Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Π.Δ.Ε ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΕΕΠ 2012-2013.

Σύμφωνα με τη με αρ. 12/16-10-2012 Πράξη του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας ανακοινοποιήθηκαν οι οριστικοί πίνακες Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2012 -13



Συνημμένα:
File


Download this file (ANAKOINOPOIHSH_ORISTIKON_PINAKON_EEP_2012_2013.xls)_2012-2013.xls


Download this file (ANAKOINOPOIHSH_PINAKOVN_EEP_2012_2013.doc)_2012-2013.doc.

Πάνω από 200.000 (!) εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στην πορεία από το Πεδίον του Αρεως και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα.

  • ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Δ.Ε.Δ.Υ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18/10/2012

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, που συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Γ.Σ.Ε.Ε.  
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, απασχολούμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι και νέες έδωσαν το παρόν στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις, για να διαμαρτυρηθούν για τις καταστροφικές πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται, σε βάρος της κοινωνίας, από την ελληνική Κυβέρνηση, κατ’ εντολή της Τρόικα.
Η μαζική συμμετοχή στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την αντίδραση, αλλά και αντίσταση, της ελληνικής Κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εμμένουν στην ίδια σκληρή, αντιλαϊκή, αντεργατική και ταυτόχρονα αναποτελεσματική και αδιέξοδη πολιτική. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο νόημα δεδομένου ότι η σημερινή Γενική Απεργία συμπίπτει με την πραγματοποίηση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου οι ευρωπαϊκές ελίτ επιδιώκουν την επικύρωση των μέτρων καταστροφής της ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας αλλά και ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των λαών της Ευρώπης.
Δυστυχώς τα μέτρα καταστολής που χρησιμοποιεί κάθε φορά η Κυβέρνηση για να διαλύσει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες των πολιτικών λειτούργησαν και σήμερα. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε ότι ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.
Η ενότητα όλων των διαδηλωτών στο σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Ανατροπής» αποτελεί το μήνυμα, το οποίο η ελληνική Κυβέρνηση και τα Κόμματα που τη στηρίζουν, δεν θα πρέπει αυτή τη φορά να υποτιμήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση -και με δεδομένο ότι έχουν ήδη καταστρατηγήσει τη μετεκλογική τους προγραμματική συμφωνία- αναλαμβάνουν σοβαρή και ιστορική ευθύνη για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν, όταν ο κοινωνικός ιστός θα έχει πια διαλυθεί.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους, θα συντονίζουμε και θα συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή τους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Αγώνες και θυσίες των Ελλήνων κατά τη δεκαετία του ΄40: Πόλεμος, κατοχή-αντίσταση, εμφύλιος.(του Θανάση Μιχελή)



Αγώνες και θυσίες των Ελλήνων κατά τη δεκαετία του ΄40:
Πόλεμος, κατοχή-αντίσταση, εμφύλιος
                                                              ( του Θανάση Μιχελή)

