Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η απόφαση για την πρόσληψη 300 ΕΒΠ για το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης 2013

Αναμένεται μετά την υπογραφή η τοποθέτηση των συναδέλφων στα σχολεία όλης της χώρας.


Μετά από επί τόπου ενέργειες του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και στο υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία της απόφασης για την πρόσληψη 300 ΕΒΠ για το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών.
Σημειώνουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση αφού οι αιτήσεις των γονέων των μαθητών , όπως κάθε χρόνο υποβλήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ προβλέπει τουλάχιστον 5μηνη διάρκεια. 
Ο χρόνος που απομένει μέχρι την λήξη του σχολικού έτους υπογραμμίζει την ασυνέπεια της πολιτείας στην εξυπηρέτηση βασικών υποχρεώσεων ώστε να εκπληρωθούν οι προυποθέσεις για την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών με αναπηρία στο σχολείο.
Αναμένουμε την κατανομή των θέσεων στην επικράτεια και την τοποθέτηση των συναδέλφων, ελπίζοντας αυτά να ολοκληρωθούν σύντομα και να μη μείνει ούτε ένας μαθητής χωρίς την υποστήριξη που χρειάζεται, έστω για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.
Η Π.ΟΣ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. θα συνεχίσει να ενημερώνει υπεύθυνα τους συναδέλφους και τους γονείς των μαθητών, για το ευαίσθητο αυτό θέμα, όταν  έχει συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες, σεβόμενη την αγωνία τους και την δεδομένη κακοποίηση τους από το σύστημα.  

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Βιωματικό σεμινάριο ευαισθητοποίησης στην δυναμική της ομάδας με εποπτεία


Βιωματικό σεμινάριο
ευαισθητοποίησης στην δυναμική της ομάδας με εποπτεία.
Η βιωματική εκπαίδευση προσφέρει  τρόπους μάθησης που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλου τύπου εκπαίδευση, ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία και  το ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στον χώρο του σχολείου. Στην δυναμική της ομάδας  είναι παρούσα μια συνεχής αλληλεπίδραση  νοητικών και συναισθηματικών πλευρών του εαυτού μας με τους γύρω μας.  Στόχος είναι η συμμετοχή στην ομάδα να αποτελέσει έναν κοινό τόπο όπου, σε συνδυασμό με  την γνώση, το κάθε μέλος να ανακαλύψει τρόπους  άντλησης ικανοποίησης και αισθήματος αυτοσεβασμού, ώστε  να ανταποκρίνεται στο έργο του με επάρκεια προσφέροντας ουσιαστική αγωγή.
Σας γνωστοποιούμε  τη διεξαγωγή σεμιναρίων:
Ευαισθητοποίησης στην δυναμική της ομάδας με εποπτεία
στο Ειδικό δημοτικό σχολείο Πειραιά για παιδιά με αυτισμό
Τα σεμινάρια  γίνονται κάθε 15 ημέρες, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00 με 16:00, στο χώρο του Ε.Δ.Α. Πειραιά.
Συντονιστής των ομάδων  είναι ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Καρπενησιώτης Στάθης
(εκ. μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής κ Οικογενειακής Θεραπείας)
.
 Λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες:
-        Οι εισαγωγικές στις οποίες  μπορούν όλοι να συμμετέχουν 1-2 φορές ώστε να γνωρίσουν την λειτουργία ομάδας και την εποπτεία.
-     Ομάδες με σταθερή συμμετοχή μελών οι συναντήσεις των οποίων γίνεται σε  τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μία συνάντηση ανά μήνα. Προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτές τις ομάδες είναι η συμμετοχή σε κάποια εισαγωγική ομάδα.
Οι ομάδες  αποτελούνται από 15-20 άτομα και τηρείται  σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής  γίνονται δεκτές έως 2 ημέρες πριν την διεξαγωγή του σεμιναρίου.  Όταν συμπληρώνεται ο αριθμός συμμετεχόντων σε μία ομάδα, οι πρόσθετες αιτήσεις συμμετοχής   λαμβάνονται υπόψη για τη δημιουργία της  επόμενη ομάδας, η συνάντηση της οποίας θα πραγματοποιείται   15 ημέρες αργότερα.
Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν: α) Εντύπως ,σύμφωνα με το παρακάτω έντυπο δήλωσης συμμετοχής το οποίο πρέπει να παραδοθεί από τον ενδιαφερόμενο στο Ειδικό δημοτικό σχολείο Πειραιά για παιδιά με αυτισμό, Πυθαγόρα 1 και Τζαβέλα (να μην αποσταλεί ταχυδρομικά), β) Τηλεφωνικά, στα  τηλέφωνα 210 4210089, 6974487408, 6972055513 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 11:00-12:00, Καρπενησιώτης Στάθης, Παπαδόπουλος Νίκος.).


Καρπενησιώτης Στάθης
Κλινικός ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής/
Πρόεδρος ΠΟΣΕΕΠΕΑ


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΕΠΟΠΤΕΙΑ




ΟΝΟΜΑ……………………………………………………………………….


ΕΠΩΝΥΜΟ……………………………………………………………………


            ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ………………………………………………


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ………………………………………………………………..


Προηγούμενη εμπειρία σε ομάδα-εποπτεία…………………………………..

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

            ΤΗΛ…………………………………………………….

E MAIL…………………………………………………


Ο υπογεγραμμένος-η  δηλώνω ότι επιθυμώ να συμμετέχω στο σεμινάριο ευαισθητοποίησης  για την δυναμική της ομάδας με εποπτεία.


          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ……………………………………….                   


