Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΤΟ ΥΠΟΠΑΙΘ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 3-9-2015, συνάντησή της Ομοσπονδίας με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για ενημέρωση μας σχετικά με κρίσιμα θέματα που αφορούν την ΕΑΕ, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ ο Πρόεδρος Στάθης Καρπενησιώτης, η Γ.Γ. Ευγενία Τραγάκη και ο Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα τέθηκε το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ανέργων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ και η κάλυψη των κενών σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ. Ενημερωθήκαμε ότι η Διεύθυνση έχει ζητήσει για το Πρόγραμμα Εξειδικευμένης 540 θέσεις, για το Εξατομικευμένης (ΕΒΠ και νοσηλευτές) 700 και για τα ΚΕΔΔΥ 260 θέσεις αναπληρωτών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκριθεί τελικά ο αριθμός που πρότεινε το Υπουργείο. Επίσης, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, τα κονδύλια των ΕΣΠΑ θα διατεθούν  στις περιφέρειες της χώρας και όχι ανά άξονες.

Όπως αναφέρθηκε, απαιτείται ένας περίπου μήνας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την τελική έγκριση των προγραμμάτων και κατόπιν θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για την κατάρτιση των Πινάκων και την οριστική πρόσληψη των Αναπληρωτών. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε μέχρι περίπου τα τέλη Οκτώβρη για την πλήρωση των κενών σε ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Ως προς τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που θα είναι διάρκειας πέντε μηνών, η διαδικασία είναι ανεξάρτητη και δεν είναι σαφές πότε θα γίνουν οι προσλήψεις. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έχει εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή της ως προς την κάλυψη των κενών στην ΕΑΕ από ανέργους, με πεντάμηνες συμβάσεις και αναμένει την τελική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει κατά της χρήσης των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, έγινε λόγος για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος η οποία ζητείται στη φετινή εγκύκλιο για την πρόσληψη Λογοθεραπευτών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι ότι η Άδεια Άσκησης αποτελεί απαραίτητο προσόν διορισμού στο Δημόσιο για όλες τις ειδικότητες για τις οποίες προβλέπεται από το νόμο. Επομένως, οι μελλοντικές εγκύκλιοι του ΥΠΟΠΑΙΘ είναι πιθανόν να αναφέρονται αναλυτικά  σε όλους και θα ήταν σκόπιμο οι συνάδελφοι αυτών των ειδικοτήτων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απόκτησής της, αν δεν την κατέχουν ήδη.

Τέλος, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στα πλαίσια της συνεργασίας και των επαφών της με την ηγεσία και τους φορείς του Υπουργείου Παιδείας προγραμματίζει την επόμενη Τρίτη 8-9-2015, συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Μπάρλα, στην οποία μεταξύ άλλων θα καταθέσει τη δυσαρέσκειά και αγανάκτησή της σχετικά με την καθυστέρηση στις προσλήψεις και την κάλυψη των κενών, που για άλλη μια χρονιά παρατηρείται, με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.