Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ε06.08/3η/27-01-12
Αρ. Πρωτ. 355
Αθήνα, 9/6/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 5 & 6 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) το 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ), την Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ), μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης και με την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.».
Το παρόν έδωσαν πάνω από 5.000 (και τις 2 ημέρες) μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των ΚΕΔΔΥ, Σχολικοί Σύμβουλοι, Ομοσπονδίες, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι, πολιτικοί και πλήθος πολιτών. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν παρουσιάζοντας το έργο τους περισσότεροι από 25 γονεϊκοί φορείς και περίπου 25 δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων.
Θεωρούμε ότι ο στόχος του Φεστιβάλ, που ήταν η προβολή και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα και την ενημέρωση του κοινού και της πολιτείας για θέματα αναπηρίας, όπως η προσβασιμότητα, καθώς και εργασιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, καθώς επίσης και οι δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στα άτομα με αναπηρία, τόσο μέσα από τη Δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, όσο και από τη δια βίου εκπαίδευση που παρέχουν οι κατά κύριο λόγο πιστοποιημένοι γονεϊκοί φορείς αυτής ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επετεύχθη σε σημαντικό ποσοστό.
Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ δεσμεύεται ότι μέσα από το Συντονιστικό Όργανο που διοργάνωσε το Φεστιβάλ- για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και στο οποίο μετέχει, θα φροντίσει αυτό το Φεστιβάλ να βελτιωθεί και να αποτελέσει θεσμό για την Ειδική Εκπαίδευση.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Αθηναίων και την ΕΣΑμεΑ που έθεσαν το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα τους, τα μέλη του Συντονιστικού για την άοκνη προσπάθεια που από κοινού καταβάλαμε τόσους μήνες για τη διοργάνωση και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε, τους εθελοντές, όλους τους φορείς που συμμετείχαν, καθώς και την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» Α.Ε. για την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής του Φεστιβάλ και όλη την υποστήριξη που μας παρείχαν πριν και καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Τέλος, εκ μέρους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους καλλιτέχνες –με και χωρίς αναπηρία- που πλαισίωσαν τη συναυλία και τα θεατρικά έργα που ανέβηκαν, σε όλους τους γονείς, στους συλλόγους γονέων, στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία, στους εργαζόμενους, στους εκπαιδευτικούς, σε κάθε πολίτη, που με τη δυναμική τους παρουσία, πραγματικά έκαναν τη διαφορά!


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, Χ. ΦΛΟΓΕΡΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σαφώς και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες συμμετοχής στην διαδιακασία "διαλόγου". Αν και η πείρα μας απο αντίστοιχα προσχέδια - νομοσχέδια στο παρελθόν, είναι πως ο "διάλογος" είνα προσχηματικός, οι αποφάσεις ειλημμένες και τα περιθώρια παρέμβασης περιορίζονται σε λίγες μόνο ώρες ή ημέρες πριν ή κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Δεν νομίζω πως και αυτή η Κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει, ώστε να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες. Συνεπώς παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου, περιμένοντας κάτι πιο συγκεκριμένο.

         Ως προς τη συμμετοχή μου σε κάποια επιτροπή επεξεργασίας θεμάτων, δεν θα εχω τη δυνατότητα  1) λόγω υψηλού φόρτου εργασίας, 2) δεν έχω τόσο βαθειά και σφαιρική γνώση των θεμάτων, 3) δεν θέλω να "περάσω" προσωπικές ή συντεχνιακές θέσεις και απόψεις, που πιθανά θα καθορίσουν την επαγγελματική πορεία συναδέλφων.