Όταν η επίσημη-σχολική Ιστορία αναφέρεται σε κρίσιμες περιόδους της χώρας μας επικεντρώνεται συνήθως σε ηρωικά κατορθώματα και στον επικό χαρακτήρα γεγονότων. Από εκπαιδευτικής άποψης αυτό είναι κατανοητό σε μια εκπαίδευση που θέτει ως στόχο της την εθνική διαπαιδαγώγηση των νέων της. Όμως με αυτόν τον τρόπο παραμένουν εκτός διδασκαλίας ιστορικά δεδομένα και αρνητικές πτυχές της Ιστορίας μας που και αυτά είναι διδακτικά. Έτσι οδηγούμαστε στο να είμαστε ένας λαός με πλούσια ιστορία και πολιτισμό αλλά, στην πλειοψηφία μας, ανιστόρητοι. Η επισήμανση αυτή είναι σημαντική όταν αφορά και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
            Με το παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε ιστορικά δεδομένα της ταραχώδους δεκαετίας του ΄40 και κυρίως στις θυσίες του Ελληνικού λαού (θάνατοι, καταστροφές, μετακινήσεις πληθυσμών, διάλυση οικογενειών).
Η ταραχώδης δεκαετία του ΄40 είχε απαρχή την κήρυξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 1940 και τέλος τη λήξη του Ελληνικού εμφυλίου τον Αύγουστο του 1949.
            Μετά τη νικηφόρα πορεία του Ελληνικού στρατού στην Αλβανία (στα τέλη του 1940), ακολούθησε η επίθεση του Γερμανικού στρατού στη Μακεδονία στις αρχές του 1941. Στις αρχές Απριλίου (1941) ο Χιτλερικός στρατός κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη. Στις 21 Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν στη Λαμία και τέλη Απριλίου στην Αθήνα. Τέλη Μαΐου ύστερα από σκληρή μάχη, που διήρκησε από 20 έως 31 Μαΐου 1941, κατέλαβαν την Κρήτη τελευταίο θύλακα της Ελληνικής αντίστασης.
Ήδη πριν τη μάχη της Κρήτης ο στρατηγός Τσολάκογλου είχε υπογράψει την παράδοση των Ελληνικών στρατευμάτων στους Γερμανούς και στις 30-4-1941 (δηλαδή πριν την μάχη της Κρήτης!) οι Γερμανοί τον διόρισαν πρώτο κατοχικό πρωθυπουργό[1]. Το 1942, τον Τσολάκογλου διαδέχθηκε ο Λογοθετόπουλος (ένας πολιτικά ασήμαντος, καθηγητής Πανεπιστημίου, γιατρός σπουδασμένος στη Γερμανία, με Γερμανίδα σύζυγο). Το 1943 το Λογοθετόπουλο διαδέχθηκε ο Ιωάννης Ράλλης, που παρέμεινε δωσίλογος πρωθυπουργός έως το τέλος της κατοχής. Ο τελευταίος υπήρξε ένας αστός πολιτικός, μετριοπαθής, με οικογενειακή πολιτική παράδοση[2].
Όσοι δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές ακολούθησαν δυο δρόμους: Σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου (ο τυπικά πρωθυπουργός της χώρας Εμμ. Τσουδερός και άλλοι[3]) ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στο Κάιρο (μαζί με το χρυσό της Τραπέζης της Ελλάδος). Η έως τότε διωκόμενη Αριστερά μαζί και με άλλους της δημοκρατικής παράταξης συγκρότησαν το ΕΑΜ. Συγκροτήθηκαν και αρκετές άλλες μικρότερες αντιστασιακές οργανώσεις τοπικής δράσης. Το 1943 ήδη η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων και κυρίως του ΕΑΜ ήταν καθοριστική για την πορεία των εξελίξεων. Τότε ο κατοχικός πρωθυπουργός Ράλλης υλοποίησε την ιδέα του Γερμανού στρατηγού Λεερ (Ληρ) και ίδρυσε τα Τάγματα Ασφαλείας, έναν επικουρικό στρατό συνεργάτη των Γερμανών. Όπως αναφέρεται σε πολλές πηγές τα Τάγματα αυτά αριθμούσαν στο τέλος της κατοχής περί τις 16-17.000 άνδρες[4]. Οι περισσότεροι, στη συνέχεια, αποτέλεσαν στελέχη του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς παρασημοφορήθηκαν για «εθνική» δράση!
Η Αθήνα απελευθερώθηκε στις 12-10-1944 και στη συνέχεια όλη η χώρα. Οι πανηγυρισμοί του λαού δεν έμελλε να κρατήσουν πολύ. Τις διαδηλώσεις των ΕΑΜ-ιτών στην Αθήνα υποδέχθηκαν πυροβολισμοί. Τα Δεκεμβριανά  έληξαν μετά από μάχες 23 ημερών, βομβαρδισμό συνοικιών της Αθήνας από την Αγγλική αεροπορία και πολλούς νεκρούς. Η συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος του 1945: παράδοση όπλων των ΕΑΜ-ιτών) τελικά δεν απέτρεψε τον επερχόμενο εμφύλιο. Η λευκή τρομοκρατία που ακολούθησε, κατά των ΕΑΜ-ιτών από τους κατοχικούς συνεργάτες των Γερμανών (Ταγματασφαλίτες, Χ-ίτες) αλλά και τις νεοϊδρυθείσες παραστρατιωτικές οργανώσεις Μ.