Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 7ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,  tel: 6987227384, e-mail: poseepea@yahoo.gr - www.poseepea.blogspot.gr                       
                                                                                   

                                                                                Αθήνα, 23-5-2016
Αρ. Πρωτ.: 30 
                                                
                                                                                      Προς:
   Υπουργό Παιδείας,
                                                              Έρευνας &
Θρησκευμάτων
                                           κ Ν. Φίλη              
                                                                    
Κοινοποίηση: 
1) Δ/ντη Γραφείου Υπουργού,
κ. Π. Κατσαρό ,
2) Δ/ντρια ΕΑΕ
κα Θ. Αστέρη,
3) Σύμβουλο ΕΑΕ
κ. Π. Κασσιανό


Θέμα: «Προσλήψεις  Αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Εκπαίδευση  με προγράμματα κοινωφελούς  εργασίας ΟΑΕΔ μέσω του Υπουργείου Εργασίας»
Κύριε Υπουργέ,
Κατά τη συνάντησή που είχε μαζί σας η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και οι Αιρετοί  Εκπρόσωποι του κλάδου, στις 11 Μαΐου 2016 στο Υπουργείο Παιδείας, μετά από δικό μας ερώτημα μας ενημερώσατε, σχετικά με τις  προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ για την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017, πως η χρηματοδότηση από Προγράμματα ΕΣΠΑ θα είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με φέτος, πως το ΠΔΕ δεν φτάνει αν παραμείνει στα φετινά επίπεδα και πως το ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για προσλήψεις μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.
Κατόπιν τούτου, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εξέφρασε την πάγια αντίθεσή της σχετικά με τη στελέχωση των δομών της ΕΑΕ μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, τα οποία ως μοναδικό κριτήριο επιλογής έχουν την ανεργία και δεν λαμβάνουν υπόψη την προϋπηρεσία, την εμπειρία και τα αυξημένα προσόντα που πρέπει να έχει το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, αναγκαία για την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες.  
Θεωρούμε ότι στην πραγματικότητα μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ανασφάλεια και ανεργία για τους αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ, υποτίμηση και υποβιβασμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης και υποστήριξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο, ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης, μετατρέπεται σε χώρο «πειραματισμού» και απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών και των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών, προς τους ωφελούμενους από τη δημόσια εκπαίδευση.   

Κύριε Υπουργέ,
Με βάση τα παραπάνω σας ερωτάμε:
1ον) Αν μέσα στα σχέδια σας, όσον αφορά  στην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της Ε.Α.Ε., είναι η πρόσληψη αναπληρωτών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π./εκπαιδευτικών για το 2016-17, κυρίως από Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. (Υπουργείο Εργασίας) ή υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, και σε τι αριθμούς;
2ον) Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΑΕ από μόνιμο προσωπικό;