          Πάγια θέση μου είναι οι όποιες εξελίξεις και προτάσεις να αφορούν το σύνολο του προσωπικού και των ειδικοτήτων, χωρίς αποκλεισμούς, εξαιρέσεις, "παράθυρα", διατυπωμένες με απλότητα, σαφήνεια, καθαρότητα, χωρίς δυνατότητα παρερμηνειών, κατανοητές απ' όλους.
          Σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη - καλή επιτυχία, για τις ενέργειες και τις προσπάθειες που κάνετε για το συλλογικό καλό, πολλές φορές σε βάρος της προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής σας ζωής. 
          Στην διαθεσή σας για επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΑΠΙΝ Μ. ΑΓΑΘΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΚΕΝΤΡ. ΚΑΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ. ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Σ. ΜΑΧΑΙΡΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Και εγώ πιστεύω ότι στην παρούσα φάση είναι χρήσιμο να συνεχίσουμε την παρουσία μας στο διάλογο. 
Σχετικά με τις υποεπιτροπές επεξεργασίας, θα μπορούσα να βοηθήσω, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω απόστασης. 
Καλή σας ημέρα, 
Σοφία Μαχαίρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γ. ΤΟΤΣΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες , 

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε στο διάλογο, είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Επίσης, στην επιτροπή αυτή θα λεχθούν και σκέψεις που μας αφορούν και πρέπει να τις ακούσουμε , να ετοιμαστούμε για τυχόν δυσκολίες που θα μας επιφυλάσσουν για το μέλλον. Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με προτάσεις. Δυστυχώς εγώ δεν θα μπορέσω να προσφέρω κάτι στις επιτροπές που συγκροτούνται , έχω πολλές ασχολίες και δυσκολεύομαι. Παραμένω διαθέσιμος αν είναι κάτι για την περιφέρειά μου. 

Φιλικά 
Τότσιος Γιάννης 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΒΟΚΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι

΄Οσον αφορά το πρώτο θέμα, με βάση την ενημέρωση που είχαμε αλλά και τις αποφάσεις της συνέλευσης,  πιστεύω πως η συμμετοχή  μας στο διάλογο πρέπει να συνεχιστεί.
Σχετικά με τις υποεπιτροπές αν χρειάζεται φυσική παρουσία εξαιτίας της απόστασης δεν μπορώ να συμμετέχω. Όπως δεσμεύτηκα στη συνέλευση θα δουλέψω μαζί με συναδέλφους στην Κρήτη το θέμα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης(εάν κάποιοι συνάδελφοι έχουν κάποιες προτάσεις μπορούν να μου τις στείλουν στο mail:  elbo4@hotmail.gr). Θα χρειαστούμε λίγο  χρόνο τουλάχιστον ως την  Παρασκευή (17/6), καθώς ξεκινάμε από την αρχή (ελπίζω να είμαστε εμπρόθεσμοι).

Καλή συνέχεια 
Ελένη Βόκα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Χ. ΑΛΜΠΑΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε στον διάλογο που έχει ξεκινήσει έτσι ώστε να μπορουμε να παρουσιαζουμε και να υποστηριζουμε τις θεσεις μας.
Τη  συμμετοχή «μεμονωμένων ατόμων στις συζητησεις και οχι φορεων θα την εβρισκα λιγο «προβληματικη», αλλα ειναι κατι που νομιζω οτι δεν μπορουμε να επηρεασουμε

Καλη συνεχεια σε ολους 
και καλο βραδυ

Αλμπανη Χριστίνα

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΣΕΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσον αφορά στη συνέχιση της συμμετοχής μας στο διάλογο, θεωρώ πως πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το σημείο που θα καταλάβουμε (μακάρι ποτέ) το προσχηματικό του πράγματος. Δηλαδή αν έλθουμε προ τετελεσμένων ή αλλάξει κάτι με τα του ΟΑΕΔ, οφείλουμε να αποχωρήσουμε.
Να δούμε τις θεματικές, αλλά και το χρονοδιάγραμμα τις ηγεσίας, διότι αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο, αν μιλάμε για νομοσχέδιο. 
Από την άλλη πρέπει να ετοιμάζουμε, μάλλον να εξειδικεύουμε, τις θέσεις μας.

Συναδελφικά


Βασίλης Βούγιας

(Ο κ. Βούγιας απέστειλε και τις προτάσεις του για ΕΠΙΛΟΓΕΣ  ΣΤΕΛΕΧΩΝ  ΤΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


Συνάδελφοι καλησπέρα,


σας ενημερώνω ότι μετά από επικοινωνία με τους αντιπροσώπους που ανήκουν στο Σύλλογο Αττικής συμφωνούμε με τη συνέχιση των συναντήσεων για τον κοινωνικό διάλογο. Ερωτήματα τέθηκαν ως προς τα μεμονωμένα άτομα που παρευρέθηκαν  στην πρώτη  συνάντηση ανάμεσα σε εκλεγμένα άτομα που αντιπροσώπευαν τους φορείς και τον τρόπο επιλογής τους από το Υπουργείο. 