Α.Υ. (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου) και Μ.Α.Δ. (Μονάδες Αποσπασμάτων Διώξεως), οδήγησαν σημαντικό αριθμό ΕΑΜ-ιτών και πάλι στο βουνό. Σ΄ αυτό συνέδραμε και σχετική απόφαση του ΚΚΕ. Έτσι δημιουργήθηκε ο αντάρτικος στρατός Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας) που έφτασε να αριθμεί περί τους 30.000 μαχητές. Ο Ελληνικός εμφύλιος έληξε τον Αύγουστο του 1949 με την ήττα του ΔΣΕ στο Γράμμο και στο Βίτσι. Εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία των πολέμων οι Αμερικανοί, που είχαν αναλάβει την ουσιαστική καθοδήγηση του κυβερνητικού στρατού, έριξαν βόμβες ναπάλμ.
Στην πολυτάραχη αυτή περίοδο αναρίθμητες υπήρξαν οι θυσίες των Ελλήνων στρατιωτών, μαχητών και πολιτών. Συνολικά εκτιμώνται περί τα 450-500.000 θύματα.
Περί τις 14.000 στρατιώτες και 700 αξιωματικοί υπολογίζονται όσοι έπεσαν μαχόμενοι στο Αλβανικό μέτωπο. Αρκετές χιλιάδες ακόμη υπήρξαν οι τραυματίες του μετώπου και οι άρρωστοι από τις κακουχίες της επιστροφής από το μέτωπο.
Το βαρύ χειμώνα του 1941-42, χιλιάδες ήταν τα θύματα της πείνας και του κρύου, κυρίως στα αστικά κέντρα.  
Μόνο στις γειτονιές της Αθήνας, περί τις 5.000 υπολογίζονται οι νεκροί την περίοδο της κατοχής, από τις συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ (ένοπλα τμήματα του ΕΑΜ) και των Ταγματασφαλιτών συνεργατών των Γερμανών[5].
Σε εκατοντάδες μετρώνται οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς (Δίστομο, Καλάβρυτα, Κούρνοβο, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Καστέλια και αλλού).
Στις 700.000 υπολογίζονται οι αναγκαστικά μετακινηθέντες από τα ορεινά χωριά τους προς τα πλησιέστερα αστικά κέντρα κατά την περίοδο του εμφυλίου. Οι παραπάνω μετακινήσεις ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής δράσης του κυβερνητικού στρατού προκειμένου να αποκοπεί ο ανεφοδιασμός των ανταρτών του ΔΣΕ από τους κατοίκους των ορεινών χωριών[6]. Ο πληθυσμός αυτός αποκομμένος από την αγροτική γη και παραγωγή λιμοκτονούσε σε παραπήγματα στις παρυφές των πόλεων. Σύμφωνα με έκθεση των Αμερικανών (υπευθύνων του σχεδίου Μάρσαλ) πλέον των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερόμενων, ήταν οι Έλληνες που χρειάζονταν κρατική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Με το τέλος του εμφυλίου οι ανθρώπινες απώλειες ήταν 40.840 στρατιώτες και 2.540 αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού και περί τις 38.000 των ανταρτών του ΔΣΕ. Δηλαδή συνολικά περί τις 80.000 θύματα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος των απωλειών του Αλβανικού μετώπου.
Πλέον των 60.000 Ελλήνων, ανταρτών του ΔΣΕ και οικογενειών τους, βρέθηκαν σε χώρες της Σοβιετικής επιρροής, χάνοντας την Ελληνική ιθαγένεια και την περιουσία τους στην Ελλάδα. Από αυτούς περί τις 28.000 ήταν τα παιδιά τους. Αρκετές δεκάδες διανοούμενων που υποστήριξαν το ΕΑΜ ξενιτεύτηκαν και στη Δυτική Ευρώπη.
Δεκάδες ορφανά παιδιά και των δύο παρατάξεων του εμφυλίου βρέθηκαν και μεγάλωσαν στις «Παιδοπόλεις» της χώρας[7]. Τα μικρότερα από αυτά στάλθηκαν στην Αμερική για υιοθεσίες[8].
Τέλος στις οι υλικές καταστροφές της χώρας θα πρέπει να προσμετρηθούν: Το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που απαίτησαν και πήραν οι Γερμανοί από την Τράπεζα Ελλάδος και ουδέποτε επέστρεψαν. Η μείωση της αγροτικής παραγωγής στο 30% της προπολεμικής. Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 33% της προπολεμικής. Η πλήρης καταστροφή των υποδομών της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 η ανεργία καταγράφονταν περί το 30%.
Αυτή ήταν η εικόνα της χώρας μας το 1950.
Κι όμως η χώρα αυτή με όλες τις αντίξοες συνθήκες αλλά και μετέπειτα πολιτικές ανωμαλίες της περιόδου εκείνης (καταλήστευση των χρημάτων του σχεδίου Μάρσαλ, διώξεις αριστερών κλπ) κατόρθωσε να ανορθωθεί και από τη δεκαετία του ΄60 να αντικρύσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.


