Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΕΕΕΚ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΕΕΕΚ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση του Δ. Αρβανίτη, αιρετού ΠΥΣΕΕΠ Αττικής

            Η φετινή ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης αντανακλά σε όλο το εύρος της την κατάσταση που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα στον τομέα της δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής ειδικής εκπαίδευσης, τουλάχιστον στην Αττική, η κατάσταση είναι τραγική έως επικίνδυνη. Και αυτό γιατί:
1.     Η διαδικασία στελέχωσης των ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ ΕΑ σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό (ΕΕΠ) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δυστυχώς λόγω εξάντλησης των πιστώσεων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί. Έτσι παραμένουν τεράστια οργανικά και λειτουργικά κενά, ιδιαίτερα σε ειδικότητες ΕΕΠ και σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
2.     Τα ΕΕΕΕΚ της Αττικής καλύπτουν τεράστιες πληθυσμιακά περιοχές -π.χ. το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω καλύπτει όλη την περιοχή της Γ Δ/νσης Βθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου, Ιλίου, Χαιδαρίου, κ.ά.), το ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου που εξυπηρετεί όλη την Δ/νση Βθμιας Δ Αθήνας (δήμοι Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου, κ.ά.). Εκτοξεύεται έτσι ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών σε ύψη δυσανάλογα και των στελεχικών και των κτιριακών δυνατοτήτων τους.
3.     Δυστυχώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λειτουργία ήδη ιδρυμένων σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου, αφού οι αρμόδιοι φορείς  (δήμοι, υπουργείο) δεν ενεργούν αποτελεσματικά γι αυτό. Η λειτουργία νέων σχολικών μονάδων θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ήδη λειτουργούντων και στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η/και αναπηρία.
            Tα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος αναστάτωσης και δυσλειτουργίας σε πολλές σχολικές μονάδες, όπως αναφέρεται συχνά σε επαφές με τους συναδέλφους. Ειδικότερα είναι πολύ συχνά τα περιστατικά κρίσεων και  επικίνδυνων συμπεριφορών με τραυματισμούς και αυτοτραυματισμούς μαθητών αλλά και συχνούς τραυματισμούς μελών του προσωπικού στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τους μαθητές από ανεξέλεγτες μη συνειδητές συμπεριφορές.
            Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα αναγνωρίζονται από το προσωπικό και τους γονείς και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το προσωπικό στοχοποιείται και τίθεται στην θέση του κατηγορούμενου γιατί δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Είναι προφανές ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία κυρίως με προτάσεις και παραστάσεις προς τους υπεύθυνους γι αυτή την κατάσταση και όχι βέβαια να ψάχνουμε για θύματα ανάμεσα σε εργαζόμενους που δεν επαρκούν και εργάζονται σε συνθήκες δυστυχώς ακατάλληλες και ως όμηροι μνημονιακών και κυβερνητικών πολιτικών.
            Για παράδειγμα υπάρχουν εργαζόμενοι που επί 12ετία εργάζονται ως αναπληρωτές η ωρομίσθιοι, κάθε φορά με την απειλή της ανεργίας και με μισθούς μειωμένους κάθε χρόνο. Τελευταία δε καλύπτουν τις ανάγκες και με άνεργους στα πλαίσια προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
            Εν όψει της κατάστασης που περιγράφω, ως αιρετός εκπρόσωπος του ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Αττική (ΠΥΣΕΕΠ Αττικής), εκφράζοντας  την αγωνία μεγάλου αριθμού συναδέλφων,  καλώ τους υπεύθυνους   να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασχοληθούν με την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.
            Επίσης καλώ τους συλλογικούς φορείς των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού να παρέμβουν πιέζοντας προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων.

Αθήνα 3-2-2015

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εργοθεραπευτής
Αιρετός ΠΥΣΕΕΠ Αττικής

darv009@hotmail.com

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΕΠΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...ΤΡΙΤΗ 10/2/2015




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)
Πληροφορίες: Εmail: athanasiosla@gmail.com
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, καλεί τα μέλη του , την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ώρα 09.00΄π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της ΕΔΟΘ Προξένου Κορομηλά 51 στη Θεσσαλονίκη σε Τακτική Γενική Συνέλευση με θέματα ημερήσιας διάταξης, όπως προβλέπονται από το καταστατικό του Συλλόγου. 
-Εκλογή Προεδρείου -Εκλογή Εφορευτικής -Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου -Οικονομικός απολογισμός -Κριτική πεπραγμένων - Τοποθετήσεις - Εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής . 
Στη Γενική Συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι συνάδελφοι που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου. Η άδεια καλύπτει τα μέλη του Συλλόγου που θα παραβρίσκονται στη Γ.Σ. και θα πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Λασιόπουλος