Με εκτίμηση

Γεωργία Μπουλμέτη

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΠΟΣΕΕΠΕΑ 2015-16


Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την ευκαιρία της σύγκλισης της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, την περασμένη Παρασκευή 3-6-2016, σας κοινοποιούμε τον απολογισμό δράσεων της Ομοσπονδίας για τη χρονιά 2015-2016, όπως αναγνώστηκαν κατά τη συνεδρίαση. 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΠΟΣΕΕΠΕΑ 2015-16

Συγκροτήθηκε σε σώμα για τη διετία 2015-2017, στις  27-6-2015, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 2015 αποτελούμενο από τους: Σ. Καρπενησιώτη (Πρόεδρο), A. Λασιόπουλο (Αντιπρόεδρο), Ε. Τραγάκη (Γ. Γραμματέα), Χ. Αλμπάνη (Ταμία), Ι. Στεργιούλη (Οργανωτικό Γραμματέα), Μ. Τέλιου (Ειδ. Γραμματέα), Κ. Παπαευαγγέλου (Υπεύθυνο Τύπου & Δημ. Σχέσεων), Σ. Μαχαίρα (Αν. Μέλος) και Π. Κλωνη (Αν. Μέλος)


·        16-7-20215: Συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στη  συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων. Θέμα Ημερήσιας Διάταξης ήταν η "Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση". 

·        28-9-2015: συνέλευση στο ΕΕΕΕΚ Κωφών & Βαρηκόων με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Ειδικής Αγωγής:  ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ΕΝΕΛΕΑ, ΣΑΤΕΑ, καθώς και τους Εκπροσώπους του Γονεϊκού Κινήματος (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ΔΕΣ) και την ΕΣΑΜΕΑ, με βασικό θέμα την άμεση στελέχωση όλων των Ειδικών Σχολείων και των ΚΕΔΔΥ/ΕΔΕΑΥ.

·        29-9-2015: Στα πλαίσια της συμπόρευσης μας με το αναπηρικό κίνημα και τους φορείς της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν, στο Υπουργείο Παιδείας, συναντήσεις της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής  με τον Υπουργό, κ.  Ν. Φίλη.


·        30-9-2015: συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας από κοινού  με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το ΣΑΤΕΑ, τον ΕΝΕΛΕΑ τους συλλόγους γονέων και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ. Κοινό αίτημα  οι άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ/ΕΔΕΑΥ, καθώς και η εξεύρεση πιστώσεων για την Ειδική Εκπαίδευση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν επιτέλους απρόσκοπτα τα σχολεία και οι υποστηρικτικές δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης.

· 5-10-2015: ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Σ. Καρπενησιώτης και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων, Κ. Παπαευαγγέλου παρευρέθηκαν στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, κατά την επίσκεψη σε αυτό του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη.
Επίσης, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν στην κατάληψη του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, την οποία πραγματοποίησαν οι γονείς των μαθητών διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία λειτουργίας του σχολείου εξαιτίας της υποστελέχωσης

·   7-10-2015:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με το συντονιστικό των φορέων της ΕΑΕ, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έδωσε δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

·  19-10-2015: συνάντηση του "Συντονιστικού των Φορέων όλης της Ειδικής Εκπαίδευσης", στο Α΄ ΚΕΔΔΥ ΑΘΗΝΩΝ, που συγκάλεσε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την εκτίμηση της κατάστασης στελέχωσης των σχολείων ΕΑΕ και προγραμματισμό των επόμενων κινήσεών μας. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, της ΕΝΕΛΕΑ, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρίες Αττικής και Νήσων,  και διευθυντών των Ειδικών Σχολείων.

·        4-11-2015: ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συμπαριστάμενη  στον αγώνα των ατόμων με Αναπηρία για αξιοπρέπεια,  κοινωνική προστασία, ισότητα και δικαιοσύνη, συμμετέχει στο Πανελλήνιο, Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ε.Σ.Α.με.Α. στην Πλατεία Ομόνοιας, για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ενάντια στην κρίση και στις επιπτώσεις της. 