[1]. Όπως γράφει ο Mark Mazower, στο βιβλίο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ»: ”Ο Τσολάκογλου είχε και συνομιλίες με πολλά σημαίνοντα πρόσωπα, ώστε να ακούσει τις απόψεις τους για τη νέα κατάσταση. Ανάμεσα σ΄ αυτά ήταν οι περισσότεροι ηγέτες της αντιβενιζελικής παράταξης και κάμποσοι από τους πρώην αντιπάλους τους, μαζί και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Στη δίκη Τσολάκογλου μετά τον πόλεμο φανερώθηκε ότι πολλοί από αυτούς είχαν στηρίξει την απόφασή του να σχηματίσει κυβέρνηση”.
[2]. Ο πατέρας του, Δημήτριος Ράλλης διετέλεσε πρωθυπουργός στις αρχές του 1900. Ο γιος του Γεώργιος Ράλλης  επίσης, πρωθυπουργός της χώρας κατά τη μεταπολίτευση.
[3]. Πχ ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγο πριν την απελευθέρωση διορίστηκε πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης. Από τα αναφερόμενα του ιδίου για την ανάληψη των καθηκόντων του στο Κάϊρο, ερμηνεύονται οι μετέπειτα επιλογές του. Είχε πει: “Σκοτεινή ήτο η κατάστασις της Ελλάδος όταν ανελάβομεν την Αρχήν τον Απρίλιον του 1944. Ο Ελληνικός λαός ήτο υπόδουλος όχι μόνον εις την Γερμανικήν, αλλά και εις την Εαμικήν –και δια να είμεθα κυριολεκτικώτεροι – εις την Κομμουνιστική τυραννίαν. Και πρέπει να υπομνησθή ότι εις την Ελλάδα τότε δεν ηπειλείτο απλώς η επιβολή της Κομμουνιστικής τυραννίας, την οποίαν έπρεπε να αποπτρέψωμεν. Η κομμουνιστική Κατοχή είχε ουσιαστικώς συντελεσθή, και ωφείλαμεν ν΄ αγωνισθώμεν δια να την αποτρέψωμεν…”  βλ. Πετρίδης-Αναστασιάδης, Γ. Παπανδρέου: “Ο απολογισμός της κρίσης”.
[4]. Περί το τέλος της κατοχής, κατά τον Μάρκ Μαζάουερ αριθμούσαν περί τα 8.000 μέλη. Άλλες πηγές τους υπολογίζουν σε περισσότερους, αφού αμέσως μετά την απελευθέρωση στο στρατόπεδο του Γουδή και στις φυλακές Αβέρωφ, οι Άγγλοι κρατούσαν υπό περιορισμό 16.000 άνδρες και 1.000 περίπου αξιωματικούς των Ταγμάτων Ασφαλείας.
[5]. Βλ. Ιάσονα Χανδρινού, « Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Αθήνα», Θεμέλιο 2012.
[6]. Στρατιωτική Διαταγή αναφερόμενη στο χωριό Ευαγγελίστρια: ΣΤΓ912α της 1ης Δεκεμβρίου 1947 «Άπαντες οι κάτοικοι Ευαγγελιστρίας υποχρεούνται μέχρι της 6ης Δεκεμβρίου 1947 να εγκαταλείψωσι το χωρίον μεθ’ απάντων των τροφίμων των. Πας κυκλοφορών μετά την ανωτέρω προθεσμίαν του μακρόθεν μεν θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως, συλλαμβανόμενος δε θα παραπέμπεται εις το στρατοδικείον. Τα ανευρισκόμενα τρόφιμα θα καταστρέφωνται»
[7] . Δύο από αυτές λειτούργησαν στην περιοχή μας (στη Στυλίδα και στη Λαμία)
[8]. Ν.Δ.1102/1949 «Περί κυρώσεως της από 28ης Φεβρουαρίου 1949 συμβάσεως μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Αμερικανικής Περιθάλψεως Πολεμοπαθών Παιδιών» 

Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση «ο εξευτελισμός επέστρεψε στην Ευρώπη σε ευρεία κλίμακα».

Οι Ιρλανδοί απάντησαν στην κρίση με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ.

  Οι Έλληνες με μίσος

Ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος Dennis Smith αναλύει πώς οι πολίτες κάθε χώρας αντιμετωπίζουν την κρίση



Στο τελευταίο της άρθρο η Gillian Tett - βραβευμένη δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια στους Financial Times – εξετάζει τη συμπεριφορά των πολιτών στις χώρες που είναι σε κρίση, διαπιστώνοντας διαφορές και εμβαθύνοντας στο πως οι ιδιαιτερότητες του κάθε λαού διαμορφώνουν τις αντίστοιχες πολιτικές στην Ευρωζώνη.

Στην ανάλυσή της εισάγει την έννοια του εξευτελισμού τον οποίο βιώνουν – ή νιώθουν ότι υφίστανται – οι πολίτες σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Βρετανό κοινωνιολόγο Dennis Smith, ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής Ευρώπης ήταν ότι η οι χώρες είχαν ξεπεράσει εθνικιστικά αισθήματα εξευτελισμού και μίσους και είχε εμπεδωθεί στη Ένωση μία αίσθηση αδελφότητας, όπου η ελευθερία και η ισότητα είχαν ιδιαίτερη σημασία και αξία...

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ www.lifo.gr ΑΠΟ ΕΔΩ:http://www.lifo.gr/team/publicenemy/33143

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 23/10/2012 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ "ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ" ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑμεΑ & ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 23/10/2012 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ "ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ" ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑμεΑ & ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11.00, ΟΛΟΙ οι γονείς, όλες οι οικογένειες, όλα τα Άτομα  με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στην Παναναπηρική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, που έχει εξαγγείλει η ΕΣΑμεΑ, έξω από τα ΚΕΠΑ όλης της χώρας, για να καταστήσουμε απόλυτα σαφές, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε κάθε αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Πολιτείας ότι τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους μαχόμαστε για την αξιοπρέπειά μας!....
Περισσότερα

"Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.

