Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Δ.Ε. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Σήμερα στις 14:00 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Π.Δ.Ε. κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Κ.&Δ.Μακεδονίας.  Συμμετείχαν επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν.Θεσσαλονίκης (μέλος της Δ.Ο.Ε.) και η Πρωτοβουλία αναπληρωτών – ωρομίσθιων εργαζόμενων στην εκπαίδευση.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν υποψήφιοι αναπληρωτές μέλη του Ειδικού  Βοηθητικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (κάποιοι εξ' αυτών ταξίδεψαν και από άλλους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να παραστούν), εκπρόσωποι των φορέων και γονείς μαθητών. Τοπικά Μ.Μ.Ε. κάλυψαν τηλεοπτικά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο ZEDA, όπου εδρεύει η Π.Δ.Ε. 

δείτε απόσπασμα ανακοίνωσης
από εκπρόσωπο των Δασκάλων





Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των φορέων μαζί με τους υποψήφιους αναπληρωτές Ε.Β.Π. και Ε.Ε.Π., είχαν σύντομη συνάντηση-συζήτηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας, κο Π.Ανανιάδη. 




Τα θέματα που τέθηκαν στον Περιφερειακό Διευθυντή ήταν μεταξύ άλλων:

-           η καθυστέρηση που παρατηρείται για άλλη μία σχολική χρονιά στις προσλήψεις αναπληρωτών των κλάδων  Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., παρά το ότι για τη φετινή χρονιά γενικότερα κινήθηκαν νωρίτερα οι προαπαιτούμενες διαδικασίες,

-          το γεγονός ότι για άλλη μία χρονιά (παρά τις εξαγγελίες για ισόχρονη ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις Π.Δ.Ε.), σε ορισμένες μόνο έχουν ήδη προσκληθεί οι συνάδελφοι μέλη του Ε.Β.Π. για υποβολή αίτησης τοποθέτησης ή/και για πρόσληψη, ενώ σε άλλες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι πίνακες,

-          η ελλιπής κατανομή των πιστώσεων Ε.Β.Π. στο νομό Πιερίας με τη μέχρι στιγμής διάθεση για 1 μόνο αναπληρωτή/τρια Ε.Β.Π.,

-          τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών που εξακολουθούν να ισχύουν για κάποιους μαθητές (όπως στο 2ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας και σε άλλα σχολεία) οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, αφού ακόμη δεν εκτελούνται τα δρομολόγια μεταφοράς τους προς/από τα σχολεία,

-          η υποστελέχωση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., που ως δομές επίσης περιμένουν την τοποθέτηση αναπληρωτών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις αξιολογήσεις των αναγκών των μαθητών και την έκδοση των γνωματεύσεων για να προλάβουν προθεσμίες, όπως για τους συνοδούς Ε.Β.Π. και τους σχ. νοσηλευτές στα σχολεία.


Οι συνάδελφοι αναπληρωτές μέλη του Ειδικού Βοηθητικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού είχαν την ευκαιρία να θέσουν και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα στον κο Ανανιάδη αναφορικά με την καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών πινάκων και τον αριθμό των πιστώσεων, αλλά και να εκφράσουν την συνεχόμενη αγωνία και ταλαιπωρία που βιώνουν κάθε χρόνο την ίδια εποχή, γεγονός το οποίο αποτελεί πλέον ένα ‘’μόνιμο’’ φαινόμενο παρά τις αυξημένες –για φέτος- προσδοκίες που υπήρχαν για το αντίθετο.  Τέθηκε επίσης το ζήτημα της μονιμοποίησης των συναδέλφων αναπληρωτών στις δομές Ε.Α.Ε. οι οποίοι διαχρονικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων, κος Κ.Τουλής, πρόσθεσε υπέρ της μονιμοποίησης και την ουσιαστική παράμετρο προς όφελος των ίδιων των μαθητών/τριών, που αφορά στη σταθερότητα των προσώπων. 


Ο Περιφερειακός Διευθυντής ενημέρωσε πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία των προσλήψεων οφείλεται στο Α.Σ.Ε.Π., αφού ενώ είναι όλα έτοιμα για το Ε.Β.Π. από πλευράς της Π.Δ.Ε. (διάθεση και κατανομή πιστώσεων, συνεδρίαση Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., κοκ), η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει διότι περιμένουν την έκδοση των οριστικών πινάκων εντός των επόμενων ημερών, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε ως θετικό σημείο ότι σημειώνεται αύξηση των προσλήψεων από την περσινή σχολική χρονιά. Τέλος, δεσμεύτηκε να εξετάσει ενδελεχώς τα θέματα που τέθηκαν από τους αναπληρωτές συναδέλφους και από τους γονείς (με κυρίαρχο αυτό της μεταφοράς της μαθητών) αναφέροντας ότι θα επικοινωνήσει σχετικώς με τους κ.κ. Π.Κασσιανό, Διευθυντή Ε.Α.Ε. και Τ.Κατσαρό, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας. 

δείτε απόσπασμα των δηλώσεων
του Περ.Δ/ντή 




Ευχαριστούμε τη συναδέλφισσα κα Γ.Βαρνά, για το πολύτιμο υλικό που μας παρείχε για την ενημέρωσή σας.