·        2-11-2015: Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Στάθης Καρπενησιώτης, συμμετείχε στην εκπομπή "Στον Ενικό" του Ν. Χατζηνικολάου με καλεσμένο τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη.


·   3-12-2015: ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκέμβρη, το Συντονιστικό των Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης,  διοργάνωσε με τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ τις ακόλουθες δράσεις και κινητοποιήσεις

1)συγκέντρωση-εκδήλωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή και την εκπαίδευση, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, με κάλεσμα στο σύνολο των φορέων που στηρίζουν τα άτομα με αναπηρία
2)δράσεις συνεκπαίδευσης στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που διοργανώθηκαν την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη
3)δράσεις συνεκπαίδευσης για την ίδια ημέρα στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, στις οποίες παρευρέθηκε και το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ
4)πρωτοβουλία του Συντονιστικού με αίτημα στη SUPER LEAGUE για προβολή κοινωνικού μηνύματος για την αναπηρία στις φανέλες των ποδοσφαιριστών κατά τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος (5-7 Δεκεμβρίου).
·        1-12-2015: ανακοίνωση για άμεση έναρξη λειτουργίας του επιστημονικού φορέα της Ομοσπονδίας με την επωνυμία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ  & ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΙΜΕΓΕΕ), που φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα επιστημονικής και ερευνητικής ανάπτυξης του κλάδου μας.

·        11 -12-2015: πραγματοποιήθηκε  η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη (Ολομέλεια των Προέδρων), στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), στην Αθήνα, με ημερήσια διάταξη: Οργανωτικά θέματα, Συντονισμός Δράσεων, Βιωσιμότητα Ομοσπονδίας


·        14-12-2015:  Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συνάντηση κλιμακίου του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αποτελούμενη από τους Σ. Καρπενησιώτη, Ε. Τραγάκη, Χ. Αλμπάνη και Κ. Παπαευαγγέλου και των αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου και Β. Βούγια, με τη νέα Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής κυρία Θεοδώρα Αστέρη. 

·        Δεκέμβρης 2015: Μεταφορά της έδρας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, επί της Πανεπιστημίου 59 και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας στα γραφεία της Ομοσπονδίας

·        13-1-2016: ενόψει της συνεδρίασης της "Επιτροπής για την αναμόρφωση του πλαισίου μεταθέσεων και διορισμών", στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Β. Βούγιας, Δ. Παπαευθυμίου και Δ. Αρβανίτης, η Ομοσπονδία κατέθεσε μεταξύ άλλων και πρόταση για Ίδρυση Γραφείου Ειδικής Εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.


·        4-2-2016: Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ συμμετείχε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην ψήφιση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα και κήρυξε 24-ωρη απεργία για την Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2016. 


·        28-3-2016: συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και των αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ κκ Β. Βούγια και Δ. Παπαευθυμίου, με τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Π. Χαραμή. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Σύμβουλος του ΙΕΠ κ. Β. Κουρμπέτης.
  • 15-4-2016: κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας, συμμετοχή στην κινητοποίηση-συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Εκπαιδευτικών, στο Υπουργείο Παιδείας. Ζητήσαμε από τον Υπουργό:
-να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Ειδική Εκπαίδευση
-να μην ισχύσει το πλαφόν των 60 μηνών για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών
-να  υλοποιήσει το αίτημά μας για συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο για τα σοβαρά ζητήματα της ΕΑ

·        19-4-2016: Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Σ. Καρπενησιώτη και τον αιρετό του ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου, συμμετείχε  στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις». 

·        22-4-2016:  συνάντηση της Διευθύντριας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κυρίας Ντορέττας Αστέρη με μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και τους αιρετούς του ΚΥΣΕΕΠ, Δ. Παπαευθυμίου και Β. Βούγια.

·        11-5- 2016:  στο Υπουργείο Παιδείας, συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, των αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ κκ Β. Βούγια και Δ. Παπαευθυμίου και του ΠΥΣΕΕΠ Αττικής κ. Δ. Αρβανίτη, καθώς και της προέδρου του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη.