ΥΠΟΓΡΑΦΗ…………………………………………..




Ο επικαιροποιημένος ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ για τις μεταθέσεις ΕΕΠ και ΕΒΠ

Δείτε τον ορθό ΠΙΝΑΚΑ όπως τον έδωσε η Δ/νση ΕΑΕ του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
ΕΔΩ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


Ο Σύλλογος Γονέων Αυτιστικών Ρεθύμνου μας προσκάλεσε στην Ημερίδα με θέμα την εκπαίδευση στο ειδικό και στο γενικό πλαίσιο μαθητών στο φάσμα του αυτισμού.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, 9.30 - 2.00μμ, στο Ρέθυμνο και ομιλητές θα είναι συνάδελφοι από το ΚΕΔΔΥ,  αλλά και από το ειδικό σχολείο και τμήματα ένταξης. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους .



ΘΕΜΑ:ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:30-10:00 Προσεύλευση-εγγραφές
10:00-10:30 Eκπαιδευτική πλαισίωση -Αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών με Δ.Α.Δ 
Γεωργιάδου Μαρία-Βαλσαμίδου Φωτεινή (επιστημονική ομάδα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ρεθύμνου.
10:30-11:00 Δές μέσα από τα μάτια μου και εκπαίδευσέ με.
Δερές Χρήστος -Καπελώνης Παναγιώτης-Καυκαλάς Παναγιώτης (εκπαιδευτικοί Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου).
11:00-11:30 συζήτηση
11:30-12:00 διάλειμμα
12:00-12:30 Ηεκπαίδευση σε γενικό πλαίσιο των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού
Καλησπεράκη Πόπη (κοινωνική λειτουργός-δασκάλα ειδ.αγωγής στο τμήμα ένταξης του 7ου Δ.Σχολείου Ρεθύμνου)
12:30-13:00 Το παιδί με αυτισμό στο σχολείο-ζητήματα για το παιδί και την οικογένεια.
Άννα Βollen-Mαρκουλάκη (ψυχολόγος)
13:00-13:30 συζήτηση

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ




ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ               

Λάβαμε και φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία του Ν. Φθιώτιδας, σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών ΕΑΕ  στην περιφέρεια Στ. Ελλάδας και τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Το ήδη προβληματικό τοπίο της ΕΑΕ δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς και περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ το έχει επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση. 

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΛΑΜΙΑ

                    

 Αξιότιμε Υπουργέ,

 Ο Σύλλογός μας με την ανάρτηση της πρόσκλησης υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013)
της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας, συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς φορείς στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ειδικού Προσωπικού, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Φθιώτιδας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι συνδυασμοί πολιτικών στα πλαίσια των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγούν την επόμενη σχολική περίοδο σε κλείσιμο, κυριολεκτικά, του ΚΕΔΔΥ, των Ειδικών Σχολείων και του ΕΕΕΕΚ.

         Όπως προκύπτει από την πρόσκληση υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που αφορά στην «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» μέσω της ανάπτυξης «Υποστηρικτικών δομών για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και της μετατροπής του «Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής-Εκπαίδευσης», με διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποκλείεται από την χρηματοδότηση.
       
        Ο αποκλεισμός της Περιφέρειάς μας είναι επιπλέον ακατανόητος όταν στην ίδια τη πρόσκληση γίνεται αναφορά στην «Ανάπτυξη του Σχολείου για όλους» που θεωρείται από τη ΕΕ  «ως μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές προτεραιότητες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ποιότητας και της ισότητας στην εκπαίδευση και την καλύτερη προώθηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για μαθητές με αναπηρία και ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή».

         Η εξαίρεση της Περ. Στερεάς Ελλάδας από την πρόσκληση, που ουσιαστικά επιχειρεί να καλύψει σε προσωπικό και υλικοτεχνικά εκπαιδευτικά μέσα, την αδυναμία στελέχωσης των Ειδικών Σχολείων όπως προβλέπεται από το ν. 3699/2008, λόγω αδυναμίας προσλήψεων στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην Ειδική Εκπαίδευση με υπαρκτό τον κίνδυνο:
1) να μην λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες στο άρθρο 39 του Ν 4115/13 ΕΔΕΑΥ.
2) να μην υλοποιηθούν οι παράλληλες στηρίξεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση.
3) να μην στελεχωθούν ειδικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ και ΚΕΔΔΥ με ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
4) να μην στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης στα σχολεία της γενικής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

       Η εκπαίδευση και πολύ περισσότερο η ειδική δεν μπορεί να τίθεται σε πλαίσια  περιορισμών,  λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επιβάλλεται. Σήμερα λοιπόν η κατάσταση της Ειδικής Εκπαίδευσης βρίσκεται σε οριακό σημείο λαμβανομένου υπ’ όψη της τραγικής κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Η στατιστική προσέγγιση των «τεχνοκρατών» περί Περιφέρειας σταδιακής εισόδου, εύκολα ανατρέπεται με  μια απλή περιήγησή τους στη Στερεά Ελλάδα και στα σχολεία της, όχι μόνο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

       Οι ενέργειές σας και οι παρεμβάσεις σας λοιπόν για την ένταξη και της Στερεάς στη πρόσκληση είναι επιτακτικές. Είναι καιρός να αλλάξει η αντίληψη για την περιφέρεια.
      
       
                                                              
Με την εξουσιοδότηση των συμμετασχόντων
Για το Δ.Σ                                                                                                                                             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



 Λεωνίδας Μίχος                                                                         Χρύσα Ντούβα