Αριθμός:
3051
Τύπος:
Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
Α' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:
Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Κόμμα:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ημερομηνία:
17/10/2012
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:
17/10/2012
Καταθέτοντες:
Αναγνωστάκης Θεοδώρου Δημήτριος
Πανούσης Αποστόλου Ιωάννης
Ρεπούση Βασιλείου Μαρία
Ψύρρας Θεοδώρου Θωμάς
Υπουργεία:
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργοί:
  • Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος (Υπουργός Παιδείας,Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού)
Αρχεία Ερωτήσεων:
  • .pdf

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πρόσληψη αναπληρωτών από τους κλάδους Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. για την κάλυψη των αναγκών στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και στα ΚΕΔΔΥ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος(16/10/2012)


Στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 16-10-2012 πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ&ΕΒΠ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα ΚΕΔΔΥ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση 3 αναπληρωτών ΕΒΠ και 3 αναπληρωτών ΕΕΠ για την Αχαΐα,  ενός αναπληρωτή ΕΒΠ και 5 αναπληρωτών ΕΕΠ για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς και ενός αναπληρωτή ΕΒΠ και 2 αναπληρωτών ΕΕΠ για την Ηλεία.
Μετά την τοποθέτηση των αναπληρωτών, ο  Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Παναγιωτόπουλος Γιώργος, η Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας κ. Πιερρή Ευγενία, τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΕΕΠ, η κ. Πετρέλλη Μυρσίνη και ο κ. Φλογεράς Χρήστος, καθώς αλλά και η εκπρόσωπος του ΕΒΠ, Χατζηγιαννάκη Σοφία  ευχήθηκαν στους αναπληρωτές καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό έργο που ανέλαβαν για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Επιπρόσθετα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε:
«Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που έχετε αναλάβει που αφορά στη συμβολή σας και στη στήριξη της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών στις ΣΜΕΑ και στα ΚΕΔΔΥ είμαι βέβαιος πως θα πράξετε τα δέοντα ώστε να αναδειχθεί ο τομέας της ειδικής αγωγής και να χαρακτηριστεί από την υψηλή ποιότητα της παροχής υπηρεσιών. Οι ιδιαίτερες γνωστικές, κοινωνικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των παιδιών αυτών μεγιστοποιούν το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι σε αυτή την ευαίσθητη ομάδα. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος θα είναι στο πλάι σας σε ό,τι χρειαστείτε».
(Πηγή: http://blogs.sch.gr/pdedellad/ )

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

"Ανατρέπονται εκ βάθρων οι ζωές των Ελλήνων" του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ, ΣΤΟ ethnos.gr, ΑΠΟ ΕΔΩ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63726029

"Δικαίωμα στο όνειρο" Σεξουαλικότητα και άτομα με νοητική καθυστέρηση.(Συγγραφέας: Ιωάννα Καρέλλου)

Παρακάτω παρουσιάζουμε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της συναδέλφου Ιωάννας Καρέλλου με τίτλο "Δικαίωμα στο όνειρο", το οποίο προσπαθεί να ανιχνεύσει το θέμα της σεξουαλικότητας των ατόμων με νοητική υστέρηση. Η Ιωάννα Καρέλλου υπηρετεί ως Κοινωνική Λειτουργός στην Κέρκυρα.
Β.Β



Δικαίωμα στο όνειρο

Υπότιτλος: Σεξουαλικότητα και άτομα με νοητική καθυστέρηση
Συγγραφέας: Καρέλλου, Ιωάννα
Έκδοση: Γλαύκη, 2011
ISBN: 960-99659-0-3  Σελίδες: 320
 