·        ΑΝΑΦΟΡΑ-ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι οποίοι κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού Ειδικής Αγωγής, με την οποία ζητείται γίνουν προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής.

·        5-6 Ιουνίου 2016: 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ στο Γκάζι.

·        6-6-2016: η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προσκλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της για τον Ανασχεδιασμό και την Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Επίσης: συνεντεύξεις των μελών του Δ.Σ. στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ραδιοφωνικούς, διαδικτυακούς  και τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Παρουσία του Δ.Σ. στις Γενικές Συνελεύσεις των ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

δημοσιοποιούμε την επιστολή του προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Στάθη Καρπενησιώτη, προς τους αντιπροσώπους των περιφερειακών συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη συμμετοχή μας στην επιτροπή για τον Ανασχεδιασμό και Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
Η παρακάτω επιστολή βασίζεται στις αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή 3-6-2016, που θα δημοσιοποιηθεί άμεσα προς ενημέρωσή σας.

"Καλησπέρα συνάδελφοι,

έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση σχετικά με την πρώτη συνάντηση για τον κοινωνικό διάλογο (βλ. σύνδεσμο στο τέλος), όπως είχε (κατά πλειοψηφία) αποφασιστεί στη συνέλευση των αντιπροσώπων.
Τώρα χρειάζεται: 
α) να κοινοποιήσετε στο mail της Ομοσπονδίας τη θέση σας για το εάν συνεχίζουμε την παρουσία μας στο διάλογο, βάσει των δεδομένων της πρώτης συνάντησης, 
β) αν αποφασιστεί συνέχεια της συμμετοχής μας στο διάλογο, παρακαλώ να πείτε τη διαθεσιμότητά σας για εμπλοκή στις υποεπιτροπές επεξεργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς και την εξέλιξη της δουλειάς των ομάδων που συστάθηκαν στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων.
Είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική εμπλοκή μας στο διάλογο.
Παρακαλώ, ως την Παρασκευή να έχετε ανταποκριθεί.

Συναδελφικά,
Στάθης Καρπενησιώτης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:

Υ.Γ: Ενημερώνουμε ότι η συζήτηση θα κοινοποιηθεί, όπως και η αρχική επιστολή."

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΛΗΞΕ ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Από την Πόπη Γ. Γεωργίου

Γεμάτο το ''Μηχανουργείο'' της Τεχνόπολης σήμερα 6 Ιουνίου, από σχολεία και κόσμο.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ  ''ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ'' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ
2016 

Συνεχίστηκαν  οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για δεύτερη μέρα 6/6/2016 με:
Δρώμενο με τραγούδι στη νοηματική από το Ειδικό Σχολείο Νηπιαγωγείο Κωφών-Βαρηκόων Λυκοβρυσης- Πεύκης 
Θεατρική παράσταση "Ορνιθοσκαλίσματα" από την ΕΣΤΙΑ,   Μουσικοχορευτικο δρώμενο, "Καλημερα Ελλάδα" και "Ο πιο καλός ο μαθητής  από το ΕΕΕΕΚ Νταού Πεντέλης.
Δρώμενο "Νερό, πηγή ζωής, αιτία πολέμου  από το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου
Το ΦΕΣΤΒΑΛ έληξε με τη
Θεατρική παράσταση "Ιθάκη" της  Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών "Πόρτα ανοικτή". 
Συμμετείχαν επίσης στο ΦΕΣΤΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: 
Το ΕΕΕΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ με το θεατρικό δρώμενο ''Τα Μάγια της Πεταλούδας'' του FLORKA την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 6.00 μ.μ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ "ΟΝΕΙΡΕΜΑΤΑ" ΤΗΣ ''ΑΜΥΜΩΝΗ'' ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016. 
Τραγούδησαν: Μαρία Πόθου, Μαριαλένα Θεοφανίδη και Καλλιώ Μαρτυρίδου, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη»
Πιάνο-Διδασκαλία-Δημιουργία μουσικού σχήματος: Πελίνα Ευαγγέλου
Φλάουτο: Κωνσταντίνα Βεντούρη-Ρούσσου 

