Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστολή αγωνίας των Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) προς τον υπ. Παιδείας, για το μέλλον του θεσμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,     
Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) περιμένει εδώ και μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων σας μέχρι σήμερα, να σας δει για να συζητήσει μαζί σας ζητήματα που αφορούν στο θεσμό των Σχολικών Συμβούλων καθώς και εκπαιδευτικά θέματα της τρέχουσας εκπαιδευτικής πολιτικής.
Από την αρχική λήξη της θητείας μας, τον Αύγουστο του 2015, μέχρι και σήμερα, με 3 διαδοχικές παρατάσεις (η τελευταία επ’ αόριστο) και διανύοντας ήδη τον τρίτο χρόνο οι Σχολικοί Σύμβουλοι, μόνοι εμείς μεταξύ όλων των στελεχών της εκπαίδευσης βιώνουμε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Παράλληλα, η μείωση του επιδόματος θέσης – μόνο στους Σχολικούς Συμβούλους μεταξύ όλων των στελεχών στην εκπαίδευση – καθώς και ο παραγκωνισμός μας από πρωτοβουλίες, όπως ο εθνικός διάλογος, ο εξορθολογισμός της ύλης, η θεματική εβδομάδα, το οργανόγραμμα των περιφερειακών διευθύνσεων, οι δημιουργικές εργασίες, και πρόσφατα η αναβάθμιση του Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ για το οποίο είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση, δείχνουν σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Στο διάστημα αυτό έγιναν κρίσεις των Δ/ντών Δ/νσεων Εκπαίδευσης καθώς και δύο φορές κρίσεις των Δ/ντων Σχολείων, αλλά δεν βρέθηκε χρόνος για την επίλυση της απ’ ό,τι φαίνεται αμφισβήτησης του δασκαλογέννητου θεσμού των Σχολικών Συμβούλων.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις σας:
«… έχουμε νέες δομές εκπαιδευτικής στήριξης που «αντικαθιστούν» τη λειτουργία των Σχολικών Συμβούλων,  πολλά στοιχεία παραμένουν τα ίδια αλλά βασικά αντικαθιστούν…» (ΕΡΤ, esos, 28/08/2017)
«....όλα αυτά που σας είπα δεν μπορούν να σταθούν εάν τυχόν  δεν υπάρχει ένα σοβαρό σύστημα επιμόρφωσης και ένα σοβαρό σύστημα υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης. Αυτό που λέγαμε «σχολικοί σύμβουλοι». Θα υπάρχουν πολύ σοβαρές αλλαγές και στα θέματα επιμόρφωσης και στα θέματα επιλογής των σχολικών συμβούλων» (Μετά το Υπουργικό συμβούλιο, 28/08/2017)
δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει πλέον επεξεργασμένο σχέδιο για το μέλλον του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε και εμείς εκπαιδευτικοί, για τους οποίους ενδιαφέρεσθε, υπάλληλοι του Υπουργείου σας, που η πολιτεία με αυστηρές κρίσεις, πολλαπλές γραπτές και προφορικές εξετάσεις, μάς επέλεξε να υπηρετήσουμε από τη θέση στελεχών την εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΕΘ.
Ζητάμε
να μας ενημερώσετε δια ζώσης για τους, απ’ ό,τι φαίνεται, διαμορφωμένους πλέον σχεδιασμούς σας που μας αφορούν, όπως εις μάτην επιδιώκουμε επί μήνες μέχρι και σήμερα από την αρχή της θητείας σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ας μην απαξιώνεται το κατά τεκμήριο πλέον προσοντούχο τμήμα των Εκπαιδευτικών. Πολύ δε περισσότερο όταν στους Σχολικούς Συμβούλους διαχρονικά η Πολιτεία προσφεύγει για την διαχείριση δυσεπίλυτων ζητημάτων της εκπαίδευσης, την διάχυση της εκπαιδευτικής πολιτικής και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως συμβαίνει και αυτή την περίοδο με την καινοτομία των Δημιουργικών Εργασιών.
Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ        ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΤΟΤΑ
ΠΗΓΗ: ESOS