Περιγραφή:
Το θέμα της σεξουαλικότητας των ατόμων με νοητική καθυστέρηση προβληματίζει την ευρύτερη κοινωνία τα άτομα της οποίας αναρωτιούνται αν νοητική καθυστέρηση και σεξουαλικότητα είναι έννοιες συμβατές. Τα άτομα με ΝΚ είναι όμως άνθρωποι και δεν μπορεί, κατά συνέπεια "να μην έχουν και αυτά την δική τους σεξουαλικότητα". Αναφερόμενοι στον πληθυσμό με "φυσιολογική" νοημοσύνη θεωρούμε δεδομένο ότι ο καθένας έχει τη δική του σεξουαλικότητα την οποία αποφασίζει αν και πως θα την εκφράσει. Αυτή η έκφραση ωστόσο καθορίζεται από τους κανόνες τις κοινωνίας που δε συμπεριλαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με ΝΚ. Το γεγονός αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές στο παρελθόν μέσω μιας σειράς κανονιστικών ρυθμίσεων που περιόριζαν και συχνά απαγόρευαν τη σεξουαλική τους έκφραση στιγματίζοντάς τα ως άτομα ανίκανα για κατάλληλη και υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Η ανά χείρας έκδοση απευθύνεται σε όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στη ζωή των ατόμων με νοητική καθυστέρηση: γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε υπηρεσίας υγείας, πρόνοιας και απασχόλησης, ειδικούς επιστήμονες και φοιτητές. Προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τη ζωή του συγκεκριμένου πληθυσμού καλύπτοντας έτσι το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "Ελλείψεις σε Διδακτικό , Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες"

 Δείτε την ερώτηση από εδώ:
  • .pdf
Καταθέτοντες βουλευτές:
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Κουράκης Στυλιανού Αναστάσιος (Τάσος)
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Φωτίου Βασιλείου Θεανώ

Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Δήμου, 77, μιλάει για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πολύ αργά !

Spiegel, τ. 42, 15.10.2012, σελ 87

Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Δήμου, 77, μιλάει για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


SP. Κύριε Δήμου, άξιζε η Ε.Ε. αυτή τη διάκριση;

Δη. Ναι, αλλά ήρθε πολύ αργά. Έπρεπε να δοθεί το Βραβείο Νόμπελ στους Ευρωπαίους ήδη πριν από 20 ή 30 χρόνια, όταν συνέρχονταν οι πρώτοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ιδέας, όταν παραμερίζονταν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα έθνη, π. χ. ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία. Αντίθετα σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

SP. Ναι αλλά από τότε η Ε.Ε. διευρύνθηκε με διαφορετικά κράτη, τα σύνορα έπεσαν. Πώς λοιπόν γεννήθηκε αυτή η πνευματική κρίση;

Δη. Ο ακτιβισμός για την ολοκλήρωση και την διεύρυνση, οδήγησε στο να ξεχαστεί η ουσία. Επιπλέον ο μεγαλύτερος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Σήμερα οι Ευρωπαίοι πιστεύουν λιγότερο στην Ευρώπη από ότι πριν 30 χρόνια. Ακόμα και αυτοί που διευθύνουν ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι φανατικοί της Ευρώπης.

Sp. Δεν θα μπορούσε το βραβείο να δώσει νέα ζωή στην Ευρώπη;

Δη. Μόνο του το βραβείο Νόμπελ δύσκολα θα το πετύχει. Η Ε.Ε. δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Από τους περισσότερους σήμερα απουσιάζει η ευρωπαϊκή ταυτότητα.

SP. Ιδιαίτερα στη χώρα σας, η Ε.Ε. έχει πρόβλημα εικόνας (image).

Δη. Μόλις ανακοινώθηκαν οι νεοι αριθμοί των ανέργων - πάνω από το 25%  δεν έχουν δουλειά. Αυτός είναι σχεδόν ένας διπλασιασμός σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Τι να μας κάνει το Βραβείο; Και φοβάμαι πως η Ε.Ε. θα ήταν μάλλον ο τελευταίος οργανισμός στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων θα έδινε Νόμπελ.

__________________________________________

Η συνέντευξη δόθηκε στα Γερμανικά - η πρόχειρη μετάφραση δική μου.