ΚΕΑΤ
ΕΕΕΕΚ ΘΗΒΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ 
Δ.Ε.Κ.Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΕΕΕΕΚ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΕΕΕΚ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ ΚΑΙ ΕΦΗ ΧΡΥΣΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΚΕΑΤ ΜΠΕΤΤΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμμετείχαν στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ τους γονείς τους μαθητές, τις ΣΜΕΑΕ, τους εκπαιδευτικούς το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, τους συλλόγους και τις Ενώσεις, τους Επιστημονικούς φορείς, τους εθελοντές της εκδήλωσης, τον κόσμο που προσήλθε, τους εκαντοντάδες φίλους που κοινοποίησαν ττην εκδήλωση στις σελίδες τους άλλα πάνω από όλα ευχαριστούμε θερμά την ΕΣΑμεΑ και την ΠΟΣΓΚΑμεΑ για την συμπαράσταση και την επιτυχία του σημαντικού αυτού Φεστιβάλ.
Σύνθημα μας τα λόγια του Ιωάννη Βαρδακαστάνη κατά την ενακτήρια ομιλία του στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ''Αυτό το σημαντικό φεστιβάλ κλείνει ένα τύπο αλληλοκατανόησης και ένα τύπο διεκδίκησης. Είναι  η αποκορύφωση μιας εξαιρετικής συνεργασίας των φορέων της ειδικής εκπαίδευσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση ενός κινήματος προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εκπαίδευση όλων των κατηγοριών που μετέχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα''.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο Υπουργείο Παιδείας η πρώτη  συνάντηση του νέου κύκλου συζητήσεων για τον Ανασχεδιασμό και την Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Από πλευράς Υπουργείου  μετείχαν ο σύμβουλος του Υπουργού επί θεμάτων Ειδικής Εκπαίδευσης, κ. Π. Κασσιανός και η Διευθύντρια ΕΑΕ, κα Θ. Αστέρη. Επίσης, στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων των εργαζομένων και του αναπηρικού κινήματος - ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, καθώς και μεμονωμένοι εργαζόμενοι στις δομές ΕΑΕ.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σ. Καρπενησιώτη και τη γ.γ Ε. Τραγάκη.
Αρχικά, ενημερωθήκαμε από τον κ. Κασσιανό ότι έχουμε κληθεί σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων για να καταλήξουμε στη μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων μέσα από τη δημιουργία επιμέρους ομάδων εργασίας, πάνω στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Στόχος του νέου κύκλου συζητήσεων είναι να διατυπωθούν απόψεις, αντιρρήσεις και συμπληρώσεις πάνω στις βασικές αρχές που θέτει το πόρισμα , προκειμένου να εξειδικευθούν οι θέσεις και να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Εκφρασμένη επιθυμία του Υπουργού, σύμφωνα με τον κ. Κασσιανό, είναι η σύνταξη νέου νόμου για την ΕΑΕ. Ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να είναι έτοιμος στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
Η κυρία Αστέρη, από την πλευρά της δήλωσε ότι «περιμένουμε πολλά από αυτές τις συζητήσεις», καθώς η ΕΑΕ έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και η λειτουργία της είναι ανοριοθέτητη, αναποτελεσματική, αφημένη στην καλή προαίρεση των συναδέλφων. 
Κατόπιν πήραν το λόγο  οι φορείς και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι. Ο κ. Γ. Λυμβαίος, εκπροσωπώντας την ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των φορέων του αναπηρικού κινήματος από την πρώτη φάση του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ζήτησε διευκρινίσεις αν στο πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε, έχει ληφθεί υπόψη η σημερινή κατάσταση στην ΕΑΕ και διατύπωσε την άποψη ότι «σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει η ενταξιακή πολιτική». Τέλος, επεσήμανε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει λειτουργήσει και δεν έχει αξιολογηθεί ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τον εκ των προτέρων καθορισμό του αριθμού των συναντήσεων.
