Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ Δ/ΝΣΗ ΕΑΕ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΔΕΑΥ


Αθήνα, 24-3-2016
Αρ. Πρωτ.: 14


Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από συναδέλφους-μέλη ΕΕΠ, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας και καλούνται να στελεχώσουν ΕΔΕΑΥ και μάλιστα άτυπα, χωρίς σύσταση και ανάρτηση και χωρίς έγγραφη επιβεβαίωση από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Πέρα από τις σοβαρότατες ενστάσεις μας για τη στελέχωση της Ειδικής Εκπαίδευσης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για τις οποίες και προσφύγαμε στο ΣτΕ, έχουμε ως Ομοσπονδία επανειλημμένα καταγγείλει την τακτική τοποθέτησης συναδέλφων με λίγη ως καθόλου εργασιακή εμπειρία σε κενές θέσεις, χωρίς επίβλεψη και υποστήριξη από προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας.
Αναρωτιόμαστε πώς θα αποκτηθεί η εργασιακή αυτή εμπειρία, αν δεν υπάρχει συντονισμός και υποστήριξη των συναδέλφων και δη στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, στον οποίο έχουμε να κάνουμε με παιδιά με σοβαρά συναισθηματικά, μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα. Ποια η πρόθεση των υπευθύνων; Να «κάψουμε» τους συναδέλφους πριν ακόμη τους καταρτίσουμε επαρκώς ή να «παίξουμε» παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους;
Σε συναντήσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας τόσο με τον κ. Κασσιανό, όσο και με άλλους συμβούλους του    Υπουργού, έχουμε εκθέσει τις απόψεις αυτές και έχουμε ζητήσει τη θέσπιση πλαισίου υποστήριξης των συναδέλφων που προσλαμβάνονται μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με την εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων ΚΕΔΔΥ, τα οποία θα προσφέρουν την εμπειρία, καθοδήγηση και κατεύθυνση στους συναδέλφους που την έχουν ανάγκη.
Ακόμη και αν τυπικά είναι επιτρεπτή η στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ηθικό ζήτημα, που αφορά τη «χρήση» εργαζομένων-επιστημόνων που αμείβονται πενιχρά (αν έχουν πληρωθεί και καθόλου) για να προσφέρουν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και όχι για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας  (όπως προβλέπεται), πληρώνοντας από την άδεια τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης από το ένα σχολείο στο άλλο, χωρίς καθοδήγηση και υποστήριξη, δηλ. ξυπόλυτοι στ΄ αγκάθια!
Από την άλλη, δεν υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου καμιά διασφάλιση της αξιολογικής διαδικασίας και της συνέχειάς της –καθώς οι άνθρωπου αυτοί απολύονται σε λίγους μήνες- μιας διαδικασίας που απευθύνεται σε έναν ευαίσθητο πληθυσμό με σοβαρότατες ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές και μαθησιακές δυσκολίες.
Αναρωτιόμαστε πώς η καθ’ ύλη αρμόδια Διευθύντρια ΕΑΕ αγνοεί, ως μη όφειλε, τις σοβαρές αυτές παραμέτρους και δεν έλαβε καμιά μέριμνα για την αποτροπή της δυσάρεστης και επικίνδυνης αυτής κατάστασης; Πώς αντιλαμβάνεται η κυρία Αστέρη το ρόλο της στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής ως υπεύθυνη του ΕΕΠ και ΕΒΠ;
Ρωτάμε ευθέως τη Δ/νση ΕΑΕ:
·       ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή της στελέχωσης των ΕΔΕΑΥ από μέλη ΕΕΠ προσληφθέντα μέσω ΟΑΕΔ;
·        Πώς θα μεριμνήσει για την υποστήριξη και καθοδήγηση των μελών ΕΔΕΑΥ και αν θα τα διασυνδέσει με τα ΚΕΔΔΥ;
·        Πότε επιτέλους θα συνεργαστεί με τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί;
·        Αν, τελικά, το «νόμιμο είναι και ηθικό», όπως έχει τεθεί και σε παλιότερες, αλήστου μνήμης, εποχές;


Αναμένουμε τη Δ/νση ΕΑΕ να απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματά μας.