Αναδημοσίευση: http://doncat.blogspot.gr/


Π.Δ.Ε ΚΡΗΤΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π-Ε.Β.Π(17-10-2012) ΓΙΑ ΤΟ 2012-13.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ  ΕΔΩ

Π.Δ.Ε ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π-Ε.Β.Π(17-10-2012) ΓΙΑ ΤΟ 2012-13.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α: "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π-ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α-ΕΚΛΟΓΩΝ Υ.Σ.Ε.Ε.Π"



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
                                              
                                          Αθήνα 17/10/2012
                                          Α.Π: 154

                                               Προς : Ε.Ε.Π
                                                             Ε.Β.Π


ΘΕΜΑ: "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π-ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α-ΕΚΛΟΓΩΝ Υ.Σ.Ε.Ε.Π"


Συνάδελφοι
Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α,  θα ήθελε να σας ενημερώσει για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. Συγκεκριμένα:

  •   Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η τύχη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, στην αναμενόμενη διοικητική αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Με το προηγούμενο σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα είχε κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η Διεύθυνση καταργούνταν και τα τμήματά της διαχέονταν σε άλλες Διευθύνσεις, πράγμα ανεπίτρεπτο για ένα τόσο σοβαρό και σπουδαίο ζήτημα, όπως είναι η Εδική Αγωγή και Εκπαίδευση στη χώρα μας. Θολό επίσης παραμένει το τοπίο για την ύπαρξη ή όχι των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, την επόμενη μέρα της αναδιοργάνωσης.
  •   Από τον Δεκέμβριο του 2012 και μετά να αναμένουμε  προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π-επτακόσιες(700) περίπου-  μέσα όμως από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τριετή διάρκεια. Έως τότε δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης άλλων πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και των Σ.Μ.Ε.Α.Ε , δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης υποστελεχωμένες σε Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π.
  •   Οι τελευταίες εναπομείνασες πιστώσεις-λιγότερες από εκατό(100)- θα διατεθούν σύντομα, για πρόσληψη αναπληρωτών Ε.Β.Π για παράλληλη στήριξη.
  •   Καταβάλλεται προσπάθεια από την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, οι μεταθέσεις του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π  να διενεργηθούν τον Νοέμβριο του 2012, ταυτόχρονα με τις μεταθέσεις των υπολοίπων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς προβλέπει  ο ν.3699/2008, ο οποίος έως σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί.
  •  Θα διαγράφονται  οι αναπληρωτές Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από τους πίνακες του σχολικού έτους που διανύεται , αλλά και από τους πίνακες του επόμενου σχολικού έτους, σε περίπτωση που δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν απ αυτήν κατά την πορεία, όπως ορίζει η παράγραφος 17,του άρθρου 59, του ν.3966/2011.  Η διάταξη αυτή ευελπιστούμε να αλλάξει από του χρόνου, ώστε να πάψει να λειτουργεί τιμωρητικά για τους συναδέλφους, ιδίως στην τωρινή τραγική κοινωνικο-οικονομική συγκυρία.
  •   Στην απαίτηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α να υπάρξει ενιαίος πίνακας υποψηφίων αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από την καινούργια χρονιά, η απάντηση της Δνσης Ειδικής Αγωγής ήταν πως δεν υπάρχει προσωπικό στη Δνση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α θα επανέλθει επί του θέματος.
  •  Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α διεκδικεί τον επανακαθορισμό, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, των προσόντων πρόσληψης Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π.
  •   Τα ψηφοδέλτια για την διεξαγωγή των εκλογών του Υ.Σ.Ε.Ε.Π, θα βρίσκονται το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου 2012 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έγκαιρα οι συνάδελφοι δι αλληλογραφίας, εξαιτίας των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, λόγω του ότι η ψηφοφορία διεξάγεται στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Συνάδελφοι-ισσες,

αποτελεί ζητούμενο επιβίωσής μας, η αντίσταση που πρέπει να προβάλλουμε στην πολυδιάστατη επιχείρηση υποβάθμισης της εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και επιστημονικής μας υπόστασης, αλλά και ολόκληρης της παρεχόμενης εκπαίδευσης των ελλήνων. Η συσπείρωση μας αποτελεί τη μόνη ελπίδα μας. Θα επανέλθουμε με ότι νεώτερο.

Για το Δ.Σ



Ο Πρόεδρος                              Η Γ. Γραμματέας  

     
Βούγιας Βασίλης                    Κατσούλη Παναγιώτα