Σε απάντηση ο κ. Κασσιανός δήλωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι στις 12 Σεπτέμβρη να λειτουργούν τα Ειδικά Σχολεία με την επάρκεια που λειτούργησαν τον περασμένο Οκτώβριο, ότι το δίκτυο της ΕΑΕ θα είναι μεγαλύτερο και δεν υπάρχει σκέψη για κατάργηση των ΣΜΕΑΕ. Έθεσε, επίσης, το στόχο πριν ολοκληρωθούν οι 3 επόμενες συναντήσεις να έχουν συγκροτηθεί υποεπιτροπές για μελέτη επιμέρους θεμάτων. Τέλος, σε σχέση με την εκ των υστέρων κλήση, ανέφερε ότι δεν θα απολογηθεί για τον τρόπο λειτουργίας του Διαλόγου καθώς το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Στάθης Καρπενησιώτης, ο οποίος εξαρχής εξέφρασε την πάγια θέση της Ομοσπονδίας υπέρ της συνεκπαίδευσης, αλλά επισήμανε ότι η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνεται στη βάση της πραγματικότητας και έθεσε τον προβληματισμό του μήπως οι θετικές επισημάνσεις του πορίσματος αποτελούν «κενά ευχολόγια».
Ο κ. Καρπενησιώτης υπογράμμισε ότι πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο διάλογο, αποτελεί η δεσμευτική απάντηση του Υπουργείου στο επείγον ερώτημα πώς θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν του χρόνου τα σχολεία, αν υπάρχει και από πού χρηματοδότηση για προσλήψεις (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κρατικός προϋπολογισμός, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας) και σε ποιους αριθμούς θα γίνουν αυτές.
Ασκώντας κριτική στο πόρισμα διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει πουθενά σε αυτό ρητή και σαφής διατύπωση υπέρ της διεπιστημονικότητας. Επίσης, θα πρέπει να συζητηθεί το κομμάτι της «Εκπαίδευσης μετά την Εκπαίδευση» και η δια βίου μάθηση και κατάρτιση, καθώς και το θέμα της Έγκαιρης Παρέμβασης.
Ο κ. Κασσιανός απαντώντας δήλωσε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα υπάρξουν και του χρόνου χωρίς ιδιαίτερο βάρος και όχι για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Ειδικής Εκπαίδευσης. Επισήμανε, επίσης, ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων που επιτεύχθει πέρσι δεν θα διαταραχθεί, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει την αναλογία σε προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.
Εκπροσωπώντας την ΟΛΜΕ, η πρόεδρος Ε. Ζωγραφάκη αναφέρθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, την έλλειψη σταθερότητας προσώπων και την καθυστερημένη στελέχωση με εκπαιδευτικούς στην ΕΑΕ. Ζήτησε την άμεση επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, ειδικά της δευτεροβάθμιας, σε θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε, επίσης,  στα σοβαρά προβλήματα της Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ και έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα τις προσλήψεις σε αυτή την κατηγορία.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, αναφέρθηκαν στη μεγάλη πλειονότητα καταγγελιών που αφορούν την ΕΑΕ και δήλωσε ότι περιμένουν να ακούσουν το σχεδιασμό του Υπουργείου για να τοποθετηθούν. Επεσήμαναν τη διάσταση νομοθεσίας και πραγματικότητας, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ΕΑΕ για την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, να ληφθεί υπόψη η νέα νομοθεσία και να συνδιαμορφωθεί κοινή αντίληψη για την αναπηρία.
Κατόπιν το λόγο έλαβαν οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι, που επικεντρώθηκαν σε διάφορα ζητήματα της ΕΑΕ και σε συγκεκριμένα σημεία του πορίσματος. Να επισημανθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης έγινε παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ πάνω σε θεσμικά ζητήματα, καθώς και παρέμβαση-τοποθέτηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε αναφορά που έγινε σχετικά με την αναγκαιότητα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Η πρώτη αυτή συνάντηση έκλεισε με δευτερολογία της κας Αστέρη η οποία ευχήθηκε τα πορίσματα της Επιτροπής να αναπτύξουν ένα όραμα και μια κατεύθυνση για Μεταρρύθμιση της «Γενικής Εκπαίδευσης που να απεντάσσει το Ειδικό» και να διατυπωθούν αρχές και διαδικασίες για αλλαγή της κουλτούρας στα σχολεία της Ελλάδας.


Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου, με θέμα τη συγκρότηση των επιμέρους υπο-ομάδων εργασίας και τη διατύπωση της θεματολογίας τους.