείλαμε εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και θετική ανταπόκριση, στο αίτημά μας όπως διαπιστώσαμε από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες σας.

Η εν λόγω επικοινωνία είχε ως αποτέλεσμα τον ορισμό της εκπροσώπου σας στην Κρήτη κ. Αγ. Βασιλείου προκειμένου από κοινού να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στο κτίριο, να επιλέξει τον χώρο που απαιτείται για τις ανάγκες εκπαίδευσης αγροτών στο μέλλον και στη συνέχεια να συντάξει σχετική έκθεση.

Από τότε εδώ και 2 χρόνια η κ. Βασιλείου αναβάλλει την επίσκεψή της στο Ρέθυμνο από το Ηράκλειο που εδρεύει, προβάλλοντας λόγους φόρτου εργασίας (πρόγραμμα νέων αγροτών, επιφορτισμένη για όλη την Κρήτη). Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε προ ολίγων ημερών μας δήλωσε ότι αδυνατεί οριστικά να ανταποκριθεί στο παραπάνω καθήκον της και μας πρότεινε να ζητήσουμε τον ορισμό εκπροσώπου σας από το Υπουργείο προκειμένου να προβεί στην παραπάνω διαδικασία.

κ. Υπουργέ,

Μετά από τα παραπάνω σας παρακαλούμε θερμά να επισπεύσετε τις διαδικασίες ορίζοντας άμεσα εκπρόσωπο του Υπουργείου σας προκειμένου να διενεργήσει την αυτοψία του κτιρίου, να συντάξει την απαιτούμενη έκθεση ώστε να προβείτε στη συνέχεια στην παραχώρηση στο Δήμο Ρεθύμνης της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καθώς και του αγροτεμαχίου που τις περιβάλλει, ώστε στη συνέχεια ο Δήμος να προχωρήσει στην αποκατάσταση, τη διαμόρφωση των χώρων και τις επισκευές που χρειάζονται ώστε να καταστεί δυνατή η στέγαση και λειτουργία των δύο παραπάνω εκπαιδευτικών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα ανταποκριθείτε και αυτή τη φορά στο παραπάνω αίτημα μας και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες».


Πηγή: http://www.goodnet.gr/